O eclipsă de soare inelară va avea loc sâmbătă. În ce zone va putea fi văzută aceasta

Vineri, 13 Octombrie 2023, ora 23:48
4931 citiri
O eclipsă de soare inelară va avea loc sâmbătă. În ce zone va putea fi văzută aceasta
Eclipsa se va vedea din SUA, Mexic și state din America centrală și de sud FOTO Pixabay

O eclipsă de soare inelară va putea fi observată sâmbătă, în unele zone ale Terrei. Acest fenomen cosmic va fi vizibil în unele părți din SUA, Mexic, precum și în America de Sud și Centrală, conform BBC.

Locuitorii din SUA ar trebui să vadă cel puțin o eclipsă parțială, precizează NASA.

O eclipsă solară inelară are loc atunci când Luna trece între Pământ și Soare, blocând cea mai mare parte, dar nu chiar toată lumina Soarelui, precizează BBC.

Se numește eclipsă inelară deoarece rămâne vizibil doar un inel subțire, sau un inel de lumină.

„O eclipsă inelară are loc doar atunci când Luna se află în punctul cel mai îndepărtat de Pământ. În perspectiva noastră, a celor de pe Pământ, ea nu blochează complet lumina soarelui, astfel că în schimb se obține acest inel incredibil de foc în jurul lunii. Chiar dacă ne entuziasmează mai mult o eclipsă totală de soare, deoarece se poate vedea coroana… este mult mai rar să vezi o eclipsă inelară de soare și, prin urmare, este un lucru foarte frumos de văzut”, a declarat dr. Nicola Fox, administrator asociat al Direcției pentru Misiuni Științifice a NASA.

Traiectoria eclipsei solare inelare din 14 octombrie se va întinde pe o zonă largă, oferind experiențe de vizionare diferite în funcție de locație.

Cei aflați în interiorul traiectoriei de inelaritate vor asista la efectul complet al inelului de foc, în timp ce cei din regiunile învecinate vor vedea o eclipsă parțială.

Eclipsa de soare inelară începe în Oregon la ora locală 09:13 (19:13 ora României), trece prin California, Nevada, Utah, New Mexico și se încheie în Texas la ora locală 12:03 (20:03 BST).

„Cel mai important lucru pentru vizibilitate este să fii acolo unde nu este înnorat. Pentru eclipsa din 2017 am fost în Nebraska și era înnorat. Nu m-am gândit niciodată că nu o voi vedea din cauza norilor”, a declarat dr. Fox.

„În cazul unei eclipse inelare, deoarece lumina soarelui nu este complet blocată, trebuie să folosiți ochelari de eclipsă, indiferent unde vă aflați”, a a mai spus dr. Fox.

Deși a fi martor la o eclipsă de Soare este o experiență impresionantă, privitul direct la Soare, chiar și în timpul unei eclipse, poate provoca leziuni oculare grave sau orbire.

Oricine privește spre cer ar trebui să facă acest lucru doar cu ajutorul unui echipament de protecție, cum ar fi ochelarii de eclipsă aprobați sau un proiector cu stenopă.

Privirea oricărei părți a Soarelui strălucitor prin obiectivul unei camere foto, al unui binoclu sau al unui telescop fără un filtru solar special fixat pe partea din față a opticii poate provoca leziuni oculare grave.

Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
Unde mai fug rușii, la 10.000 de km distanță: Lovitură pentru ei, SUA îi blochează într-o țară NATO
După începerea războiului din Ucraina, în Rusia s-a produs un fenomen dezastruos: un adevărat exod al populației peste granițe. Analiștii au apreciat că aproximativ 1 milion de ruși au...
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
Avantajul Rusiei în războiul din Ucraina se micșorează. „Kievul încă poate câștiga războiul“
După ce Congresul american a aprobat săptămâna aceasta un mult așteptat ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Rusia a jubilat că armamentul occidental avansat nu va putea...
#eclipsa soare, #SUA, #NASA, #fenomen cosmic , #eclipsa totala soare