The Economist, despre alegerile din Moldova: Tarandu-se catre Europa

Joi, 04 Decembrie 2014, ora 19:59
4178 citiri
The Economist, despre alegerile din Moldova: Tarandu-se catre Europa
Foto: Teleradio Moldova

Alegerile parlamentare din Republica Moldova au fost cat se poate de murdare, potrivit publicatiei britanice The Economist, care noteaza ca multi alegatori ar fi de acord cu analistul politic Igor Botan, potrivit caruia optiunea a fost intre "escrocii proeuropeni si escrocii prorusi".

Partidele proeuropene au acuzat serviciile de informatii rusesti ca i-au finantat ilegal pe opozantii lor.

Apoi, chiar inainte de alegeri, un partid prorus a fost interzis de pe listele electorale de catre instanta, deoarece a fost finantat din strainatate, o miscare pe care sustinatorii acestuia au reclamat-o ca abuzeaza sistemul judiciar in scopuri politice, scrie The Economist, care adauga ca, dupa toate probabilitatile, ambele acuzatii sunt adevarate.

New York Times: Este Moldova o alta Ucraina?

In cele din urma, partidele proeuropene au castigat la limita majoritatea in Parlament, iar acum trebuie sa respecte promisiunile de a adopta regulamentele Uniunii Europene, facute odata cu semnarea Acordului de Asociere, in luna iunie. Liderii UE si-au intors atentia din nou catre Moldova, din cauza razboiului din Ucraina vecina, iar acest lucru ar trebui sa fie un stimulent pentru Chisinau.

Chiar inainte de alegeri, cancelarul german Angela Merkel i-a scris premierului moldovean Iurie Leanca, mentionand "perspectiva de aderare" a tarii la Uniunea Europeana.

In schimb, partidele proruse vor aderarea la Uniunea Vamala euroasiatica, condusa de Rusia. Printre acestea se numara si partidul socialistilor, care a obtinut cele mai multe voturi la parlamentare.

Moscova are insa multe unelte prin care isi poate sustine cauzele. Spre exemplu, in semn de raspuns la Acordul de Asociere cu UE, a interzis importuri din Republica Moldova, inclusiv vin. De asemenea, mare parte din forta de munca a Moldovei care locuieste in afara tarii - in jur de jumatate din total - se afla in Rusia, cu toate ca in luna aprilie au fost ridicate vizele pentru moldovenii ce vor sa mearga in tarile din Uniunea Europeana.

Rezultatele alegerilor din R.Moldova, in presa straina: Chisinaul alege Europa

Populatia vorbitoare de limba rusa din Moldova este puternic influentata de televiziunile de stat controlate de Moscova. Multi cred astfel ca Romania vrea sa reabsoarba Moldova.

The Economist scrie si despre mica regiune autonoma Gagauzia, care a organizat un referendum in luna februarie, mergand pe aderarea la Uniunea Vamala. Drept recompensa, Rusia a ridicat interdictia privind importul de vin gagauz.

The Economist, despre alegerile prezidentiale: Surpriza transilvaneana

Guvernul moldovean nu duce lipsa de reformatori onesti si dedicati, insa mare parte a statului este profund putred. Oligarhii tarii spera ca Europa, dat fiind interesul sau strategic, le va conferi un drum usor catre integrare. Acest lucru are insa doua taisuri, un fost oficial european afirmand ca multi moldoveni sunt furiosi pe Bruxelles din cauza ca "vad coruptie si nu aud nimic de la noi decat cuvinte despre statul de drept".

Fara reforme anticoruptie si o imbunatatire a nivelului de trai, viitorul Moldovei s-ar putea transforma in schimb in cel de pe posterele socialiste din campania electorala: "Impreuna cu Rusia".

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#The Economist Moldova, #Moldova aderare UE, #Moldova Rusia, #alegeri parlamentare Moldova , #Moldova