Directorul CFR condamnat pentru că își snopea în bătaie copiii mai are un dosar, de abuz în serviciu. Vrânceanu critică „moralitatea procedurală” a procurorilor

Sambata, 09 Decembrie 2023, ora 03:04
3202 citiri
Directorul CFR condamnat pentru că își snopea în bătaie copiii mai are un dosar, de abuz în serviciu. Vrânceanu critică „moralitatea procedurală” a procurorilor
Ciprian Nicolae Vrânceanu le-a dat prietenilor contracte de 3 milioane de lei pe vremea când era director la CFR. FOTO: MonitorulExpres.ro / Ziare.com

Ciprian Nicolae Vrânceanu, fost director al CFR condamnat definitiv vineri, 8 decembrie, la 6 ani de pușcărie după ce și-a terorizat copiii, încercă să scape de dosarul de abuz în serviciu, cu un prejudiciu de peste 3 milioane de lei. Fostul director, care la data faptelor deținea o funcție de conducere în PDL Covasna, a încheiat 57 de contracte „cu dedicație” cu 27 de firme care aparțineau unor prieteni, colegi de partid sau foști colegi de serviciu.

Ciprian Nicolae Vrânceanu a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel Brașov la 6 ani și 1 lună de pușcărie pentru rele tratamente aplicate minorilor, după ce Tribunalul Brașov îi dăduse 7 ani. Dosarul a fost deschis în urma unei plângeri făcute de către unul dintre copiii fostului director.

Acesta le-a relatat polițiștilor cum Ciprian Nicolae Vrânceanu îi bătea, îi umilea și îi supunea pe minori la pedepse greu de îndurat, inclusiv să se uite la înregistrări video cu mama lor, între timp decedată, în timp ce întreținea relații sexuale.

În afară de acest dosar care s-a judecat la Brașov, Ciprian Nicolae Vrânceanu mai are un proces la București, care se desfășoară în procedura de cameră preliminară.

Cum le-a dat Vrânceanu prietenilor contracte de 3 milioane de lei

DNA l-a trimis în judecată pe Vrânceanu, în calitate de fost director general al SC Telecomunicații CFR SA (societate care este o filială a CNCF-CFR SA), pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată.

  • Pentru a crea aparența de legalitate în încheierea acestor contracte s-a apelat la simularea unor concursuri de oferte și spargerea obiectului achiziției în contracte de valori mai mici (sub limita de 15.000 euro), urmărindu-se astfel eludarea prevederilor O.U.G. nr. 34/2006 (în condițiile în care societatea nu avea calitatea de autoritate contractantă și dispozițiile acestui act normativ nu erau aplicabile).
  • Beneficiarii contractelor frauduloase sunt cunoștințe, prieteni, colegi de partid sau foști colegi de serviciu.
  • Contractele sunt doar pretextele ca (Ciprian Nicolae Vrânceanu – n.r.) să scoată bani din Telecomunicații CFR SA și să îi dea acestora. (…)
  • O parte din serviciile contractate nu s-au executat sau executarea a fost formală, simulată, iar bunurile achiziționate fie nu au fost livrate, fie nu erau corespunzătoare, utilizabile, cauzând un prejudiciu în cuantum de 3.152.699,89 lei”, rețin procurorii în rechizitoriu.

Dosarul se află pe rolul Curții de Apel București, care a luat în discuție vineri, 8 decembrie, contestația lui Vrânceanu la hotărârea Tribunalului București din data de 25.08.2023.

La data respectivă, judecătorul de cameră preliminară a confirmat legalitatea rechizitoriului și a dispus începerea judecății.

Cum încerca Vrânceanu să scape de dosarul de abuz în serviciu

Ziare.com a consultat hotărârea Tribunalului București pentru a vedea ce încerca Ciprian Nicolae Vrânceanu în procedura de cameră preliminară:

