Pe ce te bazezi, ma, al lu' Parizianu'?

de Petrisor Peiu , analist
Duminica, 24 Mai 2020, ora 17:03

   

Pe ce te bazezi, ma, al lu' Parizianu'?
Petrisor Peiu
Auzindu-l, luni, 18 mai 2020, pe Ludovic Orban in Parlament, am crezut ca s-a dus la tribuna doar pentru a citi unul dintre articolele mele de pe Ziare.com.

Citeste toate textele scrise de Petrisor Peiu pentru Ziare.com

Ne-a spus ca "pregateste un plan de reconstructie economica pe baze sanatoase, care sa puna in prim-plan investitiile", ne-a indicat clar ca "ce se poate produce in Romania trebuie produs in Romania". Acum suntem siguri ca a aflat si el ca "in agricultura suntem dependenti de numeroase produse de import" si ca "exportam lucruri cu valoare adaugata minima, si chiar si acesti bani putini nu intra in buzunarul fermierului" (video: AICI).

Ba mai mult, am aflat de la prim-ministrul nostru ca "avem cupru, trebuie sa producem aici produse cu valoare adaugata, nu sa exportam cupru in China cum facem acum", dupa ce ne vorbise, cu doua fraze mai devreme, despre gazul din Marea Neagra care merita o industrializare mai buna decat simpla lui ardere. Parca nu a amintit de irigatii sau, poate, nu am auzit eu bine ca era echipat cu masca, model Arafat 2020.

Marturisesc ca, pentru o clipa, l-am crezut si eu pe premierul nostru. Apoi l-am intrebat, retoric, desigur, dar impreuna cu Marin Preda: "Pe ce te bazezi, dom'le?".

Oare premierul o fi stiind ce scrie in bugetul de stat pe care l-a adoptat propriul guvern? Hai sa ii amintim pe ce cheltuie domnia sa banul public:
Sursa: AICI


Cea mai mare cheltuiala este cu asistenta sociala - 131 de miliarde lei, apoi cu salariile - 110 miliarde de lei, cu intretinerea statului (chirii, benzina si alte mizilicuri) - 51 de miliarde lei, 14 miliarde plateste pe ratele la credite, 37 de miliarde ii transfera la baronii locali si doar mai putin de 49 de miliarde merg catre investitii, dintre care doua treimi ar fi banii europeni.

Sa nu fi stiut prim ministrul nostru ca nu prea are bani sa faca investitiile de care spune?

Poate se va imprumuta? Da, sigur ca se va imprumuta, dar nu pentru investitii, ci pentru a finanta fix cheltuielile din legea bugetului, adica salarii, pensii (inclusiv speciale), banii pentru baronimea locala (PNDL) si alte mici surprize. O surpriza absolut delicioasa sunt cei 40 de milioane de Euro pe care guvernul a decis sa ii investeasca in bunastarea presei. Ceea ce nu stie, probabil, premierul este ca tot atat a luat statul roman pe Sidex Galati. O fi meritat oare sa dai un Sidex doar pentru a-l vedea pe Mircea Badea cu masca?


Pana una alta, sa vedem cat si cum se poate imprumuta tarisoara dirijata de Ludovic Orban si Klaus Iohannis. Romania are o mare foame de bani si trebuie sa se hraneasca. Tot ceea ce isi programase guvernul sa imprumute la inceputul anului 2020 era suma de 87 miliarde lei, adica deficitul bugetar (3,6% din PIB), 40,6 miliarde lei plus datoria ajunsa la scadenta si programata sa fie refinantata, in suma de 46,3 miliarde lei. Isi propunea guvernul atunci ca 55% din acesti bani sa fie culesi de la bancile din Romania si 45% din emisiuni de obligatiuni pe pietele externe (sursa: AICI ). A venit corona-criza in martie si deficitul bugetar a fost crescut de guvern, prin rectificare bugetara, de la 40,6 miliarde lei la aproape 73 miliarde lei. Adica in loc de 87 miliarde de lei de imprumutat am ajuns la 120 miliarde de lei. S-a mai consumat din criza. Autoritatile au "invatat sa traiasca cu COVID-ul" la Palatul Victoria, au aparut prognozele FMI si ale Comisiei Europene si guvernantii par sa isi asume astazi un deficit bugetar de peste 8%, adica au mai adaugat la imprumuturile pe care le au de luat inca vreo 20 de miliarde de lei, ajungand pe la 140 miliarde de lei. Adica am avea nevoie de aproape 30 de miliarde de Euro, din care vreo 12-13 miliarde de Euro de pe pietele externe. E mult, e putin? Pai cam 13% din PIB...

Problema mare e ca acesti bani costa si costa cam mult. Daca vorbim de imprumuturile in lei, iata costurile la care se imprumuta statul, in functie de termenul pe care face imprumutul respectiv:


Sursa: AICI


Si, fatalmente, hai sa ne comparam cu colegii nostri, unguri si polonezi. Iata dobanzile pe care le plateste Budapesta:Si cele platite de Varsovia:Adica pe noi ne costa de doua ori mai mult sa ne imprumutam decat pe unguri si de trei ori mai scump decat pe polonezi!

Cat priveste imprumuturile in Euro, in ianuarie, Ministerul Finantelor a imprumutat 3 miliarde de euro de pe pietele externe, in prima emisiune de obligatiuni in euro din 2020, structurata pe doua transe, una cu scadenta pe 12 ani, iar cealalta pe 30 de ani. Pe transa de 12 ani, dobanda este formata din nivelul mid swap (MS)+180 de puncte de baza, iar pe transa de 30 de ani, nivelul MS+285 puncte de baza. In mai, dupa patru luni, statul roman s-a imprumutat la scadente mai mici si la dobanzi mai mari: 3,3 miliarde de Euro, intr-o emisiune de eurobonduri structurata pe doua transe, 5 si 10 ani, imprumutul pe 5 ani avand un nivel al dobanzii format de MS+310 puncte de baza, iar cel pe 10 ani un nivel al dobanzii de MS+380 de puncte de baza.

