R. Moldova, avertizata de inaltii oficiali europeni

Autor: Ana Ilie
Miercuri, 08 Mai 2013, ora 21:00
1649 citiri
R. Moldova, avertizata de inaltii oficiali europeni

Trei inalti oficiali europeni au avertizat R. Moldova ca risca sa isi deterioreze sansele de a adera la Uniunea Europeana.

Comisarul pentru extindere, Stefan Fule, sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, si presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, au reactionat dupa ce parlamentul moldovean a votat, saptamana trecuta, pentru a-si acorda puterea de a demite judecatorii Curtii Constitutionale si a schimba regulile electorale, scrie theparliament.com.

Fule si Ashton si-au exprimat si ingrijorarea cu privire la alte amendamente nou-adoptate la legea electorala: pragul pe care trebuie sa-l depaseasca partidele pentru a intra in Parlament, puterea premierului in exercitiu de a demite ministri si sefi de institutii si schimbarea statutului centrului national anti-coruptie.

Noile legi, adoptate la 3 mai, vin pe fondul unei crize politice in urma careia a demisionat premierul Vlad Filat, dupa un vot de cenzura in Parlament.

R. Moldova: Legi controversate, votate contra cronometru

Fule si Ashton sustin ca noile legi pot avea efecte negative asupra eforturilor Moldovei de a strange legaturile cu UE.

Noile legi "au fost adoptate cu graba extrema si fara consultarea societatii moldovene sau acordarea la standardele europene privind reforma constitutionala, in special cele ale Comisiei de la Venetia", se arata intr-un comunicat al celor doi oficiali.

"Reiteram ingrijorarea noastra ca aceste masuri, efectuate fara pregatiri prealabile si consultari, pot constitui o amenintare la independenta institutiilor cheie ale natiunii si un obstacol in calea dezvoltarii democratice a Moldovei si statului de drept. Cerem liderilor politici moldoveni sa nu piarda din vedere impactul pe termen lung al deciziilor lor, inclusiv asupra realizarii aspiratiilor Moldovei".

Marti, presedintele PE, Martin Schulz, a declarat, intr-un comunicat, ca observa "cu mare ingrijorare adancirea crizei politice din Moldova. Daca va continua, disputa politica ar putea deraia cursul eforturilor catre intregrare europeana ale tarii".

"Le cer tuturor politicienilor moldoveni sa ingroape securea razboiului si sa continue reformele necesare pentru asigurarea prosperitatii cetatenilor lor(...) Cooperarea constructiva intre toate fortele politice este necesara pentru pastrarea orientarii pro-europene a tarii.

Cooperarea este esentiala pentru a obtine progresul necesar catre finalizarea acordului se asociere si continuarea planului de actiune pentru liberalizarea vizelor, la timp pentru summitul parteneriatului estic de la Vilnius din noiembrie", continua politicianul german.

"Parlamentul este pregatit, daca este necesar, sa faciliteze dialogul politic in Moldova si sa ajute la depasirea actualului blocaj", incheie acesta.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Moldova avertisment UE, #UE avertisment politicieni Moldova , #Moldova