Boc despre revizuirea Constitutiei: Raspunde asteptarii oamenilor

Joi, 16 Iunie 2011, ora 20:11
1045 citiri
Boc despre revizuirea Constitutiei: Raspunde asteptarii oamenilor
Foto: Agenda.ro

Modificarea legii fundamentale in forma propusa de seful statului si sustinuta de PDL este necesara pentru ca raspunde asteptarilor oamenilor si nevoilor societatii, a declarat, joi, premierul Emil Boc la dezbaterea "Reforma constitutionala a Romaniei" organizata de Institutul de Studii Populare.

"Aceasta propunere de revizuire a Constitutiei are cateva obiective fundamentale. Este vorba in primul rand de fenomenul coruptiei. Daca vrem sa spunem lucrurilor pe nume avem nevoie ca la nivel constitutional sa modificam o prevedere care nu permite ca averi nejustificate sa poata fi confiscate. Avem oameni condamnati, fac puscarie cativa ani, apoi se intorc si folosesc averile probabil dobandite ilicit.

Obiectivul statului este acela de a trage la raspundere penal pe cei ce gresesc, dar si de a recupera prejudiciul, sa se confiste acea parte a averii dobandita prin infractiuni. Suntem singura tara cu regim democratic care inca mai pastreaza o asemenea prevedere in Constitutie si nu permite confiscarea extinsa a averii ilicite", a spus premierul.

El a adaugat ca o alta modificare necesara este aceea cu privire la deficitul excesiv.

"In 2008 Romania, pe fondul unei cresteri economice de peste 8%, a avut un deficit de peste 5,4%. A urmat declansarea de catre UE a procedurii de deficit excesiv adica o sanctiune impusa de Comisia Europeana pentru faptul ca Romania nu a respectat limita de 3% de deficit si din 2009 incoace tara noastra este in procedura de deficit excesiv.

Asta inseamna ca trebuie sa-si reduca cheltuielile bugetare pentru a reduce deficitul. Romania plateste astazi lipsa de responsabilitate politica si fiscala a celor ce au guvernat in 2008. Dincolo de criza care a venit peste noi, avem si aceasta responsabilitate care ne costa, de aceea a trebuit sa ajustam politicile statului pentru a ajunge in 2012 la 3% din PIB", a mai aratat Boc.

El a adaugat ca trecerea in Constitutie a prevederilor vizand deficitul va aduce garantii ca nu vom mai avea de-a face cu guvernari iresponsabile.

Emil Boc a mai spus de asemenea ca este necesara revizuirea Constitutiei pentru a se pune in aplicare vointa poporului exprimata la referendumul din 2009, care s-a pronuntat cu privire la parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari.

"Decizia lui Crin Antonescu care spune ca nu recunoaste rezultatele referendumului este dincolo de orice recunoastere democratica si denota incapacitatea acestui lider de a intelege ce inseamna democratia.

Declaratia lui Crin Antonescu reprezinta un gest de sfidare a tuturor cetatenilor din aceasta tara si o lipsa de respect a celor care platesc impozite si taxe pentru a-i plati salariul lui Crin Antonescu. Cred ca acest tip de politician ar trebui sa fie tras la raspundere politica si sa ramana acolo unde ii este locul, nu numai in opozitia politica, ci doar in viata privata", a mai spus Emil Boc.

Premierul a mai mentionat ca nu se poate reduce numarul de parlamentari prin lege, pentru ca tot prin lege acest numar poate fi modificat oricand.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#premier Emil Boc, #revizuire Constitutie deficit excesiv , #premier