Discriminare etnică la spital. Chirurgi obligați să opereze cu precădere populația maori din Noua Zeelandă

Luni, 19 Iunie 2023, ora 11:42
3353 citiri
Discriminare etnică la spital. Chirurgi obligați să opereze cu precădere populația maori din Noua Zeelandă
Foto: Arhiva Pixabay Populația Maori va avea prioritate la operații, în Noua Zeelandă

Chirurgii din Auckland sunt acum obligaţi să ia în considerare etnia pacientului, alături de alţi factori, atunci când decid cine ar trebui să fie operat mai întâi, relatează The New Zealand Herald.

Mai mulţi chirurgi sunt nemulţumiţi de această politică, care a fost introdusă în Auckland în februarie pentru a acorda prioritate pacienţilor Māori şi din insulele din Pacific, pe motiv că aceştia au avut, din punct de vedere istoric, un acces inegal la asistenţă medicală.

Oficialii din domeniul sănătăţii subliniază că etnia este doar unul dintre cei cinci factori luaţi în considerare pentru a decide care persoană trebuie operată mai întâi şi spun că este un pas important pentru ameliorarea problemelor în materie de sănătate în cadrul populaţiilor Māori şi din Pacific.

Te Whatu Ora - Health New Zealand, organismul care se ocupă de reglementarea domeniului sănătăţii, a introdus un scor de ajustare a echităţii, care urmăreşte să reducă inechitatea din sistem prin utilizarea unui algoritm care să prioritizeze pacienţii în funcţie de urgenţele clinice, timpul petrecut pe lista de aşteptare, locaţia geografică (zone izolate), etnia şi nivelul de deprivare de servicii medicale. La categoria etnie, Māori şi Pasifika sunt în fruntea listei, în timp ce neozeelandezii europeni şi alte etnii, cum ar fi indienii şi chinezii, sunt mai slab clasate.

Chirurgii, indignați

Unii chirurgi, care au vorbit sub protecţia anonimatului, au declarat că noul instrument de evaluare este nejustificabil din punct de vedere medical. Aceştia au spus că pacienţii ar trebui să fie clasificaţi în funcţie de cât de bolnavi sunt, de cât de urgent au nevoie de tratament şi de cât timp au aşteptat pentru acesta - nu în funcţie de etnia lor.

Unul dintre chirurgi a declarat că este "dezgustat" de noul sistem de clasificare. "Este o provocare din punct de vedere etic să tratezi pe cineva în funcţie de rasă, condiţia medicală este cea care trebuie să stabilească urgenţa tratamentului", a declarat chirurgul. "Nu există loc pentru elitism în medicină, iar comunitatea medicală din această ţară este deranjată de aceste evoluţii", spune medicul.

Ministrul sănătăţii, Ayesha Verrall, susţine că, atunci când vine vorba de prioritizarea asistenţei medicale, există motive importante pentru care etnia este un factor. Ea a subliniat că un audit independent, comandat de guvern în 2018, a constatat că sistemul de sănătate nu a servit bine pe toată lumea şi a produs rezultate inegale, în special pentru populaţiile vulnerabile. "Sistemul de sănătate reformat încearcă să abordeze inechităţile pentru populaţia Māori şi din Pacific, care, din punct de vedere istoric, au o speranţă de viaţă mai mică şi rezultate slabe în materie de sănătate", a spus Verrall.

Sir Collin Tukuitonga, un expert de top în domeniul sănătăţii Pasifika, a declarat că pacienţii Māori şi Pasifika ar putea fi mutaţi în fruntea priorităţilor chirurgicale din cauza inegalităţilor din etapele anterioare ale sistemului de sănătate. El a invocat în mod specific exemplul chirurgiei bariatrice, care îi ajută pe cei cu obezitate morbidă. "Pentru majoritatea intervenţiilor chirurgicale, persoanele Māori şi din Pacific nu ajung să beneficieze de ratele de intervenţii care ar putea fi justificate, având în vedere condiţiile lor", a spus Tukuitonga. "Cu alte cuvinte, nu este acceptabil să avem un grup din populaţie în care obezitatea este o problemă majoră şi, cu toate acestea, nu beneficiază de intervenţiile fizice de care au nevoie", a arătat expertul.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#etnie, #chirurgie, #favorizat, #Noua Zeelanda, #maori , #stiri internationale