Scenariul groazei post-Boc (Opinii)

Sambata, 08 Octombrie 2011, ora 17:49
4427 citiri
Scenariul groazei post-Boc (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Cu cat se apropie confruntarea electorala de la anul, cu atat politica romaneasca da semne mai contradictorii, asta daca ce ni se intampla poate cumva fi numit politica.

Astfel, cu cat cresc efectele recesiunii si ale crizei economice, cu atat se itesc aroganta primului ministru si credinta sustinatorilor ca Guvernul Boc e de neinlocuit.

In plus, esecurile trebuie tratate ca succese (cazul Nokia), iar realitatile politice, economice si sociale prezente nu pot fi decat pline de incredere si speranta.

De aceea, eventuala demisie/demitere a Guvernului ar insemna "apocalipsa", un "pericol mortal", "scenariul groazei" ce ar duce "Doamne fereste!" la "doborarea propriei Tari si a propriului Stat". Teama cea mare e ca nu cumva puterea sa ajunga in mainile USL, o "alianta subreda si incapabila sa guverneze aceasta tara", una de conjunctura, populista, bolsevica, in fine, o "gogoasa umflata" "care se dezumfla in fiecare zi".

Boc are dreptate

Da, USL e o alianta "contra naturii", "capro-varzarie", subreda, de conjunctura, stanga-dreapta..., dar are 55-60% in sondaje. Unii zic ca mai bine. Va fi fiind o gogoasa, dar cineva trebuie sa-si asume totusi rolul de a scoate Romania din situatia-limita, din politicianismul veros si ipocrit, din manipulare, saracie, coruptie, ajunse politici de stat.

Da. Va fi fiind deocamdata incapabila sa guverneze, cum au fost mai toti pana acum, inclusiv PDL, dar, cand ii privesti pe unii detinatori ai portofoliilor ministeriale, ai impresia ca au fost cautati cu lumanarea si pusi sa gestioneze exact sectoarele de care n-au habar.

Fiindca n-are cum sa mearga bine o activitate condusa de insi care nu pot articula corect o fraza, care nu invata nimic din greselile trecutului, nici de la cei ce au reusit. Exemplele Albaniei, Poloniei, Turciei sunt la indemana.

Demnitarii n-ar trebui sa aiba prestanta?

Oare nu se simt prost in fata intelectualilor seriosi ai Romaniei, cati or mai fi fiind pe acasa, a savantilor, a economistilor, a cetatenilor scoliti cat de cat? Oare cum se simte mediul academic condus de un ministru care nu stie limba romana, caruia i se sopteste ce sa spuna la conferinta de presa, dar care reformeaza scoala punand camere de supraveghere ca sa previna soptitul si copiatul?

Care nu intelege ca trebuie reformata activitatea profesorului cu elevii, singura generatoare de valori, ca pentru asta e nevoie de pofta de munca si invatatura, de scoli si manuale moderne, mereu actualizate, de logistica, laboratoare, biblioteci, inclusiv virtuale, nu neaparat de manageri pregatiti de partid.

O alta mare teama a domnului Boc e sa nu cada tara in mana sindicatelor, ca sa creasca deficitul bugetar peste 5%, dar mai toate tarile dezvoltate au progresat cu deficite mult mai consistente. Daca altii au reusit astfel, ce e bun pentru ei nu e bun si pentru Romania?

Da. Dar...

Da, e adevarat. Nicaieri "in lume nu s-a mai vazut ca cei (sic!) de pe locul unu si doi sa se alieze ca sa ii bata pe cei de pe locul al treilea", numai ca in lumea democratica jocul politic e unul cinstit si transparent.

Cu adevarat, nu s-a mai pomenit nicaieri sa voteze 5-6 alegatori pe minut, nici ca legile electorale sa fie croite in asa fel incat sa-i favorizeze fatis pe cei de la putere, dupa cum circula informatiile in spatiul public.

Am privit cu deosebita atentie scena respingerii presedintelui nostru de catre domnii Sarkozy, Berlusconi si, ca roman, m-a intristat profund. In istorie, unele gesturi ca acestea au fost "casus belli". Am avut impresia ca ambii stiau ceva ce noua ni se ascunde.

Ce e bun pentru putini e rau pentru multi

Nu este exclus ca numarul votantilor intrati in Ambasada Romaniei in ziua alegerilor din 2009 sa fie cunoscut cu exactitate, iar necazul domnului Basescu sa fie unul legat strict de legitimitate, cu care nu se glumeste in Apus. Caci surplusul de voturi externe i-a adus al doilea mandat, asta daca procesul electoral intern a fost realmente corect.

Insa ceea ce doare e aparitia sentimentului de rusine ca esti roman. Campania antiromaneasca declansata in Occident de neadmitere in spatiul Schengen ii determina pe lucratorii romani cinstiti, asta insemnand coplesitoarea majoritate, sa se simta umiliti, sa plece capul si, in consecinta, sa evite exprimarea in limba romana. Abia de aici vine scenariul groazei.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Scenariul groazei apocalipsa Boc, #criza recesiune saracie, #Sarkozy Berlusconi Basescu, #Romania USL gogoasa , #premier