SpaceX a testat cu succes prototipul Starhopper. Elon Musk se pregateste pentru Marte

Miercuri, 28 August 2019, ora 12:50
4272 citiri
SpaceX a testat cu succes prototipul Starhopper. Elon Musk se pregateste pentru Marte

Starhopper, prototipul unei rachete de testare produsa de SpaceX, s-a ridicat in aer si a zburat cateva zeci de metri, marti dupa-amiaza, in cadrul unei lansari-test, a carei reusita a adus compania lui Elon Musk cu un pas mai aproape de viziunea pe care antreprenorul sud-african o are legat de calatoriile oamenilor spre planeta Marte.

Zborul de marti a fost al doilea test pentru Starhopper si, totodata, cel mai inalt, informeaza DPA.

Dispozitivul - un vehicul de testare a motorului Raptor, ce va fi inclus in prototipuri mai sofisticate - s-a ridicat de pe sol si a zburat prin aer, marti, pana la altitudinea de 150 de metri.

Dispozitivul de testare a fost scos din functiune dupa zborul sau de marti, iar piesele sale componente vor fi utilizate in cadrul altor vehicule, in contextul in care SpaceX si-a accentuat activitatea la proiectul Starship, viitoarea racheta care va fi construita pentru a transporta echipaje umane pe Marte.

Luna trecuta, Starhopper efectuase primul sau zbor, plutind in aer timp de cateva secunde, inainte de a reveni pe sol.

Acel test a fost conceput pentru a atinge altitudinea de aproximativ 20 de metri. Intr-un mesaj publicat pe Twitter pe 25 iulie, Elon Musk a precizat ca zborul a reprezentat un succes si s-a declarat bucuros de faptul ca "un turn de apa poate sa zboare", referindu-se la forma robusta si rotunjita a prototipului.

SpaceX a lucrat in 2018 la proiectul Starhopper in uzina sa mai putin cunoscuta Boca Chica din sudul statului Texas, inainte ca Elon Musk sa anunte lucrul la acest prototip spre sfarsitul anului trecut si sa dezvaluie diverse detalii despre acesta in ianuarie 2019.

Prototipul Starhopper seamana cu un glont cu forma unui tub din otel inoxidabil. Dar, in ianuarie, Elon Musk a spus ca vanturile puternice au avariat varful acestui dispozitiv conic.

Inginerii de la SpaceX au decis sa nu il inlocuiasca si au facut teste fara varful conului, oferind astfel prototipului de racheta forma unui turn de apa.

Ocuppy Mars

In acest timp, compania SpaceX construieste alte prototipuri, mai mari si cu grade mai mari de complexitate, ale navei sale spatiale ce va fi lansata spre Marte.

Angajatii de la fabricile din Boca Chica si Cocoa Beach (Florida) lucreaza la prototipuri de nave spatiale care vor fi echipate cu cel putin trei motoare Raptor fiecare, alimentate cu metan si oxigen lichid.

Cele doua echipe vor construi "simultan dispozitive concurente" in uzinele lor, pentru "a vedea care dintre fabrici este mai eficienta", a dezvaluit Elon Musk intr-un mesaj publicat pe Twitter in luna mai. "Raspunsul este ca ambele ar putea fi eficiente", a adaugat el.

In iulie, antreprenorul sud-african a dezvaluit ca unul dintre prototipuri ar putea zbura pana la o altitudine de cateva sute de metri intr-un test ce va avea loc peste cateva luni.

Planurile SpaceX de a ajunge pe Marte au reprezentat de multa vreme piatra de temelie a acestei companii - angajatii au purtat recent tricouri pe care fusese imprimat mesajul "Ocuppy Mars" ("Ocupati Marte"), iar in magazinul online al companiei americane au inceput sa fie vandute tricouri cu mesajul "Nuke Mars" ("Bombardati Marte cu bombe nucleare"), care face trimitere la teoriile formulate de Elon Musk pe Twitter in legatura cu felul in care "Planeta Rosie" ar putea fi incalzita.

Intr-o etapa viitoare, SpaceX doreste sa inlocuiasca racheta sa de lucru Falcon 9, noua racheta Falcon Heavy si capsula Dragon cu viitoarea nava spatiala Starship Mars si lansatorul spatial Super Heavy.

Citeste si:
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Vasile Dîncu: "Acest guvern va cădea, PSD nu îşi poate permite în acest moment să facă niciun fel de înţelegere cu PNL"
Preşedintele Consiliului Naţional al Partidului Social Democrat, Vasile Dîncu, a anunţat că Guvernul Florin Cîţu va cădea, deoarece PSD nu îşi permite să facă niciun fel de înţelegere...
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Adrian Veştea, după ce a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL: "Am fost martorul unei minuni - aproximativ 1.200 de votanţi au furnizat fix 1.842 de voturi"
Preşedintele CJ Braşov Adrian Veştea, care a pierdut funcţia de prim-vicepreşedinte PNL în faţa lui Rareş Bogdan, a afirmat ironic că, la Consiliul Naţional de duminică, 26 septembrie, a...
Sursa: AGERPRES