Opinii: Boc, ia banii si fugi!

Sambata, 11 Decembrie 2010, ora 23:59
4932 citiri
Opinii: Boc, ia banii si fugi!
Foto: echipadeimagine.ro

"Actuala Coalitie va rezista pana in 2012", spuse Traian Basescu. "Cu domnul Boc premier?", veni intrebarea moderatoarei. "Nu stiu. Tine de vointa lui, de oportunitate. Emil Boc a avut momente dificile, in care i-a venit sa-si ia campii. A spus 'm-am saturat'. Tot el s-a intors din drum", a marturisit seful statului.

Cand Traian Basescu vorbeste asa, trebuie sa tragi o singura concluzie. Pe Boc nu-l vor apuca alegerile din 2012 in functie.

Posibil, nici anul 2012. In schimb, Boc se va ocupa cu durerea, pana atunci. Cu taierile. Cu cele mai dureroase reforme pe care le-a vazut tara in ultimii 10 ani. Pe scurt, Boc se va sacrifica pentru PD-L.

Devine din ce in ce mai clar ca seful Guvernului a ramas cu sarcina de a lua acele masuri dure, necesare, dar cu care un lider ca Boc nu poate castiga alegerile.

Boc nu pleaca

Mai e nevoie de Boc. In primul rand, Basescu are nevoie. Prin el, controleaza Guvernul si PD-L, lucru de care nimeni nu s-a indoit vreodata.

Dar Basescu mai are nevoie de Emil Boc si pentru viitor. Are nevoie de el pentru a face "treaba murdara". Are nevoie de el sa taie banii de prin toate partile, pentru ca apoi sa-l schimbe.

De ce? Tocmai de asta. Pentru ca a taiat banii, iar lumea nu uita asta. Chiar daca asta poate oferi lucruri bune pentru viitor. Si pentru ca PD-L are nevoie de un nou start pentru alegerile parlamentare din 2012.

Nu le poate castiga cu Emil Boc in fruntea sa ori in fruntea Guvernului. Dar le poate castiga cu ajutorul lui Boc. Asta pentru ca masurile de austeritate luate de actualul guvern nu vor trebui repetate de un viitor premier PD-L.

Practic, actualul premier poate sa mature strada pentru viitorul premier. Unul provenit tot din PD-L. Unul care nu va mai trebui sa taie, ci, cu ajutorul unei mici cresteri economice, sa dea.

Basescu, ca si orice lider care gandeste strategic din PD-L, stie lucrul asta. Nu-i convine, pentru ca Boc e un om cum greu va gasi altul, dar n-are ce face.

Are de ales intre a-si tine omul pana in 2012 si a fi apoi un presedinte din Opozitie pana in 2014, sau a-l schimba la timp si a mai avea o sansa. Sansa ca PD-L sa castige din nou alegerile sau macar sansa de a scoate un rezultat care sa-i permita sa fie partenerul cuiva intr-o guvernare.

Reforme dure

Pana sa plece, Boc are o treaba de facut. Pentru ca celebrele "taieri ale lui Boc" nu se vor opri la sfarsitul anului acesta. Nu. Ele vor continua, dar in alte forme.

Nu se vor mai taia salarii, dar se vor impozita pensii. Si se vor taia sporuri. Si se va taia din numarul de oameni. Multe, multe de facut. Si nu le poate face nimeni altcineva in afara lui Emil Boc, profesor universitar, tata si premier de sacrificiu.

Pentru ca el are deja in spate ani de nemultumite populara. E jos in sondaje si nici nu mai conteaza daca scade mai mult. Intre 10% si 5%, diferenta nici nu mai conteaza.

In schimb, daca ai pune in lunile urmatoare un premier nou, ar aduna si el in spate alte masuri nepopulare. Masuri care atarna ca pietrele de moara, la alegeri.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#schimbare Emil Boc, #Emil Boc masuri nepopulare, #Emil Boc alegeri 2012, #Emil Boc Traian Basescu , #guvern