Boala care a devenit cel mai mare ucigaș: Lovește fatal, mai mult decât cancerul și infarctul

Marti, 19 Decembrie 2023, ora 05:45
14980 citiri
Boala care a devenit cel mai mare ucigaș: Lovește fatal, mai mult decât cancerul și infarctul
Demența a devenit ucigașul nr. 1 în Marea Britanie FOTO: Alzheimer

O boală ne fură tot ce contează, amintirile, visurile și bucuriile noastre. Un recent raport confirmă că această afecțiune a devenit ”cel mai mare ucigaș”, devansând orice altă cauză de deces, precum infarctul, atacul vascular cerebral și cancerul. Demența a dus la moartea a peste 74.000 de oameni în Marea Britanie în 2022, locul 1 ca rată a mortalității în această țară.

Anul trecut, demența a luat viețile a 74.261 de persoane din Regatul Unit - cu aproximativ 5.000 mai mult decât în 2021 și o creștere de 7,1%, potrivit Alzheimers Research UK.

Dar cum provoacă demența moartea? Pe măsură ce boli precum Alzheimer sau demența vasculară progresează, acestea afectează tot mai mult creierul. Aceste daune afectează în cele din urmă zone ale creierului care controlează corpul, determinând sistemele să meargă greșit și să se închidă, ducând în cele din urmă la moarte.

Descoperire ce trage un semnal de alarmă: Greșeala neștiută la masa de seară ce produce accident cerebral

În ultimele două decenii, decesele cauzate de multe afecțiuni comune majore, inclusiv boli de inimă, cancer pulmonar și boli cerebrovasculare (care includ accidente vasculare cerebrale și anevrisme) au scăzut. În același timp, decesele cauzate de demență au crescut.

De mult timp a fost clar că demența afectează femeile mai mult decât bărbații – a fost principala cauză de deces la femeile din Marea Britanie din 2011. Și femeile au continuat să fie expuse unui risc mai mare anul trecut, 48.000 de persoane decedând din cauza acestei afecțiuni, comparativ cu peste 26.000 de bărbați..

Dintre națiunile decentrate, Irlanda de Nord a avut cea mai mare rată a deceselor din cauza demenței, cu 11,8%, comparativ cu 11,4% în Anglia și Țara Galilor și 10% în Scoția.

Shelle Luscombe cunoaște prea bine bilanțul uman din spatele acestor cifre, după ce și-a pierdut ambii părinți din cauza demenței. „Văzând impactul pe care l-a avut demența asupra tatălui meu și apoi asupra mamei mele, el a fost devastator. Este o stare crudă și, așa cum stau lucrurile, oricine este diagnosticat se confruntă cu o stradă cu sens unic foarte sumbră și terifiant, care face ravagii în întreaga familie”, ne-a spus ea.

Prețul unui produs a crescut cu 600%: Lovitură pe piață, după ce o țară a interzis exporturile

„Această nouă analiză de la Alzheimer’s Research UK este un semnal de alarmă masiv. Avem nevoie de acțiune acum dacă vrem să avem șansa de a schimba rezultatul pentru următoarea generație și nu numai”.

Asta pentru că mulți oameni cu demență nu primesc niciodată un diagnostic oficial. Și acest lucru, la rândul său, înseamnă că faptul că au demență ar fi puțin probabil să apară pe certificatul de deces.

De fapt, aproximativ una din trei persoane de peste 65 de ani cu demență în Anglia, Irlanda de Nord și Țara Galilor rămân nediagnosticate. În Scoția este aproximativ două din trei.

Demența este „cea mai mare criză de sănătate a timpului nostru”, a avertizat o organizație de caritate, în timp ce solicită NHS să aprobe medicamentele care să schimbe viața. Potrivit NHS, aproximativ 944.000 de persoane trăiesc cu demență în Marea Britanie.

Și în România au fost depistate 7.920 de cazuri noi de demență în anul 2022. România se situează printre țările cu cea mai bună situație, cu puțin peste un caz la suta de mii de locuitori, în 2020. Când vorbim strict de decesele provocate de demență, acestea au ponderea cea mai mare printre cazurile tulburărilor mentale și de comportament, în speță 32,6 decese la suta de mii de locuitori.

Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Un istoric britanic dezvăluie adevărul despre Putin: De ce este neînfricat și ce boală mintală îl domină
Vladimir Putin a lansat recent o încercare ciudată de a se autointitula noul Iisus Hristos și de a se poziționa la nivel religios în legătură cu războiul din Ucraina. Dar, în realitate, un...
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
#dementa, #dementa boala, #dementa factori risc, #dementa batranete, #boli mintale, #dementa cauze, #dementa prevenire , #stiri externe