Cel mai bizar protest - fara lideri, fara revendicari, iar astazi este ... 40 de martie. Sute de manifestanti in fiecare seara ( Foto)

Sambata, 09 Aprilie 2016, ora 16:42
6735 citiri
Cel mai bizar protest - fara lideri, fara revendicari, iar astazi este ... 40 de martie. Sute de manifestanti in fiecare seara ( Foto)
Foto: Twitter/Nuit Debout

Un protest straniu are loc in centrul Parisului de cateva saptamani incoace. O multime eterogena, cu tineri si batrani deopotriva, a iesit pentru prima oara in strada pe 31 martie.

De atunci, in fiecare seara cam 1000 de oameni strang randurile in Place de la Republique din Paris, iar miscarea Nuit Debout (Noaptea in picioare) se extinde incet si spre orasele de provincie, scrie The Independent.

In afara de sfarsitul capitalismului si a lumii asa cum o stim noi, miscarea Nuit Debout, nu are nicio revendicare. Nu are nici lideri, pentru ca toti manifestantii sunt egali. La inceput, protestarii nu aveau nici macar identitate proprie, toata lumea era "Camille", un nume folosit in Franta atat pentru femei, cat si pentru barbati. Ideea a fost neinspirata. Cam greu sa-ti raspunda cineva la "Ai vazut-o ori l-ai vazut pe Camille?", cand in piata sunt 1000 de Camille. Asa ca acum fiecare manifestant isi foloseste propriul nume.

In centrul Parisului, azi e... 40 martie

Sirul bizareriilor nu se incheie aici. Oamenii spun ca s-au saturat de tot ce inseamna clasa politica, indiferent ca este vorba despre partidele de stanga sau de dreapta, si isi exprima de o saptamana dorinta pentru un nou tip de politica.

Nu e clar ce inseamna acest nou tip de politica, insa pana cand acest lucru nu se intampla, manifestantii spun ca luna aprilie nu poate incepe. Asa ca in centrul Parisului astazi nu este 9 aprilie, ci... 40 martie.

Francezii se revolta: O miscare impotriva intregii clase politice, inceputa la Paris, se extinde catre provincie

Gael, un student de 20 de ani, cu barba ingrijita, dar cam serios pentru varsta lui, incearca sa explice manifestatia: "Noi nu avem planuri. Noi nu avem cereri. Noi nu avem lideri. Nu suntem de acord cu privire la multe lucruri, tot ce stim e ca lucrurile trebuie sa se schimbe. Noi nu avem nevoie de scurgeri de informatii din Panama pentru a ne spune cum functioneaza lumea. Acum, noi mai dorim un sistem".

Atmosfera de la protest seamana mai degraba cu o rebeliune a studentilor decat cu revolutia franceza. Exista interminabile "adunari generale", care iau decizii pentru a "pune capat" nedreptatilor sociale, cum ar fi lipsa unui adapost si somajul.

Nu se voteaza cu "da" sau "nu", pentru ca manifestantii sunt impotriva sistemului. Asa ca doua maini in aer inseamna "da". Doua brate incrucisate in aer inseamna "nu". Participantii cu brate incrucisate si pumnii inclestati spun, de fapt, "absolut in afara intrebarii. Mai gandeste-te".

Extrema stanga sustine miscarea

In pofida reactiilor aparent calme ale politicienilor, unii isi arata interesul fata de miscarea "Nuit Debout".

Este cazul responsabililor stangii radicale, dar si al primului secretar al Partidului Socialist, Jean-Christophe Cambadelis, care a recunoscut ca a facut "o mica plimbare discreta" prin Piata Republicii.

"Este primavara politicii", a spus el, declaratie pe care si-a nuantat-o la scurt timp, comparand aceasta miscare mai degraba cu cele de tipul Occupy.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#protest bizar Paris, #miscare Nuit Debout, #Nuit Debout Franta , #Franta