Cinismul lui Boc sau nerusinarea asistatilor? (Opinii)

Marti, 22 Martie 2011, ora 22:39
7267 citiri
Cinismul lui Boc sau nerusinarea asistatilor? (Opinii)
Foto: bzi.ro

Un val de sfanta indignare a cuprins televiziunile mogulesti la auzul vestii ca repatriatii din Japonia au fost pusi sa plateasca jumatate din costul drumului catre Romania. Iar cand premierul a mai si spus ca statul nu este o institutie de binefacere, indignarea a devenit de-a dreptul sufocanta, iar Emil Boc a fost acuzat de cinism fara margini.

Ca de obicei, adevarurile impopulare sunt foarte greu de digerat, mai ales cand demolarea puterii este un "nobil" scop jurnalistic in sine.

Povestea e simpla. Statul roman a stabilit o conventie cu Tarom: o aeronava a plecat la Tokio pentru a-i aduce in tara pe cetatenii romani care doresc sa scape de radiatii si cutremure. Conform intelegerii, fiecare dintre pasageri trebuie sa plateasca jumatate din costul normal al unui bilet. Adica un ajutor, nu o pomana.

Sa ne intelegem. Nu vorbim despre soldati care trebuie adusi de pe front, sau despre personal diplomatic aflat in misiune. Din avion nu au coborat raniti care si-au lasat vreo mana sau vreun picior pe vreun cap de lutpa. Este vorba despre cetateni care s-au dus in Japonia de buna voie, din motive personale, care au trait pana acum acolo bine mersi, au castigat foate bine, fara sa plateasca vreun ban contribuite la bugetul statului roman.

Nimic ilegal, caci e foarte bine cand oamenii isi iau soarta in propriile maini, dar benficiile pe cont propriu se platesc cu riscuri tot pe cont propriu.

Pe de alta parte, Japonia nu a devenit o tara nelocuibila. Nu este Afganistan, nu e sub bombe, si nici Fukushima nu e Cernobil. Milioane de japonezi traiesc in continuare acolo. Sigur ca e mai neplacut, sigur ca e mai periculos, dar pericolul nu este unul imediat si vital. Chestiunea este mai degraba de disconfort.

In aceste conditii, statul roman le-a intins o mana cetatenilor sai care doresc sa scape de acest disconfort, le-a asigurat chiar si o facilitate financiara importanta, dar nu are nicio obligatie la caritate, dupa cum foarte bine a precizat premierul.

Exista in Romania oameni care infrunta pericole mai mari, desigur de alta natura, decat cele din Japonia si pentru care nu exista suficienti bani. Ma refer, de exemplu, la cei grav bolnavi, la cei care circula cu tramavaie vechi de aprope 40 de ani, la cei care circula pe sosele ca dupa bombardament sau la cei care castiga intr-o luna mai putin decat se castiga in Japonia intr-o zi.

"Din 500 de romani am venit doar 30, pentru ca restul n-au avut bani", se plangea dupa aterizare o tantita imbracata si aranjata cum nu isi permit multe romance din banii carora au fost subventionate biletele. Mi se pare o nerusinare suprema ca dupa ce ai beneficiat de avantajul subventiei sa te dai victima, pentru ca nu ai beneficiat de gratuitate.

"Noi credeam ca va fi gratis" , spunea aceeasi tantita ofuscata. De ce credau asa? Pentru ca asa au fost invatati de un stat paternalist, care a facut tot felul de pomeni nejustificate. Pentru cei care si-au contruit in mod repetat casele in zone inundabile, fara autorizatie, si dupa producerea iminentei nenorociri au fost despagubiti de stat. Sau pentru cei care nu si-au asigurat recoltele, desi primele ar fi fost cu mult mai mici decat pagubele suferite si decontate de stat. Pentru cei care beneficiaza de pensie minima si venit minim garantate, fara sa fi miscat un deget pentru acesti bani. Si pentru multi, multi altii.

De unde i-a despagubit statul. De unde ar fi fost achitat si transportul gratuit din Japonia? Din banii contribuabilului roman. Adica ai dumneavoastra si ai mei. Ei bine, eu n-as fi fost de acord ca din banii mei sa fie facuta aceasta pomana, pentru niste oameni care nu sunt intr-o situatie limita, din niciun punct de vedere.

Ar trebui sa intelegem ca, intr-adevar, statul nu este o institutie de binefacere, ca asistenta pentru proprii cetateni nu inseamna pomana, si ca drepturile cetatenesti ale fiecaruia dintre noi nu sunt mai mari decat obligatiile fata de stat.

Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Alin Nica vrea un nou mandat pentru şefia CJ Timiș, din partea Alianţei Dreapta Unită, după ce a plecat din PNL. „PSD doreşte să ţină România în sărăcie”
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alin Nica, şi-a lansat, sâmbătă, candidatura pentru un nou mandat la şefia administraţiei judeţene, susţinut de Forţa Dreptei Timiş, care face...
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Burduja, la depunerea candidaturii pentru Primăria Capitalei: „Îl provoc pe Nicuşor Dan la o dezbatere. Vreau să văd dacă are curajul să se lupte cu mine” VIDEO
Liderul PNL Bucureşti, Sebastian Burduja şi-a depus, sâmbătă, 27 aprilie, candidatura la Primăria Capitalei, şi a declarat cu acest prilej că îl provoacă pe actualul primar la o dezbatere...
#Emil Boc romani Japonia, #avion romani Japonia, #intoarcere romani Japonia , #premier