Spre comparatie, in aprilie, Budapesta a imprumutat si ea 2 miliarde de Euro, intr-o emisiune cu 2 maturitati, 6 si 12 ani. La cea de 6 ani va plati o dobanda de MS+160 puncte de baza, iar la cea pe 12 ani va plati o dobanda de MS+180 puncte de baza (sursa: AICI). Asadar, regula e simpla si se verifica: ne costa de doua ori mai mult decat pe unguri sa ne imprumutam!

Mai trebuie sa stiti ca datoria publica a crescut in primul trimestru al acestui an cu 28 de miliarde de lei fata de ultimul trimestru al anului trecut, de la 373 miliarde de lei in decembrie 2019, la 401 miliarde de lei, la sfarsit de martie 2020, 38% din PIB. In doar trei luni din an, administratia publica a majorat datoria publica cu 28 de miliarde lei - aceeasi suma imprumutata de-a lungul unui an, intre decembrie 2017 si decembrie 2018.


Sursa: AICI


Si daca tot am ajuns aici, sa mai incasam o veste proasta: exista posibilitatea sa nu ne mai putem imprumuta in Euro, pentru ca am putea ajunge cu ratingul la niveluri la care investitorii vor stramba din nas (categoria "junk"), avand perspective negative la toate cele trei agentii de rating:


Sursa: AICI

Si nu, nu are nicio legatura cu criza coronavirus. Pentru ca iata tablourile de rating ale Ungariei (dreapta) si Poloniei (stanga):


Sursa: AICI, respectiv AICI


E clar ca ungurii au ratinguri cu o treapta peste noi si perspectiva stabila, iar polonezii sunt deja in alta grupa valorica, cu ratinguri care incep cu "A" si cu perspective stabile.

Inca o data o spun: dobanzile mari la care ne imprumutam si ratingurile proaste pe care le avem nu au legatura cu criza epidemiologica. Dovada? Iata cum a evoluat dobanda la creditele pe 10 ani in ultimele 6 luni pentru Romania:


Sursa: AICI

Dobanda la care ne imprumutam este astazi mai mare decat acum 6 luni la creditele pe termen lung si ceva mai mica pe termene scurte.

Iata cum arata acelasi grafic la unguri:


Sursa: AICI


Si pentru Polonia:


Sursa: AICI


La polonezi, dobanda la care se imprumuta este mai mica decat acum 6 luni pentru toate maturitatile, adica economia lor este vazuta azi mai bine decat in noiembrie 2019. La unguri, dobanzile platite azi sunt mult mai mari decat cele platite acum 6 luni pe termen scurt (pana in 10 ani) si mult mai mici decat cele platite acum 6 luni pe termen lung.

Concluzia: neincrederea in Romania creste pe termen lung, ceea ce indica faptul ca avem probleme structurale, pe care nimeni nu crede ca le vom inlatura sau atenua in urmatorii 10 ani.

Si revenim de unde am plecat, de la modul cum arata bugetul tarii, "secretul" pe care il stie orice bancher din lume: salariile bugetarilor si asistenta sociala vor consuma, in 2020, 67% din toate veniturile consolidate ale bugetului, de sase ori mai mult decat investitiile. De ce sa dai bani ieftini Romaniei? Sa ii cheltuie prost? Nu mai bine creditam Polonia sau Ungaria?

In 2019, Romania a exportat produse alimentare si animale vii de 4,77 mld. Euro, in timp ce importurile au fost de peste 6,7 mld. Euro. Importam cam doua treimi din carnea de porc consumata. Ar fi nevoie de niste subventii pentru fermele de porci si o mai sanatoasa abordare a pestei porcine? Ar fi, dar porcii nu voteaza, mai bine sa dam bani baronilor sa-i risipeasca la PNDL, ca doar primarii "aduc voturi".

Produsele chimice sunt responsabile de jumatate din deficitul comercial la bunuri al Romaniei de 17 miliarde de Euro in 2019. Ar fi nevoie sa facem ceva cu gazul si titeiul pe care le avem? Ar fi, dar nu putem sa-i suparam nici pe OMV, ca se supara cancelarul austriac Kurz si nu mai intram in spatiul Schengen in urmatorul mileniu. Cat sa-i rugam pe cei de la Romgaz sa investeasca ceva, iarasi nu putem ca de-abia l-am adus pe directorul lor Volintiru la noi in partid.

Dupa 13 ani de la aderarea la Uniunea Europeana, Romania a ajuns de la aproape 3 milioane de capete de bovine in 2006 la 2 milioane de capete de bovine in 2019. Am avea nevoie sa crestem vite cu zecile de milioane de tone de cereale pe care le exportam prosteste? Am avea, dar nu avem forta de munca, am trimis-o la cules de sparanghel in curte la matusa Angela din Berlin.

Am putea sa investim in productia de medicamente? Am putea, dar cum mai hranim activul de partid care face exporturi paralele? Oameni buni, va dati seama ca, de sase luni, un guvern din mileniul III nu e in stare sa asigure un medicament ieftin (Euthyrox, costa vreo 10 lei) necesar ca aerul pentru 5% dintre romani? Nu exista nicio dovada mai buna pentru faptul ca niciun politician de la Bucuresti nu da doi bani pe propriul popor.

Sa ne aducem aminte si de ce nu are Romania suficienti bani pentru a face investitii:

- Pentru ca plateste pensii special exagerate mult prea multor oameni (aproape 200.000)

- Pentru ca risipeste banii pe subventii catre primari ineficienti plantatori de panselute, dar care produc votuletele cu care se aleg politicienii

- Pentru ca guvernul ii protejeaza pe austriecii de la OMV sa ne taie industria petrochimica si sa tina gazele din Marea Neagra sub pamant pana ce vor primi aprobare sa le vanda oriunde altundeva, numai aici nu

- Pentru ca guvernul il cinsteste pe directorul de la Romgaz pentru ca a ratat investitia in constructia centralei de la Iernut

- Pentru ca partidele noastre au inventat un mecanism de protejare a firmelor de gaze franceze si germane impotriva consumatorului roman, mecanism numit banditesc ANRE

- Pentru ca guvernul nostru plateste din banii publici inselatoriile fratilor Micula

- Pentru ca ministrii transporturilor rup contracte de autostrazi, doar pentru a pierde apoi procese si a plati zeci de milioane de Euro ca "despagubiri"

- Pentru ca fiecare nou guvern aduce in sistemul bugetar un plus de cateva zeci de mii de amante, nepoti si cumetri

- Pentru ca niciun ministru al muncii nu stie sau nu vrea sa ne spuna cati romani lucreaza la stat

- Pentru ca guvernul se multumeste cu o alocare de bani europeni pe locuitor mult mai mica decat a ungurilor sau a polonezilor.

