Declaratiile lui Basescu au turnat benzina peste focul din Gagauzia - Igor Corman

Joi, 23 Ianuarie 2014, ora 21:26
2587 citiri
Declaratiile lui Basescu au turnat benzina peste focul din Gagauzia - Igor Corman

Presedintele Parlamentului R. Moldova, Igor Corman, considera ca declaratiile "unioniste" ale presedintelui roman Traian Basescu au intetit focul separatist din Gaguzia.

Corman a afirmat ca, "intr-adevar, declaratiile presedintelui Romaniei au turnat muta benzina in focul care incetisor s-a aprins in Gagauzia". "Pe langa faptul ca noi avem o problema si la nivel de tara: se confunda procesul de integrare europeana, ideea europeana cu ideea unirii, pe care incearca s-o promoveze, in ultima perioada, presedintele Basescu", a spus Corman, la televiziunea Moldova 1.

Corman a mai spus ca pozitia sa si a premierului Iurie Leanca este aceeasi: "nu ne ajuta astfel de declaratii". Cu toate acestea, luarea de atitudine a liderului roman in nici un caz nu pune "in pericol relatia cu Romania".

"Nu doar presedintele Basescu reprezinta tara, el este la sfarsitul celui de-al doilea mandat. Eu am fost in vizita oficiala la Bucuresti, am purtat discutii si cu premierul, si cu presedintele Parlamentului, cu grupurile parlamentare de acolo. Este o cu totul alta optica, este dorinta ca sa avem un dialog pragmatic, un dialog care reiese din agenda europeana, un dialog care sa consolideze relatiile dintre Moldova si Romania, dar sa nu creeze probleme", a aratat Corman.

Acesta a confirmat ca a spus autoritatilor de la Comrat ca "nu este cazul de a organiza referendumuri in urma unor declaratii (n.r. ale presedintelui Basescu) ".

"Va spun si acum ca in cadrul UE astfel de subiecte cum ar fi pierderea statalitatii Republicii Moldova nici nu pot sa existe si nimeni nu intelege care este sensul unor astfel de declaratii. Nici in Romania, la modul serios, astfel de declaratii nu sunt luate in consideratie", a mai spus Igor Corman.

"Eu nu cred ca domnul Basescu doreste rau R. Moldova. Mi-as dori foarte mult ca dumnealui cu mai multa atentie sa urmareasca evolutiile din tara noastra si sa analizeze care este impactul unor astfel de declaratii asupra procesului de integrare europeana, asupra coeziunii societatii moldovenesti si per ansamblu eu sper sa ajunga la o concluzia ca, intr-adevar, astfel de declaratii nu-si gasesc locul", a incheiat acesta.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat anterior ca "Romania are obligatia de a se uni cu Republica Moldova, pentru ca aceasta din urma sa isi poata continua parcursul european". Presedintele Basescu a mai acuzat lipsa de reactie la nivel european fata de riscurile in privinta independentei si suveranitatii Republicii Moldova, precizand ca Romania nu va ramane impasibila politic daca din zona transnistreana sau din cea gagauza vor porni provocari care sa intoarca Republica Moldova din drumul spre UE.

Bascanul Gagauziei, Mihail Formuzal, a declarat ca Traian Basescu merita se fie declarat persona non grata in Republica Moldova.

Citeste si:
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Klaus Iohannis, la volanul noului model Dacia Duster. „Firmele s-au pregătit pentru continuarea activităţilor economice” VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a testat sâmbătă, 18 septembrie, noul model Dacia Duster, varianta facelift produsă la Mioveni. Șeful statului a mărturisit că experienţa şofatului a fost...
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Congresul PNL s-ar putea ține în aer liber, susține Ludovic Orban
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sâmbătă că au fost pregătite două variante de rezervă cu privire la locul în care se va desfăşura Congresul şi e posibil ca acesta să se...
Sursa: Ziare.com