Dosar DNA de corupție la Spitalul Județean Suceava. Fostul manager și fosta șefă de la Juridic, trimiși în judecată

Marti, 07 Noiembrie 2023, ora 17:31
1913 citiri
Dosar DNA de corupție la Spitalul Județean Suceava. Fostul manager și fosta șefă de la Juridic, trimiși în judecată
Spitalul din Suceava FOTO Arhivă Ziare.com

Fostul manager al Spitalului Judeţean Suceava Vasile Rîmbu şi fosta şefă a Serviciului Juridic din cadrul unităţii medicale au fost trimişi în judecată de către procurorii DNA, care-i acuză de folosirea de informaţii care nu erau destinate publicităţii. Cei doi ar fi accesat conţinutul unor adrese pe care unitatea medicală le-a trimis procurorilor, în dosarul din pandemie care viza ”zădărnicirea combaterii bolilor”.

DNA anunţă, marţi, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

- RÎMBU VASILE, la data faptei manager suspendat al Spitalului Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite,

- MAMCIUC DANA – MIHAELA, la data faptei şefa Serviciului Juridic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul, de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

În cursul lunii martie 2020, pe rolul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a fost înregistrat un dosar penal, ce avea ca obiect săvârşirea infracţiunilor de «zădărnicirea combaterii bolilor» şi «abuz în serviciu» ce ar fi fost comise de presupuse persoane din conducerea Spitalului Judeţean de Urgenţă «Sfântul Ioan cel Nou» Suceava, printre care şi managerul Rîmbu Vasile. În cursul urmăririi penale, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava au formulat mai multe adrese către Spitalul Judeţean de Urgenţă ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, prin care au solicitat relaţii cu privire la aspectele care făceau obiectul cercetărilor”, au transmis procurorii.

Potrivit acestora, la data de 01 mai 2020, ”inculpata Mamciuc Dana-Mihaela, la solicitarea inculpatului Rîmbu Vasile şi în scopul de a-i asigura acestuia din urmă posibilitatea a-şi pregăti o strategie de apărare în vederea evitării atragerii răspunderii penale, i-ar fi transmis, printr-un intermediar, informaţii nedestinate publicităţii în posesia cărora ar fi intrat în calitate de şefă a Serviciului Juridic din cadrul unităţii medicale respective”.

Concret, inculpata i-ar fi transmis managerului, suspendat în acea perioadă, conţinutul adreselor formulate de procurori, natura documentelor solicitate, precum şi date cu privire la poziţia exprimată de directorul medical al spitalului, în cuprinsul unui înscris destinat exclusiv organelor de urmărire penală, în care ar fi făcut referiri la persoana numitului Rîmbu Vasile”, a mai transmis DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava. În pandemie, municipiul Suceava şi localităţile limitrofe au fost primele care au intrat în carantină, după confirmarea unui număr mare de cazuri de infectare.

În acel moment, 3.000 dintre cele 12.000 de cazuri din România erau la Suceava, conducerea Spitalului Judeţean Suceava fiind acuzată că nu a luat măsurile necesare pentru limitarea răspândirii, atât în rândul pacienţilor, cât şi în răndul personalului.

Unitatea medicală a fost ulterior coordonată de o echipă militară care a restabilit situaţia şi a organizat activitatea.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#DNA coruptie, #spital suceava, #dna spital suceava , #DNA