Asa ca, dragi cititori, sa nu credeti promisiunile actualului guvern decat pana la alegeri. Dupa ce va veti face datoria de cetateni si veti vota constiinciosi cu PNL sau cu PSD, veti afla ca tocmai ce s-au terminat banii de investitii si veti astepta pana la urmatoarele alegeri pentru a mai auzi asa niste promisiuni frumoase.

Daca Ludovic Orban ar fi vrut sa faca si altceva decat promisiuni ar fi impozitat pana acum pensiile speciale, ar fi redus cu cel putin un sfert numarul urias al bugetarilor, ar fi anulat concesiunea OMV pentru gazele din Marea Neagra, i-ar fi cerut Angelei Merkel sa trimita in tara niste lazi de Euthyrox in schimbul culegatorilor de sparanghel si poate i-ar fi dat peste mana si electricianului Chirita de la ANRE, care codoseste preturile de la scumpirea gazelor, botezata "liberalizare" pentru fraieri. Dar Ludovic Orban a preferat sa continuE absolut toate practicile guvernelor Dragnea, nu a iesit cu niciun pas in afara tiparelor trasate de Dancila sau Tudose.

Ba mai mult, ni se vinde iar politica "Vom face totul!". Ni se spune, a mia oara, ca "vom avea" un plan. Cand vom avea? Dupa ce se termina criza si o sa vina iar vremea respectarii deficitelor de 3%. De ce tot timpul trebuie sa promiteti pentru un viitor imprecis? De ce sa nu faceti acum ceea ce ne propuneti pentru alta data?

Si-uite asa, am avut o revelatie: desi Caragiale a murit in 1912, personajul sau Coriolan Draganescu din schita "Tempora", publicata fix acum 120 de ani, este inca viu si va trai mult timp de aici inainte. Guvernantul roman este intruchiparea perfecta a lui Coriolan Draganescu: anul trecut, cand era in opozitie "avea inteligenta vie, caracter de bronz, temperament de erou; pe langa acestea, natura-l inzestrase cu un talent de orator de o putere irezistibila". Asemenea lui Caragiale, ma gandeam anul trecut ca "acesta si-a intarziat intrarea in lumea terestra cel putin cu doua-trei sute de ani. A! el trebuia sa se nasca pe timpul cand tirania sugruma popoarele, cand nu erau inca proclamate drepturile omului, cand lumea gemea cu grumajii striviti sub calcaiul despotismului". Dar cand se afla in fruntea tarii, ajunge invariabil un demagog desavarsit, un eminent artist al artei de a te minti privindu-te fix in ochi...

Si precum ziarul "Amicul Poporului" era plin de laude la adresa tanarului student Coriolan, la fel este guvernantul nostru gratulat de catre publicul nostru cu pieptul plin de sperante cand se afla in opozitie si la fel este de dezamagitor cand ajunge la putere.

Petrisor Gabriel Peiu este doctor al Universitatii Politehnica din Bucuresti (1996), a fost consilier al premierului Radu Vasile (1998-1999) si al premierului Adrian Nastase (2001-2002), subsecretar de stat pentru politici economice (2002-2003) si vicepresedinte al Agentiei pentru Investitii Straine (2003-2004). Este coordonator al Departamentului de Analize Economice al Fundatiei Universitare a Marii Negre (FUMN).

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 30696 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
Nonpolitikon
rank 5
'Geaba atâta analiză, dacă nu-i cine-i strânge de gât, ca s-o citeas
că și s-o aplice!
jelu
rank 5
Domnule Peiu,
Cu răbdare vom iesi la liman din dezastrul in care ne-a adus PSD,alde,proRomania si in mod special UDMR.

Ati devenit partizan GUSE(PSD-R+),asa ca analiza dvs este subiectiva.

In schimb am incredere in analizele absolut realiste ale lui Ion M.Ionită chiar dacă suntem adversari(sa zicem) dpdv al orientarii politice.

Apropo,eu sunt "băsist"...
Ion M Ionită nu este...
Dar asta nu mă impiedica să las orice cand stiu că este in direct...!!!
cipriotu
rank 5
Jelutule, taica,
Nu te supara, dar tare mi-e ca si comentariul tau e intr-o oarece masura subiectiv. Fiindca cele spuse in articolul asta sunt, totusi, cat se poate de adevarate. Indiferent ce partizanat o fi abordat autorul Peiu, realitatea ramane realitate. Peiu nu a facut decat s-o infatiseze asa cum este, iar daca asta serveste simpatiilor lui politice, nu cred ca are vreo relevanta in contextul actual. Sau, mai pe romaneste, nu schimba si nu denatureaza cu nimic realitatea existenta. Care este exact asa cum a fost ea prezentata in articol.

Tu spui ca vom iesi din dezastrul in care ne-au adus alte partide, cu rabdare. Nu, amice, nu prea vom iesi. Fiindca, exact asa cum a spus si Peiu, asa "partizan" al altor partide, cum o fi, actualul partid aflat la putere nu face decat sa continue anumite practici ale partidelor dinaintea sa. Fiindca-s convenabile intereselor personale. Si-n plus, amice, hai sa-ti mai spun ceva: cu toata bunavointa noastra, a romanilor de rand, se pare ca si rabdarea asta e pe sfarsite si nu prea poti s-o mai ceri. O tot avem, zadarnic, de vreo 30 de ani incoace. Nu crezi ca-i deajuns?

