Director al Romsilva, achitat pentru acuzația că luat mită un teren în schimbul angajării unui pădurar: „Fapta, stabilită de procuror pe baza presupunerilor” MOTIVARE

Vineri, 13 Octombrie 2023, ora 21:45
3169 citiri
Director al Romsilva, achitat pentru acuzația că luat mită un teren în schimbul angajării unui pădurar: „Fapta, stabilită de procuror pe baza presupunerilor” MOTIVARE
Cezar MIhail Răduță a obținut un teren în Corbeanca în schimbul unui autoturism Audi A4 din 2007. FOTO: Ionuț Mureșan

Fostul director general adjunct al Romsilva, Cezar Mihail Răduță, a fost achitat de Tribunalul București pentru luare de mită și abuz în serviciu, după ce DNA l-a acuzat că a angajat o persoană pe un post de pădurar la Ocolul Silvic Snagov în schimbul unui teren de peste 1.000 de metri pătrați. Instanța notează în motivarea soluției de achitare că fapta a fost „stabilită de procuror pe baza presupunerilor şi părerilor unor martori”.

Cezar Mihail Răduță a fost trimis în judecată de procurorii DNA pentru că, în calitate de director al Direcției Silvice Ilfov din cadrul Regiei Naționale a Pădurilor - ROMSILVA, a primit de la Alexandru Constantin un folos necuvenit constând în dreptul de proprietate asupra unui teren în suprafață de 1.168,91metri pătrați disimulat prin perfectarea unui contract de schimb având ca obiect imobilul menționat și un autoturism fabricat în anul 2007.

Schimbul ar fi fost făcut în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale funcționarului public, respectiv emiterea deciziilor de angajare și semnarea contractelor individuale de munca prin care Alexandru Constantin a fost angajat în funcția de pădurar de vânătoare în cadrul Ocolului Silvic Snagov, fără ca acesta să fi întrunit condiția privind pregătirea profesională prevăzută de lege pentru personalul silvic cu pregătire de bază, respectiv absolvirea unei școli profesionale silvice.

Instanța a constatat, însă, că între Cezar Mihail Răduță și Alexandru Constantin a avut loc un schimb legitim, primul oferind celui de-al doilea un autoturism Audi A4.

Judecătorii au apreciat că autoturismul Audi și terenul de 1.000 de metri pătrați din Corbeanca au o valoare apropiată, deci nu ar fi vorba despre o mită disimulată.

Instanța a stabilit că un Audi din 2007 face cât un teren în Corbeanca

Ziare.com a consultat motivarea prin care instanța de fond l-a achitat pe Cezar Mihail Răduță de acuzația de luare de mită:

  • „Se constată că procurorul a reţinut, ca element material al infracţiunii, primirea pentru sine, de către inculpatul (Răduță Cezar Mihail – n.r.), a unui folos necuvenit, care constă în dreptul de proprietate asupra unui teren, drept obţinut prin încheierea unui contract de schimb între acest teren şi un autoturism.
  • Caracterul necuvenit al folosului, în opinia procurorului, ar fi reprezentat de valoarea mult mai mare a terenului în comparaţie cu valoarea autoturismului ce a făcut obiectul contractului de schimb, terenul în cauză devenind astfel obiect al mitei.
  • De asemenea, se mai reţine că folosul necuvenit a fost obţinut în legătură cu îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle de serviciu ale funcționarului public, respectiv emiterea deciziilor de angajare și semnarea contractelor individuale de munca prin care inculpatul (Constantin Alexandru – n.r.) a fost angajat în funcția de pădurar de vânătoare în cadrul Ocolului Silvic Snagov, fără ca acesta să fi întrunit condiția privind pregătirea profesională prevăzută de lege pentru personalul silvic cu pregătire de bază.
  • Analizând situaţia de fapt care se desprinde din actele dosarului şi argumentele aduse de procuror în rechizitoriu, prin prisma dispoziţiilor legale anterior prezentate, instanţa apreciază că fapta reţinută în sarcina inculpatului nu întruneşte elementele de tipicitate ale infracţiunii de luare de mită.
  • Fiind audiat în cursul urmăririi penale, martorul Turiga (…) a declarat că inculpatul (Răduță Cezar Mihail – n.r.) a primit în schimbul unui autoturism marca Audi A4 un teren de aproximativ 1100 mp în Corbeanca, teren ce a fost înstrăinat în 2019 de către inculpatul (Răduță Cezar Mihail – n.r.), cu un preț de aproximativ 60.000 euro.
  • Astfel, martorul a considerat că acest schimb a fost unul neechitabil în favoarea inculpatului (Răduță Cezar Mihail – n.r.) și că a avut legătură cu angajarea inculpatului (Constantin Alexandru – n.r.), prin facilitarea unui loc de muncă exclusivist, “întrucât pădurarii care își desfășoară activitatea în această zonă au beneficii materiale extra salariu și o condiție materială bună, deoarece aceste fonduri cinegetice sunt frecventate de oameni potenți financiar”.
  • Analizând declaraţiile date de martorii (…) atât în cursul urmăririi penale, cât şi al cercetării judecătoreşti, instanţa constată că aceştia formulează aprecieri personale cu privire la modul de angajare a inculpatului (Constantin Alexandru – n.r.), faptul că acesta a fost în mod nelegal angajat fiind doar o percepţie proprie, fără a indica împrejurări concrete din care să rezulte un astfel de fapt.
  • Faptul că schimbul de bunuri efectuat între inculpaţii (Constantin Alexandru – n.r.) şi (Răduță Cezar Mihail – n.r.) are un caracter neechitabil reprezintă „părerea” martorului (aşa cum acesta declară), care a luat cunoştinţă de acest schimb după consultarea declaraţiei de avere a inculpatului (Răduță Cezar Mihail – n.r.).
  • Aşadar, legătura între emiterea dispoziţiilor de angajare a inculpatului (Constantin Alexandru – n.r.), de către inculpatul (Răduță Cezar Mihail – n.r.), şi obţinerea unui folos de către acesta din urmă (folos care de altfel nu s-a realizat, aşa cum s-a reţinut anterior) este stabilită de procuror pe baza presupunerilor şi părerilor unor martori, angajaţi ai Direcţiei Silvice Ilfov, care nu au cunoscut în mod direct, nemijlocit, existenţa acestei legături.
  • Acest lucru, însă, conduce doar la existenţa unei presupuneri că s-ar fi săvârşit o faptă cu caracter penal şi ar trebui să reprezinte un punct de plecare în strângerea de probe pentru a se stabili cu certitudine, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că s-ar fi săvârşit (ori nu) această infracţiune, iar nu un punct final în administrarea probatoriului.
  • În aceste condiţii, instanţa concluzionează că fapta reţinută în sarcina inculpatului (Răduță Cezar Mihail – n.r.) şi pentru care acesta a fost trimis în judecată, reţinându-se săvârşirea infracţiunii de luare de mită, nu este prevăzută de legea penală”, se arată în motivare.

