Ascensiunea populistilor schimba cultura politica

Luni, 20 Mai 2019, ora 14:20
3500 citiri
Ascensiunea populistilor schimba cultura politica
Foto: Arhiva Pixabay

Populistii din Europa si SUA au schimbat o serie de standarde, e de parere politologul german Konstantin Vossing. Multi politicieni actuali risca sa erodeze cultura politica.

DW: Vice-cancelarul Austriei Heinz-Christian Strache a demisionat dupa publicarea unei inregistrari video cu camera ascunsa, in care discuta cu o presupusa ruda a unui miliardar rus. Cum evaluati acest pas?

Konstantin Vossing: Scandalul a avut un efect major: demisia lui Strache. O astfel de reactie nu e insa ceva firesc, din moment ce observam o schimbare a comportamentului pe scena politica a ultimilor ani. In etapa clasica a politicii europene dupa sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, aproape toti politicienii s-au comportat conform unor reguli informale previzibile. Scandalurile - chiar si cele irelevante din punct de vedere juridic - aveau, de regula, consecinte negative pentru persoana respectiva, fie la nivelul reputatiei, fie in ceea ce priveste rezultatele la alegeri. Persoanele vizate ori se retrageau, ori asteptau sa se linisteasca apele, suferind insa lovituri de imagine considerabile. In orice caz, ele erau pedepsite. Intre timp, lucrurile s-au schimbat.

In ce sens?

Ascensiunea populistilor in Europa si SUA a schimbat standardele. E cat se poate de evident in cazul lui Donald Trump. Presedintele SUA a trecut peste o serie de scandaluri, pentru ca nu se tine de aceste reguli informale din politica. Nu numai ca refuza sa se retraga in urma unui scandal - stie ca acest refuz e ceva pozitiv in ochii sustinatorilor sai. Trump poate sa se foloseasca de aceasta atitudine, prezentandu-se in rolul cuiva care rezista in fata unui sistem care conspira impotriva sa si a poporului. E o incalcare a regulilor de care nu se sperie, in general, populistii de dreapta. In Austria, lucrurile au stat altfel. Se pare ca politicienii de la FPO, in frunte cu Strache, nu au fost suficient de cinici pentru a incerca sa foloseasca scandalul pentru propriile lor scopuri.

Ce spune aceasta incalcare a regulilor despre cultura politica actuala?

Populistii de dreapta modifica la nivel politic cadrul in care ceva e considerat acceptabil. Marea intrebare e, daca partidele clasice, care au respectat pana acum regulile informale ale jocului, vor prelua cinismul concurentilor populisti. Daca o vor face, consecintele pentru valorile democratice vor fi dezastruoase. S-ar ajunge la un proces insidios al erodarii acestor valori.

Faptele ar trebui sa fie mai puternice decat orice cinism. Si politicienii cei mai duri ar trebui sa respecte dovezile clare.

Trebuie sa diferentiem intre fapte si argumente. Ambele pot fi manipulate. Se intampla mai des ca argumentele sa fie manipulate. De exemplu, un politician ar putea sa afirme ca introducerea unui impozit european ar duce la mai multa dreptate sociala. Pentru multi oameni, astfel de argumente sunt foarte greu de verificat - adesea, nici macar politicienii nu sunt siguri daca argumentele sunt adevarate. Astfel, se poate abuza de ele. Daca cetatenii considera ca politicienii se bazeaza pe argumente care nu sunt plauzibile, isi pierd increderea in intregul proces politic. Cu alte cuvinte: Si o abordare prea putin serioasa a unor argumente are consecinte negative pentru democratie. Politicienii risca sa erodeze cultura politica deja cu greseli mult mai mici decat minciunile propriu-zise.

Exista diferente intre alegatori in ceea ce priveste sensibilitatea fata de manevrele de acest fel?

Am remarcat ca cetatenii mai putin interesati de politica reactioneaza adesea mai sensibil la argumente dubioase decat cei pe care ii preocupa mai mult subiectele politice. Motivul tine de legatura cu un anumit partid: persoanele interesate de politica se identifica, de obicei, cu un partid. Astfel, ele au tendinta sa accepte argumentele politicenilor din acest partid chiar daca sunt insuficiente sau dubioase. Cu toate ca au sentimentul vag ca aceste argumente nu sunt coerente, sustinatorii unui partid se autoconving ca sunt plauzibile, din cauza identificarii cu partidul. Acest lucru arata cum functioneaza retorica populista.

Konstantin Vossing e profesor de stiinte politice la City University London. Unul dintre domeniile sale de cercetare e mobilizarea politica si felul in care evolueaza optiunile politice ale cetatenilor.

Kersten Knipp

Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Înghesuială electorală la inaugurarea șantierului Spitalului Regional al Olteniei. Lia Olguța Vasilescu a venit cu o bordură VIDEO
Lucrările la noul Spital Regional al Olteniei au început vineri, 26 aprilie, cu ceremonia ”primei lopeți” la care au participat mai mulți politicieni aflați în febra campaniei electorale....
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
PSD, după trimiterea lui Clotilde Armand în judecată: ”Nicuşor Dan să aleagă dacă merge cu penalii în campanie”
Social-democraţii consideră că, după trimiterea în judecată a inculpatei Clotilde Armand, candidatul pentru Primăria Generală Nicuşor Dan are obligaţia morală să îşi clarifice...
#scandal Austria demisie vice cancelar , #Austria