Si apropo: prin convingere, eu sunt monarhist. Am afirmat asta cu sinceritate de zeci de ori pe-aici. Deci, nefiind nici un rege la mijloc in toata situatia de-acum si nici in cea de 30 de ani incoace, pot spune niste opinii fara sa fiu acuzat nici de partinire, nici de basism, nici de pesedism, nici de penelism si nici de alta simpatie politica subiectiva. Practic, incerc pe cat posibil sa judec lucurile asa cum sunt si cum le vad in jurul meu, fara sa fiu influentat de anumite simpatii si directive politice.

Toate cele bune, amice!
Byga
rank 1
Ați ținut articolul asta psdist cel mai mult dintr
Toate articolele. Deci admin psdisti
valll
rank 5
ZECE PORUNCI
Cele zece motive ar trebui transformate in PORUNCI pe care societatea sa le dea guvernului, parlamentului.
Sa fie spuse raspicat.
Sa fie cuprinsa intr-o petitie adresata presedintelui, guvernului, parlammentului,sustinute prin milioane de semnaturi.

De ce Avocatul Poporului nu a cerut pentru popor niciuna dintre aceste reparatii?
Miami
rank 1
nota zece...
Iata un articol de exceptie,pe intelesul tuturor,cu explicatii si schite simple,ce nu pot fi contestate.Acum vreo luna ministrul Catu ne spunea ca Romania se imprumuta,in premiera la dobanzi negative.In realite platim dobanzi de 2-3 ori mai mari decat vecinii nostri.Cum e posibil? despre premierul Ungariei toata Europa spune ca duce o politica execrabila.Atunci cum de inspira atata incredere? Polonia suporta sanctiuni din partea UE.Atunci cum de investitorii au atata incredere in acest guvern? daca dl Peiu ar scrie zilnic astefel de articole cu cifre reale ,poate ar ajunge si la Orban sau Iohanis.Ei ce fel de cifre ne flutura prin fata ochilor?! de ce mint ei cu nerusinare populatia ? merita sa minta in halul acesta pt voturi si putere ?!merita sa vinda zacaminte inestimabile pt a-i multumi pe Merkel si pe austrieci ?!asa se intimpla cand niste politruci care au muncit doar la "stat" fara sa aiba candva vreo initiativa proprie,ajung sa conduca o tara.....
GIGI.CIOCAN
rank 2
o gluma proasta
investitorii au incredere in economie, tovarase, nu in guvern, de aia se baga in polonia,ungaria....
in caz ca nu stiai, cand o banca/investitor are de luat bani de la tine,draga stat(X,y,Z),daca nu ii dai, o sa fi executat silit..oricum s-ar intitula guvernul tau ...
cipriotu
rank 5
Mai draga Ciocanele, vezi ca se leaga una de alta
Da, amice, investitorii au incredere in economie, asa cum spui. Numai ca economia se dezvolta, sau dimpotriva, bate pasul pe loc sau chiar se prabuseste, in functie de directivele si legile date de guvern. Asa e-n orice stat din lumea asta. Nimeni nu se poate dezvolta economic doar de capul lui, fara o legislatie convenabila si fara parghiile oferite prin aceasta legislatie. Asadar, noi, CE economie proprie avem, conform legislatiei pe care - repet- doar guvernul o stabileste si nimeni altcineva? Pai cand guvernul le da liber strainilor sa ne taie padurile cu nemiluita, atunci nu se mai cheama ca avem economia noastra dezvoltata. Cand guvernul le da altora drept de exploatare a gazelor noastre, nu se mai cheama ca avem economie. Cand guvernul le deschide larg portile altora din afara, si le ofera tot soiul de inlesniri fiscale, iar pe ai nostri ii impovareaza cu taxe si cu mormane de autorizarii si avize costisitoare, atunci nu se mai cheama ca avem economie. Cand de pilda, in perioada asta de criza pandemica, guvernul le-a acordat subventii si inlesniri substantiale marilor firme multinationale, iar cele mai multe din firmele noastre autohtone, mai mari sau mai mici, au fost inchise, ignorate si impinse la faliment, nu se mai cheama deloc ca avem economie. Intr-un cuvant, amice, cand le oferi altora toate perspectivele, iar alor tai nu le oferi aproape nimic, se cheama ca nu ai economie! Economia Romaniei nu poate fi considerata ca fiind dezvoltata daca e facuta in cea mai mare parte pe baza firmelor straine, fiindca alea au taxe reduse prin tot soiul de directive guvernamentale, iar profitul il duc la ele acasa. Ca firmele alea ofera niste locuri de munca? Vax albina! In cele mai multe din cazuri salariile platite sunt la nivel minim sau cel mult mediu, iar angajatii se pot lauda doar ca au ce sa manance, NU cu un trai prosper si plin de perspective. Economia Romaniei se poate dezvolta cu adevarat doar pe baza firmelor autohtone, incepand de la alea marunte, de cartier, si pana la cele mari. Iar asta nu se poate face decat prin sprijin real din partea guvernului. Si-aici nu vorbesc doar de guvernul actual, ci de toate guvernele de la revolutie incoace, care nu au facut decat sa ingroape economia romaneasca, sau, in cel mai fericit caz, s-o tina pe o instabila si insuficienta linie de plutire.

Daca noi am fi avut sau am avea o economie proprie puternica si dezvoltata, firmele straine nu ar mai veni in Romania la muls, ca firme primite si tratate preferential, ca "firme care ne dau noua flamanzilor de mancare", ci ar veni la parteneriate incheiate de la egal la egal, din care sa castige si bugetul lor, dar si bugetul nostru cu prisosinta. Abia atunci s-ar chema ca avem castig economic.

Iar toate astea, repet amice, tin doar de legislatia decretata de guvern. Orice guvern. Daca guvernul e pe interes national, ne dezvoltam. Daca e pe interes propriu, spagi si comisioane, atunci ramanem fix asa cum s-a stabilit.
Pauperovici
rank 1
Efectul nostalgiei GTA
Grindeanu, Tudose, Aiurita.

Sau "ce bine ne era inainte".