Curtea de Apel București judecă în prezent apelul procurorilor DNA față de achitarea lui Cezar Mihail Răduță, procesul având următorul termen pe data de 7 noiembrie.

Acuzațiile procurorilor DNA: Șpaga – un teren de peste 1.000 mp

Pe data de 22 noiembrie 2021, DNA l-a trimis în judecată pe fostul director general adjunct al Romsilva, Cezar Mihail Răduță, pentru luare de mită. La data faptelor, Răduță era director al Direcţiei Silvice Ilfov.

În același dosar sunt judecați Emil Radu, inginer în cadrul Direcţiei Silvice Ilfov (pentru abuz în serviciu) și Constantin Alexandru, paznic de vânătoare (pentru dare de mită și complicitate la abuz în serviciu).

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că Cezar Mihail Răduţă şi Emil Radu, în calităţile menţionate, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu prevăzute de legislaţia primară, ar fi permis, în cursul anului 2016, angajarea inculpatului Constantin Alexandru pe un post de paznic de vânătoare, deşi acesta nu întrunea condiţia privind pregătirea profesională prevăzută de lege pentru personalul silvic cu pregătire de bază, respectiv absolvirea unei şcoli profesionale silvice.

Prin acest demers, spun anchetatorii, a fost cauzată o vătămare a interesului legitim al Regiei Naţionale a Pădurilor - ROMSILVA privind angajarea, în Corpul silvic, doar a persoanelor cu pregătire de specialitate silvică, concomitent cu obţinerea unui folos necuvenit pentru inculpatul Constantin Alexandru, constând în salariul lunar pe care acesta l-a încasat în calitate de paznic de vânătoare.

„Ulterior, pentru ‘favoarea’ făcută, inculpatul Cezar Mihail Răduţă ar fi primit de la inculpatul Constantin Alexandru un teren în suprafaţă de 1.168,91 mp, situat în intravilanul comunei Corbeanca, judeţul Ilfov. ‘Tranzacţia’ ar fi îmbrăcat forma unui contract de schimb, inculpatul Cezar Mihail Răduţă oferind pentru terenul respectiv un autoturism foarte vechi a cărui valoare era de cel mult 5.000 euro (mai puţin de jumătate din suma cu care inculpatul Constantin Alexandru achiziţionase terenul în urmă cu 10 ani)”, arată procurorii.

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Scandal la nivel înalt în Rusia. Un ministru decorat de Putin, reținut pentru luare de mită
Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Timur Ivanov, a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită, informează agenția TASS printr-un comunicat. "Suspectat de comiterea unei...
#director, #Romsilva, #luare de mita, #abuz in serviciu, #achitare, #Tribunalul Bucuresti, #motivare instanta , #justitie