Liniste pe strazile din Italia dupa relaxarea restrictiilor (Foto&Video)

Luni, 04 Mai 2020, ora 19:00
5611 citiri
Liniste pe strazile din Italia dupa relaxarea restrictiilor (Foto&Video)
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa doua luni de izolare pentru limitarea epidemiei de COVID-19, relaxarea restrictiilor de circulatie in Italia nu a fost urmata de aglomeratie pe strazi, asa cum se temeau pesimistii.

La Roma, mijloacele de transport in comun nu erau supraaglomerate, iar traficul nu era congestionat.

Termini, cea mai mare gara din capitala italiana, era aproape pustie la ora de varf de dimineata, relateaza luni dpa.

"Ganditi-va ca scolile raman inchise, asta inseamna automat cu 50% mai putini oameni", a explicat un sofer de autobuz de la societatea publica de transport Atac.

Andrea, vanzator intr-un magazin de alimente din cartierul istoric Trastevere a relatat ca nu erau multe autovehicule pe traseul de 30 de km pe care face naveta de la Genzano, localitate la sud-est de Roma, pana in centru. "Era ca duminica dimineata: nici 10% din traficul dintr-o zi normala de lucru", a povestit el, precizand ca a facut drumul in numai 40 de minute, cu o ora mai putin ca de obicei.

Una din cele mai vizibile schimbari este redeschiderea barurilor, chiar daca numai pentru servire la pachet. Italienii, mari amatori de espresso, isi pot relua ritualul matinal. "Situatia e exact ca ieri, doar ca acum iti poti lua o cafea. Nu s-a schimbat nimic", sustine insa Chiara, o mama cu copil mic, in fata unei cafenele din sectorul Monti.

S-a deschis si cafeneaua Linari din Testaccio - alt cartier roman, cunoscuta pentru pizza, insa imediat dupa aceea a aparut un agent de la politia locala care a verificat respectarea regulilor de distantare sociala.

In Italia, una din tarile cele mai grav afectate de coronavirus, au fost confirmati ca purtatori peste 210.000 de oameni, din care au murit aproape 29.000. Izolarea la domiciliu a fost impusa din 10 martie.

De luni, s-a permis reluarea activitatilor de constructii si productie si se estimeaza ca s-au intors la serviciu circa 4,5 milioane de angajati. Nu mai sunt interzise exercitiile in aer liber sau vizitele la cei apropiati, chiar daca - observa dpa - nu este clar la cine se refera termenul respectiv.

Guvernul a indicat in cele din urma ca este vorba de parteneri si rude, nu si de prietenii apropiati, cum sugerase saptamana trecuta un secretar de stat din Ministerul Sanatatii. S-au redeschis parcurile si cimitirele, sunt permise din nou ceremoniile funerare, dar nu si slujbele cu public. Mastile sunt acum obligatorii in spatiile publice inchise, inclusiv in autobuze si trenuri.

Autoritatile au promis o noua etapa de relaxare din a doua jumatate a lunii: se vor redeschide magazinele, restaurantele si frizeriile, cu conditia ca numarul de cazuri noi sa ramana scazut.

"Cu cat vom fi mai rigurosi in respectarea instructiunilor de siguranta, cu atat mai devreme ne vom putea redobandi mai multe libertati", a afirmat duminica seara premierul Giuseppe Conte, intr-un mesaj pe Facebook.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Italia masuri relaxare coronavirus , #Italia
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5