Ce amenzi se vor da după 31 martie pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura

Marti, 27 Februarie 2024, ora 12:14
2376 citiri
Ce amenzi se vor da după 31 martie pentru nerespectarea termenului limită la e-Factura
ANAF va începe să dea amenzi contribuabililor care nu au respectat programul eFacturaFOTO: Factureaza.ro

După 31 martie 2024, ANAF va sancționa contribuabilii români care nu respectă termenul de transmitere a facturilor prin programul RO e-Factura.

Termenul limită pentru transmiterea facturilor în e-Factura este de 5 zile calendaristice de la emiterea facturii, dar nu mai târziu de 5 zile calendaristice față de termenul de emitere a facturii prevăzut de Codul fiscal, adică data de 15 a lunii următoare.

Există o perioadă în care nu se dau sancțiuni dacă nu se transmit facturile în sistem, respectiv din 1 ianuarie 2024 până la 31 martie 2024. După această dată, vor urma amenzi.

Potrivit ministrului Marcel Boloș, s-ar putea prelungi termenul în care nu se dau amenzi, dar nu s-a ajuns la o decizie finală în acest sens.

Începând cu 1 aprilie 2024, ANAF va începe sancțiunile pentru netransmiterea facturilor.

Dacă nu declari, se consideră contravenție și se sancționează cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei, pentru persoanele juridice încadrate în categoria contribuabililor mari. Pentru contribuabilii mici și mijlocii amenzile sunt de la 2.500 lei la 5.000 lei.

Cum se vor aplica amenzile pentru contribuabilii care nu au înscris facturile în e-Factura

Oficialii din Fiscului au declarat că dacă ANAF va veni în control după 1 aprilie și va constata că în perioada 1 ianuarie – 31 martie nu au fost introduse facturi în sistem, atunci va da amendă.

Se va sancționa fapta, deci nu se va da amendă pe fiecare factură în parte.

Totuși, Camera Consultanților Fiscali (CCF) a transmis o scrisoare către Ministerul Finanțelor în care a cerut precizări cu privire la amenzi.

„Deși se prevede că netransmiterea facturilor în sistem nu este sancționată în perioada 1 ianuarie – 31 martie 2024, există opinii contradictorii cu privire la posibilitatea aplicării de sancțiuni, ulterior acestei date”, spune CCF, potrivit antena3.ro

Astfel, CCF înțelege că legea obligă, după 1 ianuarie 2024, la transmiterea în sistemul e-factura a facturilor emise de către persoanele eligibile și pentru operațiunile eligibile, dar dacă aceștia nu se conformează nu vor fi sancționați în primul trimestru al anului 2024.

Se ridică problema dacă, în situația în care facturile emise în primul trimestru nu vor mai fi transmis în sistemul e-factura, până la data de 31 martie sau nici ulterior acestei date, după 1 aprilie 2024 se vor aplica amenzi și pentru netransmiterea acestora, arată sursa citată.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
Contribuabilii care își închiriază locuințele, obligați să depună o declarație la ANAF. Care este data limită
Contribuabilii care își închiriază locuințele, obligați să depună o declarație la ANAF. Care este data limită
Închirierea locuințelor sau a altor bunuri mobile și imobile vine cu o obligație pentru proprietari. Aceștia trebuie să depună o declarație la ANAF, până la finalul lunii mai, pe data de...
#efactura, #Amenzi, #ANAF , #stiri sociale