Presedintele Comisiei Europene felicita Romania: Sunt mandru ca v-am fost alaturi inca de la inceput

Autor: Ana Ilie
Sambata, 25 Aprilie 2015, ora 21:28
8326 citiri
Presedintele Comisiei Europene felicita Romania: Sunt mandru ca v-am fost alaturi inca de la inceput
Foto: Twitter/Jean Claude Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a felicitat Romania si Bulgaria, sambata, la aniversarea a zece ani de la semnarea Tratatului de Aderare la UE.

"In urma cu zece ani calatoria Bulgariei si Romaniei in UE a inceput in Luxenburg cu semnarea Tratatului de Aderare. Честито/felicitari! Sunt mandru ca v-am fost alaturi inca de la inceput", scrie Juncker pe Twitter.

10 ani de la semnarea Tratatului de aderare la UE - Laude si indemnuri de la Iohannis, Tariceanu, Ponta

Sambata, politicienii romani s-au intrecut in urari cu ocazia a 10 ani de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a transmis pe site-ul presedintiei ca 25 aprilie 2005 este un moment cu o semnificatie deosebita pentru tara noastra.

"Semnarea Tratatului de aderare a venit dupa un proces dificil de negocieri care a marcat transformari profunde in multe domenii ale vietii economico-sociale. Acest moment a insemnat recunoasterea faptului ca Romania era pregatita sa devina membra a Uniunii Europene, sa se alature unui spatiu de valori definit de democratie, stat de drept, economie de piata, respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului", continua seful statului.

Iohannis a atras atentia ca aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, la fel ca si aderarea la NATO, "a demonstrat ca elitele politice si societatea sunt capabile sa-si uneasca eforturile in directia unor obiective nationale majore, care depasesc interese particulare sau conjuncturale".

Al doilea om in stat, seful Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a scris pe Facebook ca se implinesc 10 ani de cand a semnat, in numele Romaniei, Tratatul de aderare la Uniunea Europeana. "Pentru mine, acesta ramane unul dintre momentele cele mai emotionante ale mandatului de Prim Ministru, de care imi aduc aminte cu cea mai mare placere. Am avut atunci un imens sentiment de satisfactie pentru ca eu vedeam de mult timp acest pas ca reprezentand incheierea unui ciclu istoric extrem de dificil, care debutase odata cu inchiderea Romaniei in spatele Cortinei de Fier".

Tariceanu isi mai exprima speranta ca "Romania ar putea sa joace un rol mai activ in cadrul UE, sa formuleze initiative referitoare la spatiul geografic care ne inconjoara" si felicita si Bulgaria si poporul bulgar pentru realizarile lor din acesti 10 ani.

Premierul Victor Ponta a marcat evenimentul tot pe Facebook.

"In urma cu exact 10 ani, Guvernul Tariceanu semna Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, dupa ce Guvernul Nastase finalizase procesul extrem de important al negocierilor", scrie acesta.

"Astazi, Uniunea Europeana este deja o parte integrata a vietii noastre, iar acest statut ne ofera numeroase avantaje de ordin economic si social, precum si beneficii de securitate sau diplomatice. La 10 ani de la acel moment istoric, tin sa reafirm inca o data angajamentul puternic al Guvernului Romaniei pentru proiectul european si pentru indeplinirea tuturor obiectivelor pe care o presupune apartenenta noastra la aceasta mare familie", incheie Ponta.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Juncker felicitari Romania Tratat Aderare, #Juncker felicitari Romania , #Comisia Europeana