Elena Basescu nu e de acord cu interzicerea cianurilor

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 12:06
1338 citiri
Elena Basescu nu e de acord cu interzicerea cianurilor

Elena Basescu, europarlamentar PD-L, a sustinut miercuri in Parlamentul European ca interzicerea folosirii cianurilor in exploatarea minereului de aur si argint duce la imposibilitatea unor state de a mai exploata metalele pretioase, ceea ce ar produce efecte sociale si economice.

Elena Basescu a intervenit in plenul PE in cadrul unei dezbateri lansate de europarlamentarul UDMR, Laszlo Tokes, care a pledat pentru interzicerea cianurilor in toate statele membre UE.

"Sunt de acord ca la nivelul UE trebuie luate toate masurile pentru reducerea riscurilor presupuse de utilizarea unor substante toxice si periculoase cum ar fi cianura. Interzicerea lor nu trebuie sa reprezinte insa singura solutie, in multe alte procese industriale se folosesc substante toxice si periculoase, nu numai in minerit", a sustinut europarlamentarul PD-L.

De asemenea, Elena Basescu a argumentat ca interdictia fata de folosirea tehnologiei pe baza de cianuri va afecta statele care pot extrage metale pretioase.

"La nivel modial, peste 90% din productia de aur si argint se realizeaza prin tehnologia extragerii metalelor cu cianuri.

Interzicerea neconditionata a acestei tehnologii si inlocuirea cu tehnologii bazate pe substante cu riscuri mai mici pentru mediu, dar extrem de costisitoare, si cu randamente reduse inseamna ca tara respectiva sa renunte practic la obtinerea acestor metale cu efectele economice si sociale aferente", a sustinut Elena Basescu.

La randul sau, comisarul european Cecilia Malmstrom a precizat ca CE nu sustine interzicerea cianurilor cel putin pana in 2012, cand va fi realizata o evaluare asupra impactului acestei tehnologii asupra mediului.

Europarlamentarul UDMR, Laszlo Tokes, a adresat Comisiei Europene o interpelare, alaturi de europarlamentarul Janos Ader, in care solicita CE sa sustina interzicerea folosirii cianurilor, la nivelul UE, in exploatarea de aur.

Propunerea lui Tokes a fost luata miercuri in dezbaterea Parlamentului European, unde a luat parte comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom, dar si o serie de europarlamentari romani.

In sustinerea propunerii de interzicere a cianurilor, Tokes aminteste de faptul ca "in urma cu 10 ani, mai mult de 100.000 m3 de apa contaminata cu cianura au fost deversati dintr-un bazin al minei de aur din Baia Mare (Romania) in sistemul fluvial Somes - Tisa - Dunare, fapt ce a provocat cel mai grav dezastru ecologic din Europa Centrala la vremea respectiva".

Pe subiectul cianurilor au mai avut luari de pozitii in Parlamentul European, cu diverse ocazii, si alti europarlamentari romani. Eurodeputatul PSD Daciana Sarbu a cerut Comisiei Europene, intr-o declaratie scrisa, sa intervina pentru a opri proiectul Rosia Montana Gold Corporation deoarece acesta "ar putea periclita o parte din patrimoniul antropic si natural".

Daciana Sarbu isi motiveaza gestul invocand faptul ca "folosirea tehnologiilor pe baza de cianuri si exploatarea la suprafata, in zona Rosia Montana, pun in pericol mediul, sanatatea umana si vestigiile istorice".

Citeste si:
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Cristian Diaconescu, răspunde atacului lui Eugen Tomac: Bagă PMP în moarte clinică, să îl poată oferi altor formațiuni politice
Preşedintele PMP Cristian Diaconescu a acuzat marți, 18 ianuarie, într-o postare pe Facebook, că aşa-zisa şedinţă a Colegiului Naţional de săptămâna trecută, preluarea abuzivă a...
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Ce spunea Klaus Iohannis despre plagiat, în urmă cu jumătate de an: ”Reprezintă furt intelectual și este inacceptabil ca persoanele acuzate să nu facă un pas în spate”
Într-o declarație de presă din data de 30 iulie 2021, președintele Klaus Iohannis condamna practica plagiatului, în urma reacțiilor care au apărut atunci în opinia publică din România pe...