Mircea Geoană: Nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva

Luni, 11 Septembrie 2023, ora 13:37
2229 citiri
Mircea Geoană: Nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva
Mircea Geoană a precizat că este de înţeles îngrijorarea românilor care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina. FOTO / captură video Twitter Nexta

Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat, luni că nu există indicii în legătură cu vreo intenţie a Federaţiei Ruse de a ataca un stat membru al alianţei. El a adăugat este de înţeles îngrijorarea românilor care locuiesc în apropierea frontierei dunărene cu Ucraina.

„Nu sunt indicii că Federaţia Rusă să aibă vreo intenţie de a ataca un stat aliat, că este România, că este oricine altcineva. Şi acest lucru este dat de puterea şi de forţa alianţei noastre. Noi suntem primul element de descurajare. Evident că atunci când asculţi la câteva sute de metri sau la câţiva kilometri de casa ta zgomotul războiul îşi creează emoţie şi evident creează anxietate şi angoasă. Eu înţeleg acest lucru. Nu există risc la adresa României în sensul de a fi angrenaţi în acest conflict sau de a avea o extensie a acestui conflict către noi”, a afirmat luni Mircea Geoană.

Acesta a mai precizat că un element de încredere îl reprezintă faptul că România face parte din NATO.

„Ce ar fi fost dacă nu eram în NATO? Şi poate că ăsta ar fi un element de încredere suplimentară în faptul că aparţinem celei mai puternice alianţe din istoria umanităţii. Şi chiar intenţionez ca, în perioada următoare, să vizitez şi poate prezenţa mea şi mesajul meu o să fie un mesaj de linişte, de încredere şi de calm”, a completat Geoană.

Reprezentanţii Ministerului Apărării Naţionale (MApN) au anunţat că militari au cercetat, în ultimele 48 de ore, o suprafaţă de peste 80 de kilometri pătraţi, aflată în apropierea porturilor ucrainene. De asemenea, posibila existenţă a unor fragmente de dronă, la trei kilometri şi jumătate de Plauru, nu a fost confirmată în urma verificării în teren.

MApN a anunţat că militarii au găsit sâmbătă, lângă localitatea tulceană Plauru, fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă.

Instituţia condusă de Angel Tîlvăr a transmis că mililtarii au făcut verificările, după ce au primit informaţii despre existenţa unor elemente de dronă.

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a precizat cu privire la acest subiect că este „o încălcare absolut inacceptabilă a spaţiului aerian suveran al României, stat aliat NATO, cu riscuri reale la adresa securităţii cetăţenilor români din zonă”.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg şi-a exprimat solidaritatea cu România, după convorbirea telefonică avută cu preşedintele Klaus Iohannis care l-a informat că militarii au găsit fragmente dintr-o dronă în localitatea tulceană Plauru. Oficialul străin a mai precizat că „nu există indicii că au fost intenţii de a lovi NATO, însă atacurile sunt destabilizatoare”.

Quarterly Report - Editia 4

Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Conferința pentru reconstrucția Ucrainei: ajutor de urgență
Rusia bombardează termocentrale în Ucraina. Kievul este silit să se gândească înainte de conferinţa de reconstrucţie din Germania la reparaţii de urgenţă. Atacul asupra unui magazin...
”NATO este o organizație indecisă și lașă”. Raport către Putin privind un război major cu alianța militară occidentală
”NATO este o organizație indecisă și lașă”. Raport către Putin privind un război major cu alianța militară occidentală
După cum precizează canalul de propagandă rusă „Kremlin Snuffbox”, șeful Statul Major al Armatei Ruse, Valeri Gerasimov, a raportat către Putin trei aspecte în eventualitatea unui mare...
#drona romania, #Geoana, #NATO, #Rusia , #Razboi Ucraina