Un oraș antic uriaș, găsit în Amazon, rivalizează cu mayașii. Descoperirea schimbă ceea ce știm despre istoria oamenilor care au trăit aici

Vineri, 12 Ianuarie 2024, ora 23:47
5830 citiri
Un oraș antic uriaș, găsit în Amazon, rivalizează cu mayașii. Descoperirea schimbă ceea ce știm despre istoria oamenilor care au trăit aici
Oamenii de știință au găsit 6.000 de movile despre care se crede că ar sta la baza caselor antice/ FOTO: BBC

Un imens oraș antic a fost descoperit în Amazon, ascuns timp de mii de ani de vegetația luxuriantă. Descoperirea schimbă ceea ce știm despre istoria oamenilor care au trăit în Amazon.

Casele și piețele din zona Upano din estul Ecuadorului erau conectate printr-o rețea uimitoare de drumuri și canale.

Zona se află la poalele unui vulcan care a creat soluri bogate, dar care, de asemenea, ar fi putut duce la distrugerea societății.

Deși știam despre orașele din zonele muntoase din America de Sud, cum ar fi Machu Picchu din Peru, se credea că oamenii din Amazon trăiau doar în nomadism sau în mici așezări.

"Acesta este mai vechi decât orice alt sit pe care îl cunoaștem în Amazon. Avem o viziune eurocentrică asupra civilizației, dar acest lucru ne arată că trebuie să ne schimbăm ideea despre ce înseamnă cultură și civilizație", a declarat profesorul Stephen Rostain, director de investigație la Centrul Național pentru Cercetare Științifică din Franța, care a condus cercetarea.

„Se schimbă modul în care vedem culturile amazoniene“

„Se schimbă modul în care vedem culturile amazoniene. Majoritatea oamenilor își imaginează grupuri mici, probabil goale, care trăiesc în colibe și defrișează pământul – asta arată că oamenii antici trăiau în societăți urbane complicate”, spune co-autorul Antoine Dorison.

Orașul a fost construit în urmă cu aproximativ 2.500 de ani, iar oamenii au locuit acolo aproape 1.000 de ani, potrivit arheologilor.

Este dificil de estimat cu exactitate câți oameni au trăit acolo la un moment dat, dar oamenii de știință spun că este vorba cu siguranță de 10.000, dacă nu de 100.000 de oameni.

Arheologii au combinat săpăturile la sol cu o cercetare a unei zone de 300 de km pătrați, folosind senzori laser ai unui avion care ar putea identifica rămășițele orașului sub plantele și copacii denși.

Această tehnologie LiDAR a găsit 6.000 de platforme dreptunghiulare cu dimensiuni de aproximativ 20 m pe 10 m și 2-3 m înălțime.

Acestea au fost dispuse în grupuri de trei până la șase unități în jurul unei piețe cu o platformă centrală.

Cercetătorii cred că multe dintre ele erau locuințe, dar unele aveau scopuri ceremoniale. Un complex, la Kilamope, includea o platformă de 140 m pe 40 m.

Acestea au fost construite prin tăierea dealurilor și crearea unei platforme de pământ deasupra.

O rețea de drumuri și poteci drepte a conectat multe dintre platforme, inclusiv una care se întindea pe 25 km.

Dr. Dorison a spus că aceste drumuri au fost partea cea mai izbitoare a cercetării.

"Rețeaua de drumuri este foarte sofisticată. Se întinde pe o distanță mare, totul este conectat. Și există unghiuri drepte, ceea ce este foarte impresionant", spune el, explicând că este mult mai greu să construiești un drum drept decât unul care să se potrivească cu peisajul.

El crede că unele aveau un „înțeles foarte puternic”, poate legat de o ceremonie sau credință.

Oamenii de știință au identificat, de asemenea, drumuri cu șanțuri de ambele părți, despre care cred că erau canale care au ajutat la gestionarea apei abundente din regiune.

La concurență cu societățile mayașe

Descoperirea dezvăluie o societate mare, complexă, care pare a fi chiar mai mare decât binecunoscutele societăți mayașe din Mexic și America Centrală.

„Imaginați-vă că ați descoperit o altă civilizație precum Maya, dar cu arhitectură, utilizare a terenurilor, ceramică complet diferită”, spune José Iriarte, profesor de arheologie la Universitatea din Exeter, care nu a fost implicat în această cercetare.

Unele dintre descoperiri sunt „unice” pentru America de Sud, explică el, arătând spre platformele octogonale și dreptunghiulare dispuse împreună.

Societățile erau în mod clar bine organizate și interconectate, spune el, evidențiind drumurile lungi între așezări.

Nu se știe foarte multe despre oamenii care au trăit acolo și despre cum erau organizate societățile lor.

Pe platforme s-au găsit gropi și vetre, precum și borcane, pietre pentru a măcina plantele și semințe.

Oamenii Kilamope și Upano care trăiau acolo probabil s-au ocupat în cea mai mare parte cu agricultura. Oamenii au mâncat porumb și cartofi dulci și probabil au băut „chicha”, un tip de bere dulce.

Profesorul Rostain spune că a fost avertizat la începutul cercetării sale, deoarece oamenii de știință credeau că niciun grup antic nu a trăit în Amazon.

"Dar sunt foarte încăpățânat, așa că am făcut-o oricum. Acum trebuie să recunosc că sunt destul de fericit că am făcut o descoperire atât de mare", spune el.

Următorul pas pentru cercetători este să înțeleagă ce se află într-o zonă adiacentă de 300 km pătrați care nu a fost încă cercetată.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#descoperire, #Amazon, #oras antic, #Ecuador, #civilizatia maya , #stiri externe