Asa-i ca aveti o nevoie stringenta de liniste ?
Byga
rank 1
Consilierul lui Adrian nastase lovește iar
Imprumuturile au fost facute 80% in epoca psd. Lol
MosGerila
rank 5
Dl. Peiu este din ce in ce mai prolific. Ca sa nu spun mai limbut.
Le urez studentilor sai curaj si abnegatie :)))
Cat despre comunicarea jurnalistica, aici se schimba un pic daravela.
Nu stiu ce isi imagineaza dom profesor in ceea ce priveste publicul sau cititor.
Dar cred ca il supraestimeaza rau de tot.

Din una doua: ori suntem noi cititorii prea rposti si nu intelegem ce vrea sa suna magisterul, ori profesorul are niste deconexiuni logice care il fac sa sara de la Finante la Caragiale.

As paria pe a doua varianta :)))
Miami
rank 1
Mos Gerila ,asadar pe cifre nu iti convine...
Tie iti convine doar propaganda si minciuna duse la extrem.Omu' acesta a venit cu explicatii si cifre ,ba si cu schite,pt ca cei cu scoala mai putina,ca tine,sa priceapa.Degeaba,tot n ai priceput nimic.Tie iti plac vorbele,promisiunile,nu realitatea.Cand vei scapa de sechelele comunismului pe care l ai slujit cu devotament?!
RonaldR
rank 1
Domn profesor ...
Eu nu am citit articolul .. nu-l invoc pe nea Iancu ca motivator .. Atata timp cat ave-ti probleme cu vreo doua trei starlete media .. probleme mari zic eu ! Va arunc mănușa și zic sa ne oprim !!! Vorbim prostii acum și zic sa va intoarceți tințele , 180 grade , inainte sa incepem ! Așa ceva ....
ddutz2013
rank 5
Ai cratime'n (-) plus? Pune-le pe OLX, livrare gratuita.
In rest de acord cu ce ziceti. Ca prea bate-n pensionari "magistrul". Am zis "magistrul"?! M-am molipsit si eu de la maestrul Arghezi, "Vorba asta scurta/ E ca mingiierea porcului pe burta./ E cu farmec dulce si, din strimb ori ciung, / Simti ca te lateste si te face lung."

Prea le zice magistru ca "pensionarii duc tara de rapa", nevazand padurea de copaci.

Pai, bine ma "magistrule", dar politicienii hoti si toti coruptii lor, unde o duc? In paradis? Poate in paradisul lor.
Magistrule, toti salariatii, bugetarii, etc isi vor rezolva veniturile; ici o greva, colo un mars, dincolo "Iesi afara/ Javvra ordinara". Dar pensionarii?!
Pot sa faca ei greva?! Greva la ce, la respirat? Pot sa faca ei mars, sau isi pot da cu caschetele de pamant la Cotrocreni?!

Nu, pentru ei LEGEA VOTATA sa creasca PUNCTUL DE PENSOIE CU 40% la 1 septembrie E ULTIMA SANSA!
Statia urmatoare e la poarta lui Petre!
Dar, PENSIONARII AU VOTUL!

Or fi ei 25% (5.180.000) din populatie, dar VOTEAZA cat 40%, pentru ca PENSIONARII MERG LA VOT.
Atentie PNL!
Pe mana lui Orban intrati in sant!
PROGRESUL
rank 1
Exista o zicala la Paris
"Nu avem petrol dar avem idei"
Domnul care a scris acest articol, are punctul lui de vedere
Cine detine produsul , bogatia , resurse naturale, daca mai are si idei poate dezvolta fara bani proprii

Statul nu a fost niciodata capabil sa dezvolte o industrie, o intreprindere
Se pot privatiza, pastrand 51% din capital iar restul adus de parteneri si tehnologizat, modernizat.

Daca stam pica para malaiata sa ne cada in gura totul, putem sta si pe un munte de aur, nu vom sti sa le valorizam

deci, avem nevoie de idei clare si legi nu de bani!

Banii la bancile mondiale sunt gratis, dobanda este nesemnificativa, dar trebuiesc folositi cu cap si pentru un scop industrial bine definit!!!
Emigrantul-Anonim
rank 5
"Se pot privatiza, pastrand 51% din capital" 100% FALS!
Nimeni nu baga bani daca nu are pachetul majoritar!! Vezi OMV-Petrom, Rompetrol, Renault-Dacia, Apa-Nova, etc.
Pauperovici
rank 1
Nu avem noi idei
cate are dragnea doar in privinta aurului.
Pacifistul
rank 5
Candva erati , oarecum, neutru dar...
Sub masca unei deosebite gandiri, culturi, etc , dl autor, cat ar vrea sa ascunda, este simpatizantul socialismului, dovada ca incarca de raspundere si incompetenta un guvern minoritar, presat de adversari care de fapt conduc tara, prins intr-o pandemie globala etc , altfel mai tot articolul are analizate elemente, situatii ramase vechi de pe vremea lui Dragnea si atunci acest personaj prieten cu ofiterul Gusa , iti achita banii de la i-Realitatea...
Miami
rank 1
draga doamna,
Pandemie e si la Budapesta si la Varsovia,nu ?! si totusi,uitati-va la cifrele lor. Nu dati vina pe altii care nu mai conduc de 7 luni ,dati vina pe neputinta celor de azi.Un profesoras obscur si un subinginer care a lucrat doar ca tehnolog la Tractorul Brasov (1 an !)nu pot vorbi despre economie.Nu pt ca n ar vrea.Pur si simplu nu se pricep..
misulica1
rank 5
Adevarat
ce scrie autorul.De asta ma bucur ca copii mei au fost mai destepti si au plecat demult intr-o tara normala...
Emigrantul-Anonim
rank 5
Am plecat 6 milioane nu numai copiii tai! Ce sa faci in tara?
*
joematriterul
rank 1
după ce pui bugetul din 2012
Tot ce bălmăjejști este o aiureală, ca și la Tavi Mogoș, un alt pseudonim al matale. Cred că toate aiurelile scrise ar inceta dacă ai fi cooptat in guvernare. Așa-i cu strugurii cind n-ajungi la ei sunt acri!
ddutz2013
rank 5
Ai dreptate, imi aduce aminte de Teodorovici. Ii putea totul!
Cum l-au pus minisatru de finante, cum PSD-ul era numai un lapte si o miere.
Sigur ca asta asteapta si Petrisor. Dar nu e suficient sa compilezi grafice si sa insailezi o explicatie.

