Cine sunt mai în pericol să facă demență: Bărbații sau femeile

Marti, 20 Decembrie 2022, ora 00:42
5381 citiri
Cine sunt mai în pericol să facă demență: Bărbații sau femeile
Femeile sunt mai predispuse la demență decât bărbații FOTO: Express

Un nou studiu condus de către Institutele Scripps Research din La Jolla și Massachusetts Technology din Statele Unite, publicat în revista Science Advances pe 14 decembrie 2022, arată că femeile sunt mai predispuse să dezvolte demență, boala Alzheimer, decât bărbații.

Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență, contribuind la 60-70% din cazurile globale, potrivit The Health Site.

De obicei, boala afectează persoanele cu vârsta peste 65 de ani, femeile fiind mai predispuse să dezvolte această afecțiune decât bărbații. Se estimează că două treimi din toți pacienții cu Alzheimer sunt femei. Vârsta este unul dintre principalii factori de risc pentru dezvoltarea bolii Alzheimer și deoarece femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații, se crede că mai multe femei suferă de această tulburare a creierului.

Descoperire neobișnuită făcută de experți: Pericolul neașteptat care pândește sub orașele mayașe VIDEO

Oamenii de știință de la Scripps Research și Massachusetts Institute of Technology (MIT) au descoperit un alt factor care expune femeile la un risc mai mare de Alzheimer. Ei l-au numit un indiciu al cauzei moleculare a bolii.

Cercetătorii au indicat o formă deosebit de dăunătoare, modificată chimic, a unei proteine imunitare inflamatoare numită complement C3, care a fost găsită prezentă la niveluri mult mai mari în creierul femeilor care au murit de Alzheimer, în comparație cu bărbații care au decedat de această boală.

În mod normal, hormonul feminin estrogen protejează împotriva creării acestei forme de proteine imunitare inflamatorii și este bine cunoscut faptul că producția de estrogen scade în timpul menopauzei.

De ce extratereștrii nu au contactat pământenii: Neașteptata explicație descoperită de oamenii de știință VIDEO

Acest lucru poate explica parțial de ce boala afectează predominant femeile, a spus autorul principal al studiului Stuart Lipton, profesor la Departamentul de Medicină Moleculară de la Scripps Research.

În noul studiu, oamenii de știință au descoperit peste 1000 de proteine diferite care au fost nitrozilate în creierul persoanelor care au murit de Alzheimer, dintre care câteva au fost deja legate de Alzheimer, inclusiv complementul C3. Creierul femeilor bolnave de Alzheimer avea niveluri de peste șase ori mai mari de S-nitrozilat C3 (SNO-C3) în comparație cu creierul bărbaților Alzheimer.

Boala Alzheimer ucide majoritatea pacienților, de obicei, într-un deceniu de la debut. Din păcate, nu există încă un tratament care să oprească procesul bolii. Oamenii de știință nu au înțeles complet cum se dezvoltă Alzheimer.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#dementa, #Alzheimer, #boala Alzheimer, #risc dementa, #risc dementa femei, #dementa batranete, #dementa factori risc , #stiri sanatate