Îți urăști cu adevărat jobul: Ar trebui să demisionezi sau să rămâi în timp ce cauți unul nou? "Poate fi mai rău decât să fii șomer"

Joi, 25 Ianuarie 2024, ora 04:25
3208 citiri
Îți urăști cu adevărat jobul: Ar trebui să demisionezi sau să rămâi în timp ce cauți unul nou? "Poate fi mai rău decât să fii șomer"
Angajat exasperat la locul de muncă FOTO / Pixabay

Calitatea vieții tale poate fi semnificativ afectată dacă îți urăști locul de muncă, acest efect secundar fiind susținut de studiile privind sănătatea.

"Chiar dacă este greu de crezut, unele studii arată că având un job pe care îl urăști poate fi mai rău pentru sănătatea ta mentală decât să fii șomer," conform FHE Health, un centru de tratament pentru sănătate mentală și abuz de substanțe din Deerfield Beach, Florida, citat de foxbusiness.com.

Dacă ajungi în punctul în care sănătatea ta mentală și fizică este afectată negativ de jobul tău, ar putea fi momentul pentru câteva decizii critice.

Doi experți în angajare au împărtășit idei pentru gestionarea acestei situații provocatoare, cu mențiunea că experiența fiecăruia este personală, cu mulți factori implicați.

Dacă urăști jobul, în ce moment ar trebui să demisionezi?

Înainte de a lua în considerare o demisie, angajații ar trebui să-și exprime preocupările către manageri, sugerează Allison Nadeau, VP global de management al talentelor la iCIMS, care lucrează în zona metropolitană a New York City.

"Dacă, în ciuda inițiativei angajatului, angajatorul nu investește în dezvoltarea abilităților și nu oferă o traiectorie pentru succes, devine un motiv valid pentru plecare", a spus ea.

A adăugat, "Este de la sine înțeles: Un mediu de lucru toxic care pune în pericol starea ta fizică sau mentală este cu siguranță un motiv valid pentru a demisiona."

Este mai ușor să fii angajat în timp ce cauți un nou job?

Pe piața forței de muncă de astăzi, presupunerea că cei angajați sunt automat preferabili este învechită, spune Nadeau.

Managerii de recrutare "recunosc că unii candidați pot să nu fie angajați în prezent din cauza împrejurărilor vieții, cum ar fi îngrijirea copiilor și creșterea acestora, continuarea educației sau reduceri de personal", a spus ea.

"Companiile ar trebui să evalueze candidații în funcție de experiențele lor anterioare și de faptul dacă au abilitățile esențiale pentru succes în rol, mai degrabă decât de statutul lor actual de angajare."

Cum poți atenua sentimentele negative legate de jobul tău?

Experții spun să iei în considerare explorarea oportunităților interne în cadrul companiei tale actuale.

"Organizațiile sprijină creșterea internă, chiar și între diferite departamente, oferind roluri care se aliniază mai bine cu abilitățile și aspirațiile profesionale ale angajaților", a spus Nadeau.

Datele noi au arătat că angajările externe au scăzut cu 13% între decembrie 2022 și decembrie 2023, în timp ce angajările interne au scăzut doar cu 5% în aceeași perioadă.

Aceasta sugerează că șansele pot fi mai bune pentru a obține un nou job cu angajatorii actuali decât să cauți în altă parte, a remarcat ea.

În plus, urmărirea căilor interne pentru creștere poate depăși stadiul de a face o situație dificilă gestionabilă și ar putea chiar să conducă la o legătură mai puternică cu compania, precum și la posibilitatea de a descoperi o nouă pasiune în afara experienței tale anterioare, a spus Nadeau.

Ce consecințe ale demisiei ar trebui să iei în considerare?

Înainte de a-ți prezenta demisia și de a începe procesul de plecare, gândește-te cu atenție la ceea ce se întâmplă în ziua următoare.

„Nimeni nu vrea să lucreze la un job pe care îl urăște”, a spus Richard Wahlquist, directorul executiv al Asociației Americane a Personalului, cu sediul în Alexandria, Virginia.

„De la anxietatea care începe când sună ceasul de trezire până la epuizarea pe care o simți la sfârșitul zilei, lucrul într-o poziție pe care o urăști poate afecta serios sănătatea ta mentală.”

Totuși, chiar dacă ai putea visa să trimiți o scrisoare de demisie sau să îi spui șefului tău față în față că îți continui drumul, el a spus că "a-ți da demisia înainte de a avea un nou rol poate fi o idee proastă."

Puncte de luat în considerare înainte de a da demisia

Câte săptămâni sau luni poți supraviețui fără un salariu?

"Când ai puțini bani, ai putea fi tentat să accepți primul job care apare, chiar dacă nu este potrivit", a avertizat Wahlquist.

A renunța la un job fără un motiv întemeiat înseamnă că probabil nu te vei califica pentru asigurarea de șomaj, a spus el.

Documentează-te în legătură cu asta, deoarece sunt implicați mulți factori.

"A lua o decizie pripită de a pleca fără a avea alt job va ridica semne de întrebare pentru potențialii angajatori cu privire la judecata, temperamentul și angajamentul tău", a adăugat Wahlquist.

"A renunța brusc poate lăsa un gust amar angajatorului tău și îți poate afecta reputația în fața foștilor supervizori și colegi", a spus el.

Este o lume mică — și te-ai putea întâlni cu acești colegi pe măsură ce cariera ta progresează.

Evaluează amploarea sentimentelor tale față de jobul tău

Există o diferență importantă între un job nesatisfăcător și un job pe care îl urăști cu adevărat, a spus Wahlquist.

"Este la fel de important să știi ce îți dorești de la următorul tău job și carieră."

"Cu excepția cazului în care lucrezi într-un mediu cu adevărat abuziv, înainte de a lua o decizie impulsivă de a merge mai departe, este esențial să faci o listă a ceea ce nu îți place la jobul tău actual, astfel încât să poți identifica clar lucrurile care nu sunt negociabile atunci când explorezi noi oportunități", a spus el.

"Nu discuta despre niciun sentiment negativ legat de jobul tău actual cu intervievatorul"

Când mergi la interviu pentru un nou job, nu discuta despre niciun sentiment negativ cu intervievatorul despre jobul tău actual, indiferent cât de mult îți displace, a avertizat Wahlquist.

"A se plânge despre jobul tău actual în fața unui intervievator îl face pe acesta să se întrebe ce ai putea spune despre ei în viitor", a spus el.

„A vorbi de rău despre compania în care lucrezi lasă o impresie proastă în timpul unui interviu de angajare, în special într-un moment în care ar trebui să acționezi pozitiv și profesional.”

Există modalități de a explica dorința ta pentru un nou rol cu eleganță și tact, a sugerat Wahlquist.

De exemplu, dacă un intervievator te întreabă de ce vrei să pleci din poziția actuală, vorbește despre interesul tău pentru noi oportunități de creștere și dezvoltare a abilităților într-un mediu nou, a subliniat el.

”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
”Îi cerem public demisia!”. Reacție la declarația hazardată a lui Marcel Ciolacu: ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi, 25 aprilie, într-o conferință de presă la Timișoara că ”Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți”. Afirmația...
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#demisie, #loc de munca, #asteptare, #angajare, #riscuri, #consecinte , #angajati