Nu stie sa-si scoata GANDIREA DIN BOX.
Nu vede padurea de copaci, iar pe acestia ii vede strambi.
cartophil
rank 5
Da, ati rezumat foarte bine problemele Romaniei. Dar ce sa facem,
o noua revolutie ???? Ar trebui ca toate nulitatile care capuseaza sistemul administrativ de stat sa fie schimbate. Dar 95% sunt din P$D (sau ma rog, acum din marele USL). Cum ii schimbi pe astia ??? Oricum Orban s-a descurcut minunat tinand seama de ceea ce a preluat. Scopul lui este sa scape de gunoaiele din P$D si nu vedeti ce greu este. O greseala si gata, PNL nu mai prinde nimic la alegeri. Basescu a taiat (in mod justificat) 25% din salariul bugetarilor si ne-a scoas din vechea criza si ne-a adus cresterea economica pe care s-a cocotat Ponta. Si, drept rasplata, a zburat PDL-ul din istorie. Vreti sa pateasca la fel PNL si sa ne trezim a n-a oara cu P$D-ul la butoane. Si inca ceva. Pe Sidex s-a primit 40 de milioane. Pare putin dar SIDEX producea, in fiecare an, o gaura de 5% in buget din PIB. Deci pe langa cei 40 de milioane, la statul roman au venit, in fiecare an, cateva miliarde datorata faptului ca SIDEX nu mai exista. Ganditi va rog, economic, nu ca orice nepriceput.
Emigrantul-Anonim
rank 5
95%din"speciale"apartin"cadrelor in retragere din man/mai & servicii
Impozitarea pensiilor speciale ar insemna pierderea suportului CADRELOR ACTIVE din man, mai & servicii = aparatul de opresiune a poporului!! Cum ar reactiona cadrele active din man, mai & servicii stiind ca nu mai pot iesi la 40 ani la PENSIE SPECIALA? Evident, nu ar mai sprijini/apara guvernul de propiul electorat
DAN-795
rank 5
PREA ISCUSIT NU E dl Orban in a comunica cu vulgul dar , nici
dl. Doctor Peiu nu este un expert , preferand graficele si metode mai putin accesibile pentru un cititor obisnuit .

Daca premierul a inteles si, nu-si publica ideile si conceptele cu mare usurinta , bine face , stie el ca odata junse in piata , propaganda se va napusti cu toate fortele sa distruga tot ce partea adversa ar aduce o noutate sau un progres ...ma rog , stim ca asta e ARMA PROSTULUI si , socialistii , asta-i stilul lor ! merg inainte sau stau pe loc , numai la comanda .

Fara a reusi sa scapam de acest blestem , nu avem nicio sansa de a ne mai face alte planuri pentru viitor , suntem vasalii unei minoritati mutante , o specie degenerata cu DREPTURI FARA OBLIGATII ...suntem poate unica tzara unde socialismul schilod s-a perpetuat , dupa ce comunismul a fost aruncat la LADA DE GUNOI !
dac67
rank 5
O țară de Asistati Sociali
Am observat că in multe orașe din Romania s-au construit
clădiri moderne unde huzuresc birocratii de la
Directia de Asistenta Socială.

"Cea mai mare cheltuială este cu asistenta socială
131 de miliarde lei...
apoi cu salariile - 110 miliarde de lei"

Halal țară, guvern, parlament, halal mentalitate !
Cheltuielile cu asistatii sunt mai mari (enorme) decat salariile celor care produc.
Ne mai mirăm că țara nu progresează nu se modernizează.
Emigrantul-Anonim
rank 5
Asa e!! Ai dreptate!!!! Ce propui??? NIMIK???? Cum nimik??????
Ajutorul social/capita este cel mai mic din EU! Asistatii social sunt extrem de multi! Solutia: lasa-le ajutorul social si angajeaza-i pe salariul minim pe economie!!
GIGI.CIOCAN
rank 2
nu,tovarase!!
solutia e taierea ajutorului social si LA MUNCA...
chiar nu dau 2 bani pe modalitatea sau locul de unde iti iei tu salariul, atat timp cat nu stai pe taxele mele...
online
rank 5
Vremurile VS Romania
-"Nu exista nicio dovada mai buna pentru faptul ca niciun politician de la Bucuresti nu da doi bani pe propriul popor."

nu ca nu dau doi bani pe popor, politicienii, e problema, ci ca treaba asta e ridicata in slavi ca fiind ceva 'bun', ...asta e problema.

-nu investitiile, doar, sint problema, ci si natura investitiilor.
acum se reconstruieste o lume, iar fundamental e ca aceasta lume va fi nou-nouta.

spre ex in timp ce noi vom construi autostrazi, altii vor fabrica, investind in cercetare, drone. fix cind noi vom termina autostrazile,...peste ani, la moda vor fi dronele, deci autostrazile vor fi produse expirate. pesemne ca viitorul e al oraselor all in one.

-distrugerea Ro e o 'facere', adica se munceste, nenica, in sensul asta.
deci 'a face' e dibaci in Ro, problema e ca 'a face' se inchina distrugerii, nu dezvoltarii.
Ro s-a imbolnavit de o boala autoimuna, ceva...
sistemul imunitar al Ro lucreaza impotriva Ro.
cei care ar trebui sa protejeje Ro s-au imbolnavit rau.

in RO 'a face' isi va schimba orientarea, de la distrugere catre dezvoltare, abia atunci cind boala institutiilor sistemului imunitar va fi tratata.

