Exista la toti politicienii o aplecare innascuta de a nega realitatea si de a minti cu nerusinare in fata evidentelor. Au facut-o pe vremuri si pesedistii, o fac astazi si pedelistii. Dar parca niciodata aceasta tendinta nu a atins cote atat de inalte precum se intampla in prezent.
Parca nici nu mai este o tendinta, ci a devenit o stare naturala, o a doua natura a celor care ne guverneaza. Pusi in fata unei realitati care, pentru orice om normal cu judecata intreaga, ar fi imposibil de negat, te trezesti ca auzi din partea lor cum albul e negru, pixelul e albastru, salariile nu au scazut ci au crescut si tot asa.
Si, pentru ca in aceste zile tocmai asistam cum Opozitia se sinucide treptat, prin canibalizare interna in PSD, sa ne indreptam, totusi, atentia mai degraba spre cei impreuna cu care, se pare, vom ramane atarnati de gat, intr-o forma sau alta, si dupa alegerile din 2012. Aici dam peste cazul Sorin Apostu - un meteorit picat din senin direct in capul pedelistilor. Aparent, primarul Clujului chiar e un pericol public, daca e sa ne luam dupa informatiile facute publice de catre procurori.
Un adevarat cap de mafie, un Godfathar al Clujului, din moment ce mana dreapta a lui Boc tinea in casa 17 cartele de mobil (sau telefoane) pe care le folosea pentru fiecare discutie cu afeceristii de unde, probabil, isi tragea micile spagi. De cand a explodat bomba Apostu, toata lumea s-a repezit sa interpreteze arestarea lui ca un mesaj transmis de presedinte catre Boc sau PDL, pentru a-si baga mintile in cap.
O alta varianta hermeneutica, mult mai subtila si mai perfida, incearca sa scoata la lumina ideea ca, totusi, Apostu reprezinta cea mai buna dovada ca Justitia este independenta, functioneaza si are rezultate. Cu alte cuvinte, si aici se petrece sofismul, tot noi suntem mai buni pentru ca lasam justitia sa isi faca treaba, nu ii punem piedica asa cum se intampla pe vremea lui Adrian Nastase.
Ori asta e ca si cum ai recunoaste, in prima faza, ca ai partidul plin de corupti si apoi te-ai mai si lauda cu ei in piata publica. Pentru ca Apostu e doar unul dintre foarte multii pedelisti suspectati de procurori a fi actionat in stil mafiot - Antonie Solomon, Gheorghe Falca, Gheorghe Stefan Pinalti, Mircia Gutau, Monica Iacob Ridzi, Dan Pasat, Don Costel si lista ar mai putea fi tinuta cu multi altii, poate mai putin celebri.
Si acum sa judecam singurul fapt care conteaza in tot acest circ. Cati dintre cei mentionati mai sus si plimbati, cel mult cu catuse la maini prin fata presei, au fost condamnati definitiv? Unul singur, ati ghicit - Mircia Gutau. Probabil o eroare a sistemului, pentru ca se lacomise prea mult. Cati dintre adevaratii puternici ai PDL, suspectati in urma numeroaselor dovezi aparute in presa de diverse manarii, de la Elena Udrea, Adriean Videanu sau chiar afacerile dubioase din jurul lui Traian Basescu, credeti ca vor ajunge vreodata in timpul mandatelor lor sa fie condamnati?
Ati ghiciti din nou, niciunul! Ori a te impauna ca ai plimbat sapte primari prin arestul politiei, dar i-ai lasat apoi liberi, insa nu ai infundat adevaratele cazuri de coruptie, e cea mai hilara si umilitoare, totusi, campanie pre-electorala. E similar cu lauda desantata pe care i-o aduce Sulfina Barbu (apropo, are cineva idee cum si din ce si-a construit afacerile acest inalt functionar public?) lui Emil Boc, prezentat drept cel mai bun premier din Europa. Asta in timp ce salariile si veniturile romanilor au scazut constant in ultimul timp, se traieste tot mai prost si mai greu, iar banii din taierile bugetare sunt aruncati de Guvernul sau in cele mai tampite si inutile investitii.
Dar e similar cu a spune ca Bugetul pe 2012 a taiat de la Educatie, Cultura, Agricultura si Justitie, pentru a majora bugetele Administratiei Prezidentiale si serviciilor de informatii. Explicatia? Doamna Paul Vass nu s-a putut abtine sa nu taca - "in cazul cresterilor bugetelor de la SIE, SRI, acolo e vorba de proiecte de investitii, iar in cazul Presedintiei nu e vorba de cheltuieli de functionare, ci de renovarea Muzeului de la Cotroceni". Perfect! Ca si cum in vremuri de criza prioritatea sunt serviciile secrete si restaurarea muzeelor prezidentiale.
Ca si investitiile destepte de miliarde de euro ale doamnei Udrea si Guvernului in drumuri comunale, in terenuri de fotbal in panta la sate parasite, in bazine de inot in comune populate doar de batrani si parcuri in localitati de munte inconjurate de paduri. In cazurile acestea sa fie oare vorba doar de prostie sau de coruptie? Si care dintre ele ar fi mai grava? Probabil o pensionara ar intelege ca i-a fost impozitata pensia pentru a putea statul sa-i faca bazin de inot in comuna ei fara canalizare.
Poate ca si majoritatea romanilor, scarbiti de ultimii 21 de ani, vor intelege ca asta este modernizarea si reformarea statului. Dar oare lor nu le pare pentru ce lasa in urma, atunci cand viziteaza restul lumii civilizate si vad ce inseamna intr-adevar o buna guvernare? Una evident mai slaba ca a lor... Sper ca macar atunci sa nu dea vina, din nou, pe popor!