Ministru german, despre scandalul oualor contaminate: E un gest criminal

Marti, 08 August 2017, ora 14:37
4610 citiri
Ministru german, despre scandalul oualor contaminate: E un gest criminal
Foto: Arhiva Pixabay

Contaminarea a milioane de oua cu o substanta toxica denumita fipronil a fost rezultatul unei activitati criminale, a afirmat, marti, ministrul german al Agriculturii, Christian Schmidt.

"Este criminal, asta este foarte clar", a spus Schmidt, la postul german de televiziune ARD, fara a da detalii suplimentare, transmit AP si Reuters.

Retailerii din cateva state europene au retras din supermarketuri milioane de oua, ca masura de precautie fata de o posibila contaminare cu pesticide a oualor provenite din Olanda, al doilea mare exportator de pasari dupa SUA.

Anterior, Agentia pentru Siguranta Alimentelor din Olanda (NVWA) a publicat o lista cu numere de serie ale oualor considerate nesigure pentru consum, din cauza unei posibile contaminari cu o substanta toxica denumita fipronil. In plus, aproximativ 180 de crescatorii de pasari din Olanda au fost temporar inchise si milioane de gaini ar putea fi sacrificate.

Schmidt a dat asigurari ca, in acest moment, nu ar mai trebui sa existe oua contaminate in supermarketurile din Germania.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) considera ca aceasta substanta este moderat toxica si ingerarea ei in cantitati insemnate pe termen lung poate provoca vatamarea organelor interne.

La originea acestei crize sunt crescatorii de pasari din Olanda, care au recurs la Chickfriend, o societate specializata in eradicarea parazitilor. Aceasta societate ar fi utilizat un produs pe baza de plante, Dega 16, contaminat cu substanta activa din mai multe insecticide, fipronil, produs si de firma germana BASF. Aceasta molecula, utilizata in mod obisnuit la produsele veterinare impotriva puricilor, acarienilor si capuselor, este interzisa in tratarea animalelor destinate consumului, precum pasarile.

Luni, Uniunea Europeana a notificat Marea Britanie, Franta, Suedia si Elvetia ca unele oua contaminate ar fi ajuns in aceste tari, in timp ce autoritatile din Belgia si Olanda investigheaza cum a ajuns insecticidul in fermele avicole.

Scopul este "sa impartasim informatiile astfel incat toata lumea sa fie la curent cu evolutia evenimentelor, iar acum este de competenta autoritatilor din Marea Britanie, Franta, Suedia si Elvetia sa efectueze verificari", a afirmat Anna-Kaisa Itkonen, purtator de cuvant al Comisiei Europene (CE).

Notificarea nu inseamna ca ouale contaminate cu fipronil au intrat intr-adevar in acele state, a precizat oficialul CE.

Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Firea îl trimite pe Piedone înapoi la sectorul 5: "Nu vreau să îl jignesc"
Cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei se încinge. Gabriela Firea îl trimite pe Cristian Popescu Piedone înapoi la sectorul 5. Ea a a declarat vineri, 26 aprilie, că "ar fi o normalitate"...
#oua contaminate Germania, #contaminare oua fipronil, #tari oua contaminate, #oua contaminate criminali, #oua contaminate insecticid , #Germania