  • Restituirea cauzei la DNA, în vederea refacerii urmăririi penale, întrucât instanţa a fost sesizată în mod nelegal, în condiţiile în care în ceea ce priveşte infracţiunea de abuz în serviciu reţinută în sarcina inculpatului (Ciprian Nicolae Vrânceanu – n.r.), era împlinit termenul de prescripţie a răspunderii penale la momentul emiterii ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale şi implicit la momentul întocmirii rechizitoriului.
  • Nelegalitatea ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale, atrage în mod implicit şi nelegala sesizare a instanţei, motiv pentru care solicita restituirea cauzei la DNA- în vederea refacerii urmăririi penale.
  • Să dispuneţi excluderea de la dosar a declaraţiilor tuturor martorilor audiaţi în cursul urmăririi penale, întrucât acestea au fost obţinute cu încălcarea principiului loialităţii administrării probelor şi a dreptului la apărare de care trebuia să se bucure inculpatul (Ciprian Nicolae Vrânceanu – n.r.).
  • Cu privire la nelegalitatea administrării unor mijloace de probă a precizat că în cauză toate declaraţiile martorilor au fost obţinute în perioada 24.09.2015-16.03.2018, anterior începerii urmăririi penale in personam cu privire la inculpatul (Ciprian Nicolae Vrânceanu – n.r.).
  • De asemenea, a precizat că acestuia i-a fost adus la cunoştinţă faptul că a dobândit calitatea de suspect în cauză la data de 29.10.2018. Ulterior, în cauză nu au mai fost efectuate acte de urmărire penală, cu excepţia emiterii ordonanţelor de dinamizare a procesului penal (ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale etc.)
  • În opinia apararii, aceste mijloace de probă au fost administrate cu încălcarea dreptului la apărare al inculpatului, fiind astfel lovite de nulitate relativă, în condiţiile în care organele de urmărire penală au amânat în mod nejustificat momentul începerii urmăririi penale in personam, cu unicul scop de a-l priva de drepturile şi garanţiile procesuale conferite suspectului în cursul procesului penal.
  • În opinia apararii, problema loialităţii administrarii probelor ţine de moralitatea procedurală, în sensul că activitatea organelor judiciare, în special a celor de urmărire penală, trebuie să se desfăşoare fără a produce în mod arbitrar sau contrar normelor procesuale probe cu rea-credinţă sau prin utilizarea de manopere sau strategii, oferindu-i inculpatului posibilitatea reală de a uza de drepturile şi garanţiile prevăzute de lege pentru a se apăra.
  • De aceea, se poate observa ca toate persoanele care au calitatea de martori au fost audiate în timpul în care inculpatul (Vrânceanu – n.r.) nu avea nicio calitate în cauză, cu încălcarea gravă şi iremediabilă a dreptului la apărare, deşi aspectele relatate de aceşti martori îl priveau în mod direct”, se arată în documentarul citat.

Fostul șef al PDL Covasna, vizat în două dosare penale

Nicolae-Ciprian Vrânceanu, fost director general al Telecomunicaţii CFR SA, a fost reținut, pe 12 noiembrie 2022, de polițiștii din Brașov într-un dosar în care este acuzat de violență în familie, rele tratamente aplicate minorului și amenințare.

Tot în noiembrie 2022, Fostul director general al Telecomunicații CFR SA a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu, după ce ar fi încheiat zeci de contracte care nu erau necesare, creându-se un prejudiciu de peste 3 milioane de lei.

Potrivit presei locale, Ciprian Vrânceanu provine din mediul de afaceri privat, îndeplinind până la numirea în fruntea Telecomunicații CFR funcții de conducere în cadrul operatorului național de telecomunicații, Romtelecom.

Ciprian Vrânceanu, fost director al Romtelecom Covasna, a fost implicat la un moment dat și în politică (prim-vicepreşedinte al PD-L Covasna), dar și în afaceri în domeniul turismului.

Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Director din cadrul Complexului Energetic Oltenia, reținut pentru trafic de influență. Ce acuzații i se aduc
Cătălin Liviu Stănculescu, directorul Direcției Energie din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO), a fost reținut pentru 24 de ore, vineri, 26 aprilie, de procurorii Direcției Naționale...
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministrul Energiei trimite Corpul de Control la Complexul Energetic Oltenia după perchezițiile DNA
Ministerul Energiei anunţă, joi, 25 aprilie, că sprijină ancheta procurorilor DNA la Complexul Energetic Oltenia şi va pune la dispoziţie toate informaţiile solicitate. Ministrul Energiei,...
#director CFR, #abuz in serviciu, #rele tratamente copil, #DNA, #condamnare, #curtea de apel bucuresti, #camera preliminara , #justitie