Grecia negocia pentru bani, dar dadea sume uriase pe arme

Marti, 10 Aprilie 2012, ora 13:57
2157 citiri
Grecia negocia pentru bani, dar dadea sume uriase pe arme

Consiliul European a prezentat date care arata ca Grecia a cumparat arme de 1 miliard de euro, chiar in timp ce negocia pentru a primi prima transa de bani pentru salvarea de la faliment, in 2010;

Frata a fost tara care a obtinut cei mai multi bani de la Grecia, vanzandu-i avioane de 794 de milioane de euro, dar si rachete de 58 de milioane si 19 milioane in echipamente electronice antiaeriene sau de tintire, scrie Eu Observer.

Olanda si Germania, doua dintre tarile care au indemnat Grecia la austeritate severa, i-au vandut Greciei echipament electronic si vehicule de teren de 90 de milioane de euro, in timp ce Atena a cumparat din Italia pusti automate si piese de avion de 52 de milioane de euro si din Spania produse chimice folosite in domeniul militar, de 33 de milioane.

Panos Beglitis, ministrul grec al Apararii de atunci, spune ca nu a fost vreo presiune din partea occidentalilor pentru ca Grecia sa cumpere armele.

In schimb, fostul premier George Papandreou sugereaza ca exista o legatura clara intre salvarea Greciei si cumpararea de arme. "Nimeni nu spune 'cumparati vase de razboi sau nu va salvam'. Dar se intelege ca ne vor sustine mai mult daca le cumparam", a afirmat acesta.

In ciuda austeritatii, Grecia e una din tarile europene cu cele mai mari cheltuieli militare raportate la PIB. Cauza e aceea ca, de multe zeci de ani, Grecia e intr-o rivalitate regionala cu Turcia, cele doua state fiind de multe ori aproape de un razboi. Ultima data cele doua s-au luptat dupa Primul Razboi Mondial, cand Grecia, desi a invadat ceea ce era pe atunci inca Imperiul Otoman, a suferit o infrangere clara.

Toate guvernele grecesti au incercat sa mentina un echilibru militar cu Turcia, in conditiile in care aceasta din urma are una din cele mai mari armate din lume.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Grecia cumparare arme, #Grecia salvare echipament militar , #Grecia