-singura varianta, poate, pe vremurile astea, a RO
e sa-i genereze Viitor, civilizatiei, pastrindu-i si omului spatiu pentru exprimare. nimic mai complex, ...nimic mai natural.
Emigrantul-Anonim
rank 5
Facem catedrale! Aveam nevoie de spitale! Preferat catedrale!!
*
Terente
rank 4
Ne-ai innebunit cu spitalele tale!
Ai vreo firma de constructii sau iti pute Biserica, ca medici n-avem nici pt...dispensarele actuale!
Miami
rank 1
Emigrantul..
Romania :
Sp[itale 350
Biserici 25.000
Pauperovici
rank 1
vreo 600 spitale serioase si 42 000 biserici
in Franta.

ca atare, nu este relevant ceea ce spune dl miami, ca de obicei.
online
rank
Civilizatia VS Sistemul Politic
problema fundamentala a sistemului politic e ca lucreaza impotriva Civilizatiei, nu a popoarelor.

nu popoarele vor ingenunchia sistemul politic expirat, ci chiar Civilizatia.

toate sistemele sociale sint expirate, au devenit incapabile sa sustina nivelul de dezvoltare la care Civilizatia a ajuns.
piatra pe piatra nu va ramane la temelia sistemelor sociale actuale.

viitorul, care va unifica sistemele sociale intr unul singur, ii apartine Civilizatiei. deci nu omului, ci Civilizatiei. e fundamentala, treaba.

viitorul e al Inteligentei Artificiale care va dinamiza unitar lumea mare, nou-nouta.
deci iata si noul 'politician', Inteligenta Artificiala.

sistemul politic actual deja... nu oamenilor!...da socoteala, ci Civilizatiei, daia va si fi infrint.

cu toate ca, poate, pare a fi ceva ciudat, sistemul politic, artificializat pina la maduva!, va...muri de mana Civilizatiei.

si va fi asa pentru simplul fapt ca, atunci cind s-au artificializat procesele care definesc sistemul politic
s-a definit si 'desavarsirea' acestui proces: 'artificializarea sistemului politic' se desavarseste in 'sistemul politic artificial'
daia lumea mare va fi condusa de catre o Inteligenta Artificiala, ca, la un moment dat, unii au artificializat procesele care definesc actualul sistem politic, anulindu-i pe 'conducatorii naturali'.

de om...sistemul politic ar fi scăpat, cum a mai facut-o, insa de Civilizatie...nu va scăpa,
ca Inteligenta Artificiala e lipsita de Inima, nu de om ii pasa, ci exclusiv de Civilizatie.
raulbaal
rank
Ca de obicei ,la tinta!Dar cine va asculta??Straini sa fi fost si
cred ca ne=ar fi condus mai bine!
Utilizator sters
Caracerizare perfetă
"Dar cand se afla in fruntea tarii, ajunge invariabil un demagog desavarsit, un eminent artist al artei de a te minti privindu-te fix in ochi..."

Leit Ludovic Orban !!
CARCOTASUL
rank
excelent articol !
asa este ! si totusi... nimeni nu vrea sa vada ! credeti ca un popor-votant care se comporta astfel are sanse sa-si construiasca un viitor mai bun... inainte ca aceasta "marfa" sa se vanda, pe nmica, la solduri ? as apreci opinia autorului in aceasta privinta !!
Pribeagul
rank
Eu
inca mai am speranta ca guvernele liberale care vor urma vor porni tara pe drumul modernizarii si re-devoltarii.

