Erdogan, avertisment în legătură cu summitul pentru pace în Ucraina: "Planurile care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat"

Miercuri, 13 Martie 2024, ora 09:16
2072 citiri
Erdogan, avertisment în legătură cu summitul pentru pace în Ucraina: "Planurile care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat"
Recep Tayyip Erdogan îl va primi pe Vladimir Putin la sfârşitul acestei luni FOTO Arhiva

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care spune că îl va primi pe Vladimir Putin la sfârşitul acestei luni, după alegerile prezidenţiale ruse, a părut, marţi, să respingă formula de pace a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, declarând că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat, relatează Reuters.

"În timp ce ne exprimăm sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, am spus deja că planurile de pace care exclud Rusia nu vor da niciun rezultat", a declarat Erdogan, făcând referire la un summit de pace pentru Ucraina care va avea loc în Elveţia în cursul acestui an şi la care Rusia nu va participa.

Preşedintele turc a mai spus că trebuie evitată orice măsură care ar exacerba războiul din Ucraina şi care ar putea extinde conflictul la NATO, adăugând că îl va primi pe preşedintele rus Vladimir Putin, după alegeri, la sfârşitul acestei luni.

El a făcut aceste declaraţii la un dineu cu ambasadorii străini acreditaţi la Ankara.

Erdogan a mai spus că va continua să lucreze pentru a revigora acordul pentru transportul cerealelor ucrainene pe Marea Neagră din care Rusia a ieşit anul trecut.

"Lucrăm pentru a restabili siguranţa navigaţiei în Marea Neagră şi pentru a ne asigura că transportul comercial cu cereale se poate face în siguranţă. Credem că trebuie evitaţi paşii care ar exacerba conflictele din regiune, care s-ar extinde şi la NATO", a adăugat el.

Turcia, membră NATO, susţine integritatea teritorială a Ucrainei, dar aceasta menţine, totodată, relaţii cordiale cu Rusia şi vorbeşte în mod regulat cu ambele părţi din conflict. Ankara a oferit Ucrainei sprijin militar şi politic, dar se opune sancţiunilor impuse Moscovei.

Luna trecută, preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că aliaţii occidentali nu ar trebui să excludă desfăşurarea de trupe în Ucraina. Cu toate acestea, majoritatea aliaţilor şi şeful NATO s-au distanţat de această idee.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Istanbulul săptămâna trecută, iar Erdogan s-a oferit să găzduiască un summit de pace Ucraina-Rusia. El a declarat marţi că Putin va vizita Turcia după alegerile din martie, fără a da detalii. Kremlinul a declarat anterior că vizita lui Putin în Turcia va avea loc după alegerile din Rusia din 15-17 martie. Turcii vor merge, de asemenea, la urne pe 31 martie pentru alegeri municipale la nivel naţional.

Turcia a găzduit discuţii de pace între Rusia şi Ucraina şi în 2022, dar Ankara regretă că de atunci nu a fost făcut niciun pas diplomatic pentru a avansa aceste discuţii. Turcia s-a oferit în repetate rânduri să găzduiască noi negocieri, spunând că este nevoie de un summit al liderilor.

Ministrul turc de externe, Hakan Fidan, a afirmat că părţile trebuie să înceapă să ia în considerare negocieri de încetare a focului, dar că acest lucru nu ar trebui să însemne recunoaşterea ocupaţiei Rusiei.

Erdogan a amânat întâlnirea cu Biden. Ar fi fost prima vizită a președintelui Turciei la Casa Albă după mulți ani
Erdogan a amânat întâlnirea cu Biden. Ar fi fost prima vizită a președintelui Turciei la Casa Albă după mulți ani
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ar fi trebuit să se întâlnească cu Joe Biden la Casa Albă, în ziua de 9 mai, dar a amânat vizita, transmit vineri, 26 aprilie, Reuters şi AFP,...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Erdogan, #presedinte Turcia, #pace, #Ucraina, #Rusia, #summit , #Razboi Ucraina