Privilegii de regina - Elisabeta a II-a poate sa conduca fara permis si detine toti delfinii din regat

Vineri, 29 Mai 2015, ora 19:00
14998 citiri
Privilegii de regina - Elisabeta a II-a poate sa conduca fara permis si detine toti delfinii din regat
Foto: Arhiva (Wikipedia)

Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii detine o serie de privilegii insolite, printre care se remarca faptul ca suverana britanica are dreptul de a conduce automobilul fara permis si este proprietara tuturor delfinilor din regat.

In Marea Britanie, puterea reginei este inainte de toate una simbolica. Executivul acestei monarhii constitutionale este asigurat de un prim-ministru, functie ocupata in prezent de David Cameron. Decorativa pentru unii, simbol indispensabil al identitatii britanice pentru altii, regina Elizabeth a II-a poate sa profite, totusi, de anumite favoruri insolite care ii sunt acordate prin lege, se afirma intr-un articol publicat recent pe site-ul atlantico.fr.

"Tehnic vorbind, toate lebedele de pe Tamisa apartin reginei. Totusi, ea nu isi exercita dreptul de proprietate decat in anumite ocazii", informeaza publicatia Business Insider. De exemplu, "Swan Upping" ("Prinderea lebedelor") este un eveniment anual, in timpul caruia lebedele sunt prinse, marcate, cantarite, apoi eliberate. Este vorba de o traditie care dateaza din secolul al XII-lea si care a fost oficializata de regele Edward al IV-lea in 1482.

Regina Elizabeth a II-a este, de asemenea, proprietara delfinilor si balenelor din regatul britanic.

In 1324, sub domnia regelui Edward al II-lea, o lege a proclamat ca toti sturionii, marsuinii, delfinii si balenele din regat sunt "pesti regali". Legea nu a fost niciodata abolita, potrivit site-ului oficial al casei regale britanice. Chestionat pe aceasta tema, biroul de presa de la Palatul Buckingham a spus ca legea in cauza nu vizeaza pestii de crescatorie. "Indrazniti sa aduceti un delfin pe o plaja de pe coasta britanica si o veti vedea imediat pe regina cum debarca pentru a solicita ceea ce ii apartine", declara, cu umor, publicatia franceza Paris Match.

Un alt privilegiu, dintr-un alt registru, dar la fel de insolit: "Regina poate sa conduca automobilul fara permis de conducere si fara placute de inmatriculare", precizeaza Time. Insa regina Elizabeth a II-a nu se foloseste de acest privilegiu. Suverana a invatat sa conduca automobilul in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial.

"In plus, nu ii este frica sa isi arate talentul de pilot. In 1998, l-a surprins placut pe regele Abdullah al Arabiei Saudite, plimbandu-l cu masina intr-un tur al domeniului ei de la Balmoral", reaminteste Business Insider. In acelasi registru: regina nu are nevoie de pasaport si nici sa plateasca taxe. Totusi, suverana britanica a ales sa faca aceste lucruri in 1992.

Suverana britanica poate fi invidiata si pentru faptul ca are parte de doua aniversari in fiecare an. Prima, in calitate de persoana privata, iar cea de-a doua in calitate de regina a Marii Britanii. "Celebrarile oficiale asociate cu aniversarea incoronarii se tin adeseori in alta zi decat aniversarea reala, in special atunci cand acele celebrari nu au loc vara", precizeaza Imprimeria Regala Britanica.

Elizabeth a II-a are putere politica si in tarile membre in Commonwealth, precum Australia, Canada, Noua-Zeelanda si Jamaica. "In 1975, reprezentantul reginei in Australia din acea epoca, guvernatorul general John Kerr, l-a demis pe prim-ministrul australian, in urma blocajului politic, cauzat de una dintre cele mai grave crize politice din aceasta tara", reaminteste Business Insider.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Elisabeta a doua privilegii, #curiozitati Elisabeta a doua, #Elisabeta a doua Marea Britanie , #regina Marea Britanie