Se desființează Bacalaureatul? ”Nu ştim ce vrem cu el, ci doar ne-am obişnuit să îl dăm în fiecare an”

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 15:08
4485 citiri
Se desființează Bacalaureatul? ”Nu ştim ce vrem cu el, ci doar ne-am obişnuit să îl dăm în fiecare an”
Elevi în timpul unui examen FOTO: Pixabay

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) este dezamăgită de modul în care elevii sunt evaluați la finalul studiilor preuniversitare și cere desființarea examenului de Bacalaureat.

O acțiune similară în care s-a cerut anularea examenelor de Bacalaureat a mai avut loc în primul an școlar din pandemie, dar ministra de atunci, Monica Anisie, a respins cerere și examenele au continuat să existe.

„Săptămâna trecută, în perioada 4-6 martie au avut loc simulările naţionale ale examenului de Bacalaureat. Elevii au fost dezamăgiţi de subiecte, spunând că sunt ineficiente”, afirmă organizația într-un comunicat, conform Edupedu.ro.

Preşedinta Asociației Elevilor din Constanța, Lorena Drăguşin, afirmă că „Bacalaureatul este un examen din inerţie, nu ştim ce vrem cu el, ci doar ne-am obişnuit să îl dăm în fiecare an, fără vreun scop sau beneficiu. În plus, nici măcar nu îi cunoaştem baza legală, având în vedere faptul că nici Legea Educaţiei nr. 1/2011, nici Legea Învăţământului Preuniversitar nr. 198/2023 nu s-au aplicat cu privire la acesta. Pe lângă faptul că materia este foarte multă, este învechită. Este total absurd ca o ţară membră Uniunii Europene să rămână într-o continuă buclă temporală! Suntem în anul 2024, iar elevii încă sunt forţaţi să înveţe comentarii kilometrice ale operelor literare din anii 1800, pe care oricum le uită după ce ies din sala de examen”.

„Examenul de Bacalaureat, o mare îngrijorare pentru elevi”

AEC susține în comunicat că „examenul de Bacalaureat a ajuns o mare îngrijorare pentru toţi elevii. În timpul liceului, elevii sunt învăţaţi să tocească, nu să şi înţeleagă ce li se predă, iar după examen tot ce au memorat va fi uitat, acesta nefiind folositor pentru viitorul lor. Elevii ajung să înveţe doar ca să ia examenul şi să scape de o grijă, nu ca să îşi testeze cunoştinţele, deoarece acesta nu face asta”.

„În trecut, Ministerul Educaţiei a echivalat probele examenului cu rezultatele dobândite în liceu, astfel i-am văzut inutilitatea, chiar din partea reprezentanţilor educaţiei”, declară Asociaţia Elevilor.

AEC se referă la decizia ministrei Ligia Deca și a fostului premier Nicolae Ciucă de vara trecută pentru echivalarea examanelor orale de Bac cu notele din timpul liceului, atunci când era cea mai mare grevă a profesorilor din ultimii 20 de ani.

De asemenea, aceeași echivalare a probelor de competențe la Bacalaureat a fost luată și de Guverul Orban cu ministra Monica Anisie în fruntea Ministerului Educației, în primul an școlar din pandemie.

„Din păcate, în România a crescut rata analfabeţilor funcţionali. 42% dintre elevii din ţară nu pot interpreta o informaţie şi nu pot avea propriile idei, din cauza faptului că au fost învăţaţi să tocească pentru a trece de un examen. Examenul de Bacalaureat este inutil, având în vedere că multe facultăţi au examen de admitere, iar cunoştinţele de bază ale elevului au fost deja testate înainte de admiterea la liceu. În plus, nu testează adecvat competenţele reale ale elevilor, iar aceştia rămân cu o înţelegere superficială a conceptelor importante”, afirmă elevii din Asociația Elevilor din Constanța.

Elevii solicită crearea unei comisii de experți care să regândească sistemul liceal.

„Solicităm crearea unei comisii de experţi care să regândească parcursul liceal, astfel încât cunoştinţele elevilor să fie cu adevărat testate, nu capacitatea de a memora! Solicităm eliminarea examenului de Bacalaureat, care nu verifică adevăratele competenţe ale elevilor!”, transmite Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC) în comunicat.

Quarterly Report - Editia 4

De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
De ce afișarea în timp real a prezenței la vot poate crește simțitor participarea la urne. „Electoratul de centru-dreapta se mobilizează mai greu”
Prezența la vot a scăzut puternic de la primele alegeri post-decembriste până în ziua de astăzi. Există însă diferențe între prezența la prezidențiale, de exemplu, și prezența la...
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Candidat pentru funcția de primar, reținut pentru abuz în serviciu, delapidare și fals. A fost condamnat în trecut pentru dare de mită
Preşedintele PUSL Vaslui, Marius Iamandi-Răianu, candidat pentru funcţia de primar al municipiului Bârlad, a fost reţinut, miercuri, 29 mai, de poliţiştii Serviciului de Investigare a...
#elevii, #cerere, #desfiintare, #bacalaureat, #reorganizare, #invatamant liceal obligatoriu, #liceu, #bac, #elevi Romania , #stiri invatamant