Dac nu acestea, atunci care?
Emigrantul-Anonim
rank
"guvernele liberale care vor urma" Esti asa sigur ca vor urma?
Daca nu mareste cu 40% pensiile la 01/09/20, GARANTEZ ca pnl va dispare!! 5.2 milioane voturi sunt ale pensionarilor!! Pensionarii numara lunile ramase pina la marire: "mai sunt trei luni si iesim din datorii"!?!?!?
stef49
rank
D-le Peiu, în articolele dv. arătați că toate guvernele
post-decembriste au prădat economia Romaniei. De pildă, prezentați privatizarea Sidex Galați, care s-a făcut in noiembrie 2001 in timpul guvernării Năstase, ca pe o adevărată mișelie. Insă cand s-a făcut această privatizare erați consilierul prim-ministrului Năstase, iar in perioada precedentă, 1999-2000, ați fost chiar președintele Sidex Galați. Aceste funcții importante vă includ printre coautorii respectivei privatizări. Dacă opiniile dv. ar fi fost neglijate puteați să luați atitudine publică. Pe langă funcțiile menționate la sfarșitul articolelor pe care le semnați ați mai fost administrator al Romtelecom (1997-2000), Omniasig (1999-2001), Electroputere Craiova (2004-2005), precum și consultant pentru mai multe companii străine (a se vedea: qmagazine.ro/author/peiu; fumn.eu/petrisor-gabriel-peiu-expert-economic; ro.sputnik.md/analitics/20170429/12418535/larics-ciudatul-inginer-analist-gabriel-peiu-htlml). Faptul că vă detașați cu ostentație și intr-un limbaj ditirambic de acte economice la care eu apreciez că ați fost părtaș ridică o problemă de sinceritate și de credibilitate.
Caliman Eugen
rank
1.Stimate, d-le Peiu, dvs. faceti ceeace trebuie, mai putin
un lucru fundamental intr-o democratie subtire.Odata cu constatarile facute, de o rigoare economica desavirsita, NU intreabati "Pe ce te bazazi, ma, a l'u Caliman" cind spui ca propui un "proiect de tara" pe care "Orban si Johaniss" cu PNL cu tot, nu l-au facut desi l-au promis de citiva ani?
Daca nu vrea sau nu poate sa faca nimic pentru Romania, clasa politica trebuie constrinsa prin mijloace care exista intr-o democratie, nu doar sa fie apostrofata periodic in presa!
Solutia ar fi initiativa prezentarii si promovarii unui proiect de tara existent si operational de catre un analist si economist ca d-l Peiu, formind pe aceasta baza programatica un nucleu economic dur cu partidele noi, antreprenoriatul, societatea Civila, publicatiile economice, institutiile de consultanta economica, etc., care sa propuna si impuna acest lucru.
Va invit sa faceti acest demers, stindu-va la dispozitie cu proiectul de reindustrializarea prin NET si tel. 0721316019, internetul asigurind o legatura optima in acest sens.Pina la urma doar actiunea concreta in promovarea unui program economic este utila Romaniei esuate, deoarece situatia economica, financiara, a datoriei externe si altor esecuri este bine cunoscuta, repetarea fiind deja inutila si nebagata in seama.
Se cere activistului economic constatator transformarea in activist "luptator" activ care sa prezinte tarii si impuna proiectul economic de schimbare pozitiva, pe care "ORBANII si DRAGNII" postdecembristi il promit fara sa poata si vrea sa-l realizeze, in fiecare sezon de alegeri!
2.Un proiect de tara trabuie sa cuprinda si sa "bata in cuie" tot ceeace trebuie schimbat pozitiv in Romania si nu poate face Orban singur contra tagmei bugetare, judecatoresti, baronilor, politicilor tarilor UE contra intereselor tarii, etc.Acesta este realizabil, fiind sustenabil si printr-o politica de strada ca democratie economica directa, prezentindu-l PUNCT CU PUNCT in Piata Victoriei, acolo unde s-a obtinut victoria contra iliberalismului!Altfel cuvintul oricui se pierde in desertul iresponsabilitatii politice nationale.
Emigrantul-Anonim
rank
Nea caliman, hai sa pariem pe alegerile locale din septembrie!
Ce partid ia cele mai multe voturi?? Ai sa spui pnl! Daca nu mareste pensiile cu 40% la 01/09/20 ce crezi ca ia pnl?? Pensiile sunt legate de nivelul de trai nu de economie!! Ai vazut cum se imprumuta pensionarii la CAR? Ei sunt convinsi ca le va creste pensia cu 40% si vor putea returna imprumutul! Poti sa-i dezamagesti? Ia incearca!!
Postman
rank
Peiu
Nu are capacitatea de a propune un proiect fezabil. Articolul de mai sus e construit pe demagogie
GIGI.CIOCAN
rank
aceleasi glume proaste cu care m-am obisnuit de la aceasta somitate
hai sa incepem..
- Pentru ca guvernul ii protejeaza pe austriecii de la OMV ........... nu vrei tu sa iti faci o rafinarie, din banii tai de bugetar si sa ne inveti pe noi, prostimea cum merge treaba cu petrochimia... sau cu investitiile de extragere a gazelor din mare?.. si, dupa aia, sa ne explici si cum vine treaba ca un stat sa-ti impuna prin lege cand,cum si cui sa vinzi produsele propriei activitati....
-Am putea sa investim in productia de medicamente? Am putea... ce ar fi si pe asta s-o faci tot din banii tai.. banii mei de taxe se duc deja pe alte mizerii si, asigurarea de locuri de munca altor bugetari nu e pe lista mea de prioritati.. asa ca, bugetarule, stimabil cadru universitar... de ce nu iti faci tu si o afacere de genul? ...app.. in shengen nu intram nu din cauza austriei ci predominant din cauza celor ca tine care considera ca este vina altora, nu vina specimenelor mizerabile, hoti,corupti,spagari..s.a.m.d. ... sau, daca "presa" nu mai zice nimic despre astia, crezi ca altii nu vad cum colcaie mzieria in aceasta tara..
as mai continua mult si bine insa, ma indoiesc ca un bugetar de seama cum esti tu o sa inteleaga ceva, fie el si cadru universitar... PS: de voi imi e cel mai scarba din toti anii de 'invatamant romanesc"
FrumoasaTara
rank
Dincolo de posibila subiectivitate a opiniilor autorului articolului
..., care a fost si consilier al unuia din cei mai mari hoti si uzurpatori de tara, adrian nastase pesede, deci daca ne rezumam sa analizam doar cifrele prezentate, nu putem sa nu fim de acord cu concluziile articolului !!!
ciudacu
rank
Domnule Peiu
Mersul corect al unei economii este dat de inovatie si munca. Statul nu poate asigura decat o legislatie echitabila si atragatoare. Nu cred ca vreodata un geniu in economie a salvat o firma de la faliment.
mugurica
rank
Forta de munca
Nu am trimis forta de munca la cules la matusa Angela, ci aceasta forta de munca a plecat singura. Si daca ar fi existat joburi in Romania, acestea ar fi fost atit de prost platite incit numai niste emigranti saraci, sau sri lankezi adusi organizat ar fi stat la munca in acele posturi. Problema Romaniei este discrepanta dintre conditiile de munca si de trai care pot fi oferite angajatilor, in raport cu ceea ce poate oferi Vestul.
Visinel
rank
Articol special
Domnule Dr. Peiu, de ce nu publicati articolele Dv. intr-o revista de specialitate ?
Postman
rank
O revista (valoroasa) de specialitate
nu publica un articol decat daca trece de testele aplicate (revizia de catre autori deja cunoscuti in domeniu). Peiu poate sa publice in jurnale care nu intreaba inainte de publicare despre corectitudinea ideilor.
Unclujean
rank
Ba da, este relevant!
Miami - Romania : Spitale 350 Biserici 25.000
Pauperovici - vreo 600 spitale serioase si 42 000 biserici in Franta. ca atare, nu este relevant ceea ce spune dl miami, ca de obicei.
Ba da:
1. Romania - 19,237,691, Franta - 65,273,511 (populatie). De impartit cu numarul bisericilor
2. Cate biserici noi au fost construite in Franta in ultimii 30 de ani?
3. La spitale nu ma bag, nu pot sa interpretez pe baza caror considerente este calificat un spital “serios"? Si cine califica?
mc62
rank
ceva concret ati incercat?
Apreciez in mod deosebit articolele Dvs precum si interventiile pe la diverse televiziuni constatand cu bucurie ca le spuneti lucrurilor pe nume, sunteti documentat si in general cine citeste atent si vrea, poate intelege ceva. Ce nu pricep sau ce nu stiu mai bine zis, este daca ati incercat, in ultimele luni sa vorbiti cu premierul sau cu ministrii sai din zona economica? Dupa mine, o atare abordare ar fi nu numai onesta dar ar si ajuta in modul cel mai concret - orice guvern are momente de derapaj, de slabiciune, de infumurare (de ce nu?!)... Ma gandesc ca un om cu viziunea si concretetea de care dati dovada ar fi extrem de util in savarsirea actului de guvernare. Subliniez foarte apasat termenul ONESTITATE in toate demersurile!
Multumesc.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor