Poate fi un elefant declarat „persoană”? Hotărârea luată de o instanță americană

Miercuri, 15 Iunie 2022, ora 10:39
1808 citiri
Poate fi un elefant declarat „persoană”? Hotărârea luată de o instanță americană
Proesul a fost deschis de o asociație de protecție a animalelor FOTO Pixabay

Happy, un elefant (femelă) de la Grădina Zoologică din Bronx, nu poate primi statutul de persoană, a decis cea mai înaltă instanță din New York, arată Alephnews, care citează The Independent.

Elefantul, pe nume Happy, este în captivitate de la vârsta de un an și a fost ținut la Grădina Zoologică din Bronx în ultimii 45 de ani. Proiectul pentru drepturile non-umane pledează pentru personalitatea juridică a „animalelor autonome, non-umane”, cum ar fi maimuțele mari, elefanții, delfinii și balenele.

După ce Grădina Zoologică din Bronx a anunțat că nu va mai încuraja această practică, Happy și o altă femelă sunt singurii elefanți care rămân la grădina zoologică.

„Deși nimeni nu contestă capacitățile impresionante ale elefanților, respingem argumentele potrivit cărora acesta are dreptul de a solicita remedierea habeas corpus în numele lui Happy”, a scris judecătorul șef Janet DiFiore în hotărâre.

Potrivit hotărârii, directorul grădinii zoologice din Bronx, James Breheny, a explicat că Happy a fost ținută într-o unitate alăturată, dar separată de celălalt elefant al grădinii zoologice, deoarece Happy nu interacționeză bine cu alți elefanți. Breheny a spus că Happy este capabil să interacționeze cu celălalt elefant prin „sunet, olfactiv și atingere” și că un transfer într-un sanctuar pentru elefanți nu ar putea garanta că Happy va avea mai multe interacțiuni cu alți elefanți.

Lauren Choplin, purtătoarea de cuvânt a Nonhuman Rights Project, a declarat că decizia este o pierdere pentru Happy, dar că grupul își va continua campania pentru a o elibera în timp.

Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Proces istoric în SUA. Va fi suficient un munte de dovezi pentru a-l condamna pe Trump?
Luni, 22 aprilie, vor avea loc declarații de deschidere în procesul Statul New York vs. Donald J. Trump. Dosarul acuzării pare puternic, dar o condamnare este departe de a fi asigurată, scrie...
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Procesul fraților Tate poate începe. Ce a decis Tribunalul București cu privire la ancheta DIICOT
Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, 26 aprilie, începerea procesului în dosarul în care fraţii Tristan și Andrew Tate sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat,...
#elefant, #persoana, #proces, #animale, #New York , #SUA