Coreea donează României 81 de echipamente de laborator. Țara noastră va face rost de primul laborator de testare a produselor din tutun

Miercuri, 23 August 2023, ora 13:42
1456 citiri
Coreea donează României 81 de echipamente de laborator. Țara noastră va face rost de primul laborator de testare a produselor din tutun
Echipamentele de laborator vor fi folosite de INSP FOTO Pixabay

România primeşte, din partea Guvernului Republicii Coreea, o donaţie constând în 81 de echipamente de laborator care vor fi folosite de Institutul Naţional de Sănătate Publică şi de centrele regionale din cadrul acestuia.

Donaţia, în valoare de aproape 4 milioane de dolari, include echipamente folosite la determinarea prezenţei microorganismelor în apă, alimente sau alte tipuri de produse, dar şi aparatură necesară diagnosticului epidemiologic. În urma donaţiei, România va avea primul laborator în cadrul căruia va fi monitorizat conţinutul produselor din tutun.

„Această donaţie constă în 81 echipamente de laborator în valoare de aproape 4 milioane de dolari. Activităţile de laborator sunt o componentă a domeniilor pe care Institutul Naţional de Sănătate Publică le păstoreşte şi sunt în permanentă dezvoltare şi perfecţionare, atât la nivelul laboratorului naţional de sănătate publică din Bucureşti, cât şi al laboratoarelor din cadrul centrelor regionale de sănătate publică din întreaga ţară, din Cluj, Iaşi, Timişoara şi Târgu Mureş. Echipamentele donate vor fi utilizate în scopul modernizării laboratoarelor de sănătate publică, de mediu şi cele de diagnostic epidemiologic, contribuind, în acest fel, la supravegherea sănătăţii populaţiei în relaţie cu mediul, dar şi la supravegherea bolilor transmisibile. Prin această donaţie vom beneficia de o contribuţie esenţială în implementarea secvenţierii în laboratoarele Centrelor Regionale de Sănătate Publică, extinderea acestei metode de analiză, aşa cum am văzut în timpul pandemiei, este esenţială pentru a supraveghea proactiv răspândirea şi limitarea bolilor transmisibile”, a declarat directorul general al Institutului Naţional de Sănătate Publică, Simona Pârvu.

Conform acesteia, echipamentele care vor ajunge în laboratoarele de mediu vor duce la extinderea şi perfecţionarea determinărilor privind prezenţa substanţelor chimice şi a microorganismelor în apă, alimente sau produse cosmetice.

De asemenea, în cadrul INSP se va dezvolta primul laborator de tutun din România, la Bucureşti, laborator în cadrul căruia va fi monitorizat conţinutul produselor din tutun. Până acum România apela la laboratoare din alte ţări europene pentru testarea acestui tip de produse. În primă etapă, laboratorul va monitoriza cantităţile de gudron, monoxid de carbon şi nicotină din produsele de tutun, în a doua etapă, România îşi propune extinderea metodelor de analiză şi pentru produsele nou intrate pe piaţa tutunului, respectiv cele care se încălzesc, a precizat directoarea INSP.

Conform acesteia, laboratorul va deveni funcţional cel mai probabil începând cu anul viitor.

„Donaţia generoasă a guvernului sud-coreean poate să schimbe rapid faţa sistemului de sănătate publică din România. Legat de analiza aprofundată a compoziţiei a diverselor substanţe care sunt în produsele din tutun, pentru România este primul laborator avansat care poate să facă acest lucru şi cred că vine în sprijinul politicilor de protecţie a comunităţilor”, a afirmat, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, în cadrul ceremoniei de predare-primire a echipamentelor, care a avut loc miercuri.

George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
#donatie republica coreea, #echipamente de laborator, #INSP , #medici