Adevarata miza a votului uninominal din R. Moldova - valul creat de strategii lui Putin

Autor: Eugen Tomac - deputat MP
Sambata, 13 Mai 2017, ora 17:33
6729 citiri

Dodon si Partidul Democrat din R. Moldova (a se citi Plahotniuc) au decis sa aseze tinutul de dincolo de Prut pe o noua orbita, sa transforme Basarabia in ceea ce nu va fi niciodata: un nod care sa lege Vestul de Est.

Uita insa un lucru esential. Vestul nu are nevoie de intermediari mediocri pentru a discuta cu Estul. Pur si simplu, discuta direct.

Primul pas al acestui plan a fost sa spulbere partidele de orientare pro-europeana. Prin divizare sau compromiterea, prin diverse mijloace, a liderilor acestor formatiuni.

Practic, pe scena politica de la Chisinau joaca astazi doar doi actori: Dodon si Plahotniuc.

Acestia, spre a-si pastra suprematia si controlul asupra R. Moldova, au gasit un nou instrument: votul uninominal (adoptat in prima lectura de Parlamentul de la Chisinau). Fiecare urmareste insa tinte diferite.

Plahotniuc vrea control politic total pentru a-si pastra influenta si crede ca intarirea statalitatii R. Moldova este cheia.

Acesta se viseaza "mediator" intre UE si Kremlin, dar nu intelege un lucru esential. In politica nu e ca in afaceri. In afaceri e simplu, cumperi un brand din Occident si il extinzi in Est, si viceversa. In politica, insa, se opereaza cu alti termeni, alte abordari. Nu poti pacali pe nimeni atunci cand interesele politice sunt atat de evidente.

Tintele lui Dodon sunt usor de descifrat. Gresesc toti cei care il catalogheaza drept un prorus. Dodon nu este prorus. In opinia mea, el este mai sovin decat multi dintre rusii de la Moscova, pentru ca este dispus oricand sa spulbere R. Moldova pentru a o anexa la Federatia Rusa.

Cred ca Dodon se afla in fruntea R. Moldova pentru a fi sacrificat mai tarziu. El joaca acelasi rol pe care l-a avut Ianukovici in Ucraina. Pregateste terenul pentru anexarea Transnistriei la Rusia si slabirea institutiilor din R. Moldova prin rusificare, si nu numai.

Sub pretextul deromanizarii administratiei, Dodon va incepe o campanie agresiva de epurare a institutiilor statului.

Aceasta este adevarata miza a votului uninominal: crearea unei majoritati care sa execute, de frica sau din convingere, doar ordinele Moscovei.

Cu o societate profund divizata, aflata la limita rabdarii, cu oameni total dezamagiti, cei doi par a reusi sa-si impuna planul.

Totusi, exista o sansa. Aceasta se numeste Romania. Romania trebuie sa se implice, in al noualea ceas, inainte ca Dodon si Plahotniuc sa dea Transnistria cadou lui Putin.

Da, cifrele nu sunt tocmai incurajatoare.

Da, declaratiile si actiunile lui Dodon sunt halucinante.

Da, influenta lui Plahotniuc este mare.

Niciuna din cele trei evidente nu ne pot insa impiedica sa fim in continuare alaturi de cei peste 50% din basarabeni pro-europeni. Dimpotriva, avem obligatia sa ne implicam mai mult pentru a nu-i face sa aiba din nou sentimentul ca sunt abandonati.

De partea cealalta, politicienii de la Chisinau, care sustin ca lupta pentru scoaterea R. Moldova de sub controlul Rusiei, au o singura solutie: sa faca front comun impotriva lui Dodon si a celor deghizati in pro-europeni, precum Plahotniuc. Altfel, este imposibil sa dobori valul creat de strategii lui Putin.

Eugen Tomac este un politician, istoric si jurnalist roman, deputat in Parlamentul Romaniei din anul 2012 si presedinte executiv al partidului Miscarea Populara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#vot uninominal Moldova Putin , #Moldova