Presedintele Comisiei Europene recunoaste ca la Bruxelles exista spioni

Joi, 30 Aprilie 2015, ora 16:57
2412 citiri
Presedintele Comisiei Europene recunoaste ca la Bruxelles exista spioni

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a recunoscut joi ca la Bruxelles exista "agenti", referindu-se la informatiile privind presupusele actiuni de spionaj desfasurate impotriva executivului comunitar de serviciile secrete americane cu sprijinul celor germane.

"Intr-o zi, la o reuniune a Colegiului (comisarilor), am spus ca executivul comunitar ar trebui sa aiba un serviciu secret, pentru ca agentii sunt aici", a raspuns Juncker unei intrebari primite la o conferinta de presa.

"Nu stiu daca exista aici agenti germani activi, dar nu trebuie sa fac comentarii specifice", a inchis el subiectul, precizand ca investigarea acestor cazuri revine autoritatilor de la Berlin, transmite agentia EFE.

Mass-media germana relateaza de o saptamana despre operatiuni de spionaj desfasurate in Europa de serviciile secrete americane in colaborare cu cele germane.

Astfel, editia online a saptamanalului Der Spiegel a scris joia trecuta ca Serviciului Federal de Informatii german (BND) a spionat companii si politicieni din Germania si a furnizat informatiile obtinute Agentiei de Securitate Nationala a SUA (NSA).

Serviciile de informatii germane au spionat oficiali europeni in numele NSA

La randul sau, cotidianul Bild a relatat vineri ca BND a furnizat NSA "sute de mii de date apartinand unor companii si organizatii din Europa", plus "rapoarte periodice" cu privire la operatiunile desfasurate. Printre companiile spionate s-ar numara inclusiv EADS si Eurocopter, un obiectiv al actiunilor de spionaj fiind si secretele militare franceze.

Acelasi cotidian a scris apoi luni ca guvernul de la Berlin a fost informat de contraspionajul german despre existenta unor astfel de actiuni inca din anul 2008, dar nu a luat nicio masura.

Americanii i-au spionat pe nemti cu ajutorul serviciilor secrete din Germania. Merkel stia?

Scandalul a fost amplificat de o informatie publicata joi de cotidianul Suddeutsche Zeitung si de posturile NDR si WDR. Acestea au anuntat - citand surse neprecizate din guvernul de la Berlin si din cadrul serviciilor secrete germane - ca Statele Unite au folosit un centru de interceptari german din Bad Aibling (Bavaria) pentru a asculta convorbiri ale unor inalti functionari din Ministerul francez de Externe, Palatul Elysee si Comisia Europeana.

La fel cum a procedat si Juncker, purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a declarat ca investigarea acestor chestiuni tine de competenta autoritatilor nationale.

"Am fi putin dezamagiti daca rolul nostru in lume nu ar starni interesul altora", a glumit el, adaugand ca, in ceea ce priveste Comisia Europeana, aceasta nu are serviciu secret si nu spioneaza pe nimeni.

Jean-Claude Juncker a mai declarat joi in fata presei ca stie "din propria experienta" ca serviciile de informatii sunt foarte greu de controlat, facand aluzie la momentul din anul 2013 cand a fost nevoit sa demisioneze din functia de premier al Luxemburgului in urma unui scandal declansat de interceptarea unor convorbiri telefonice de catre serviciile secrete din tara sa.

CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
CTP, devastator cu Piedone: ”Candidatul Parizer Usturoi. Așa un afront?... Semn rău pentru interlopul poporului”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat cu aciditate ultima ieșire publică a lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei, care și-a prezentat programul cu care vrea să...
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Ciolacu "se jură" că n-a jucat la păcănele: "Am mai jucat poker. Acum joc Catan cu Grindeanu. Am jucat şah cu domnul Tudose" VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României susţine că nu a jucat niciodată la păcănele. În schimb, liderul PSD joacă poker cu prietenii, Catan cu Sorin Grindeanu şi şah cu Mihai Tudose, care...
#Juncker spioni Bruxelles, #spioni Comisia Europeana , #Comisia Europeana