FADERE: Somajul va creste in zona Cataloniei, iar romanii sunt primii care vor avea de suferit

Vineri, 27 Octombrie 2017, ora 23:21
6063 citiri
FADERE: Somajul va creste in zona Cataloniei, iar romanii sunt primii care vor avea de suferit
Foto: Hepta.ro

Federatia asociatiilor de romani din Europa (FADERE) sustine ca somajul va creste in zona Cataloniei, in urmatoarele saptamani, din cauza proclamarii independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici, iar primii care vor avea de suferit vor fi romanii.

"Dupa un referendum ilegitim, pe 1 octombrie, dupa cateva saptamani de incertitudine politica, Parlamentul Catalan a declarat astazi (vineri - n.red.) independenta Cataloniei. In acelasi timp, Guvernul central de la Madrid a propus, iar Senatul a aprobat activarea articolului 155 pentru Catalonia, ceea ce insemna destituirea Presedintelui Guvernului Catalan, cat si a ministrilor lui, dizolvarea Parlamentului Autonom, si Alegeri Anticipate pe 21 Decembrie", conform unui comunicat de presa transmis vineri de FADERE.

Sursa citata precizeaza ca tensiunile politice din ultimele zile au facut ca peste 1.800 de firme sa plece din zona Cataloniei in alte parti ale Spaniei. Intre acestea se numara si bancile Caixa si Sabadel, care si-au mutat sediul la Madrid.

"In Spania locuiesc peste un milion de romani, iar in zona Cataloniei sunt peste 150.000. Cu toate ca romanii din zona Cataloniei formeaza o comunitate puternica si bine integrata romanii nu au fost chemati sa participe la referendumul de pe 1 octombrie pe motivul ca nu sunt cetateni, ci doar rezidenti.

Chiar daca Guvernul de la Madrid a transmis nenumarate mesaje optimiste, credem ca somajul va creste considerabil in zona Cataloniei in urmatoarele zile, iar primii care vor avea de suferit vor fi romanii. Vrem sa venim in sprijinul lor si sa le oferim posibilitatea sa lucreze in alte zone ale Spaniei", a declarat presedintele FADERE, Daniel Tecu.

Parlamentul Cataloniei a aprobat vineri, prin vot secret, proclamarea independentei regiunii fata de Spania si constituirea unei republici. Guvernul anunta dizolvarea Executivului si Parlamentului si organizarea alegerilor anticipate.

Parlamentul de la Barcelona a aprobat cu 70 de voturi pentru, 10 impotriva si doua abtineri rezolutia care prevede initierea procedurilor de proclamare a independentei Cataloniei fata de Spania si crearea unei republici independente.

Locuitorii Cataloniei s-au pronuntat pe 1 octombrie in favoarea independentei regiunii fata de Spania, intr-un referendum considerat neconstitutional de Guvernul Spaniei si de Uniunea Europeana.

Ulterior, premierul Cataloniei, Carles Puigdemont, a proclamat independenta regiunii, dar a suspendat decizia, pentru initierea dialogului cu Madridul.

Vineri seara, Guvernul Spaniei a decis dizolvarea Executivului catalan, condus de Carles Puigdemont, si a Parlamentului regional, a anuntat vineri seara premierul spaniol, Mariano Rajoy, precizand ca au fost luate masuri pentru preluarea controlului direct asupra regiunii separatiste.

Eveniment Quarterly Report

George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion își explică ieșirea violentă. „Propagandă rezist. L-am atins pe mână, a început să zbiere că îl agresez”
George Simion a reacționat luni, 2 octombrie, după ieșirea violentă, în care pare că îl bruschează pe un tânăr care îl filma la festivalul „Micul de Aur”. Liderul AUR spune că...
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, după ce a fost prinsă circulând cu viteză: ”Am greșit, dar mă bucur că Poliția Română este la datorie”
Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost sancționată de polițiști după ce a fost prinsă circulând cu viteză pe un bulevard din Capitală, mai exact cu 27 de kilometri la oră peste...
#independenta Catalonia, #somaj romani Catalonia , #Spania