Opinii: De ce n-ar rezista Boc?

Luni, 28 Iunie 2010, ora 18:34
2695 citiri
Opinii: De ce n-ar rezista Boc?
Foto: Reuters

Toata lumea ii canta prohodul lui Boc. Justificat, daca ne gandim cam ce e in tara la ora actuala. Cu toate astea, actualul guvern are toate sansele s-o mai duca inca mult timp de acum incolo. Taras-grapis, dar nu e inca mort si ingropat. Asta pentru ca are totusi cateva atuuri. Niciunul dat de performanta, dar o multime date de context.

Printre ele, perioada in care suntem ori timpul ramas pana la alegeri. Niciunul nu e insa asa de important precum calculele facute de cel mai puternic om din tara asta. Traian Basescu.

Cat de rau?

Dezastru? Colaps? Cataclism? Sinucidere nationala? Le stim pe toate. Titluri care fac rating, ca doar presa e cea mai capitalista dintre segmentele societatii. De fapt, chiar daca stam prost, nu e dezastru si nici prabusire. O sa stim cand e. O sa stim cu siguranta.

Ideea e ca nu va fi vreo revolutie care sa-l schimbe pe Emil Boc. Poate analistii de azi au uitat, dar au fost guverne aflate in situatii mult mai rele ca acesta. Infinit mai rele. Si au rezistat. Sigur, asta nu inseamna neaparat ca un lucru il determina pe altul, dar putem face o comparatie.

Guvernul Vacaroiu, incompetent de la un capat la altul, a rezistat patru ani de zile. In ciuda grevelor, in ciuda presiunilor sociale si in ciuda unei majoritati parlamentare mult mai fragile. Iar pe vremea aia chiar ca eram pe marginea prapastiei. Salariile erau de mizerie, nu aveam granite deschise spre Vest si saracia era mult mai mare ca acum.

Guvernele Conventiei Democrate au stat chiar mai rau, daca ne gandim ca au facut cele mai dureroase restructurari posibile. Dar nici pe ele nu le-a doborat strada. Au fost schimbate la urne sau le-a schimbat presedintele Emil Constantinescu.

Evident ca pretentiile romanilor au crescut, dar toate astea ne pot spune ca limita de suportabilitate a romanilor e undeva destul de sus. Sigur, lumea e influentata de ce spune presa. Doar ca e putin probabil ca presa s-o faca sa mearga asa de departe incat sa rastoarne guvernul.

Nici majoritatea parlamentara nu e asa nesigura. Se clatina, dar nu are motive sa-l abandoneze acum pe Boc. Sa ne gandim ca PD-L e inca cel mai disciplinat partid din Romania, iar UNPR si UDMR primesc suficiente favoruri cat sa ramana fidele.

Poate nu ar face-o in alte conditii. Dar sa nu uitam ca o schimbare de premier acum ar afecta bunul mers al lucrurilor. Si ar ameninta posturile deja castigate.

Apoi, sa nu uitam ca au tot timpul din lume sa scape de Boc. Alegerile sunt abia in 2012. Oamenii de la Putere inca nu simt in ureche rasuflarea rece a electoratului. Cand o vor simti, Boc poate sa-si ia adio.

Inaintea lui Boc

Pana sa plece Boc, vor pleca altii inaintea lui. Oameni importanti. Ministri importanti. Pentru ca Basescu ar sacrifica pe aproape oricine ca sa-l tina pe Boc. Pe Videanu, Berceanu sau Vasile Blaga, oricat de greu ar fi asta.

Pe oricare dintre ministri, poate cu exceptia Elenei Udrea. Pentru ca Boc e atuul lui Basescu. Omul prin care controleaza guvernul si prin care tine in frau partidul. Si tocmai de asta tine de el, indiferent de presiuni. Pentru ca Basescu simte presiunea altfel. Oricum nu va mai candida, iar la cate batalii politice a avut, nu il sperie defel ce spune, striga sau tipa cineva.

Asta nu inseamna ca nu-l intereseaza. Sau ca nu-l va schimba deloc. Pentru ca il intereseaza mai mult ca orice lucrurile pe care le spune poporul. Doar are de asigurat un final de mandat prezidential, lucru pe care il poate face numai castigand alegerile din 2012. Imposibil cu Boc.

Asa ca il va inlocui la un moment dat. Numai ca nu atunci cand vrea poporul. Ci cand stie Basescu.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#schimbat Emil Boc, #Emil Boc sacrificat, #strategie Basescu Boc , #premier
Comentarii
Poza pisica_violet
pisica_violet
rank 5
Boc va rezista pentru ca avem nevoie de stabilitate poltica. Boc va rezista pentru ca nu Realitatea Tv , Antena 3 sau ipocrizia lui Ponta trebuie bagate in seama