Toamna in Balcani - Cat de fierbinte va fi?

Sambata, 25 August 2012, ora 10:31
4161 citiri
Toamna in Balcani - Cat de fierbinte va fi?

De cand s-a terminat razboiul din Balcani, analistii avertizeaza in fiecare vara, inainte sa-si faca bagajele pentru vacanta, ca urmeaza o "toamna lunga si fierbinte" in aceasta zona din Europa.

Potrivit previziunilor acestora, fiecare toamna balcanica va fi marcata de agitatii politice si sociale. Cu toate acestea, pana acum n-a avut loc nici o revolutie, in Balcanii de Vest. Dar, dupa cum comenteaza The Economist, se intampla lucruri tot mai ciudate.

Nou presedinte al Serbiei, Tomislav Nikolici, a facut niste afirmatii atat de bizare despre Kosovo, incat te intrebi ce s-ar putea intampla. In mai multe interviuri, Nikolici a pomenit despre posibilitatea ca fosta provincie sarba sa capete un statut similar cu cel al Tirolului de Sud/Alto Adige, provincie autonoma din Italia in care se vorbeste limba germana.

Ceea ce este mai grav insa, este ca presedintele Serbiei nu a inteles ca discutiile despre Kosovo au depasit demult nivelul fantezist din anii '90. Daca Serbia recunoaste Kosovo, este treaba sarbilor, insa statutul statului autoproclamat autonom nu poate fi dictat de la Belgrad. In conditiile in care Nikolici continua cu astfel de declaratii, negocierile Belgrad-Saraievo, moderate de Comisia Europeana nu au prea multe sanse de reusita.

AP: Balcanii, loviti de cea mai grava seceta din ultimele decenii

Fostul presedinte al bancii sarbe Agrobanka, Dusan Antonici, a fost arestat, recent, pentru falimentarea bancii, impreuna cu alte sapte persoane. Prabusirea Arobanka a pus in pericol economia sarba, insa elementul politic din aceasta arestare ar putea duce la o "toamna fierbinte".

De cand cu arestarea acestui "peste mare", locuitorii din toate statele balcanice au inceput sa faca presiuni pentru aducerea marilor corupti in fata justitiei. Intr-un interviu acordat revistei Nin, Aleksandar Vucici, ministrul sarb al Apararii si presedinte al Consiliului National de Securitate sugereaza ca "sanaderizarea" este aproape, el referindu-se la judecarea fostului premier croat Ivo Sanader pentru coruptie.

Vucici sustine ca banii lipsa de la Agrobanka au fost "investiti" in campania electorala. In numai patru luni, banca a trecut de la profituri de sapte milioane de euro la pierderi de 300 de milioane de euro.

Nici in Muntenegru situatia nu este calma. Chiar daca muntenegrenii au sarbatorit in strada victoria echipei nationale impotriva Frantei, in proba de handbal feminin de la Jocurile Olimpice, pe scena politica, adevaratul competitor este Milo Djukanovici, fost campion la maraton, care ar putea reveni in postul de premier, dupa alegerile din 14 octombrie.

Nici Bruxelles-ul si nici liderii statelor vecine nu sunt prea incantati de perspectiva, Djukanovici fiind acuzat ca "are un trecut politic prea zbuciumat".

Croatia, pe de alta parte, are probleme cu localitatea Neum, mai ales avand in vedere ca anul viitor va adera la Uniunea Europeana. Micul port a fost construit in 1699 pentru a apara Dubrovnikul in fata Republicii Venetiene, prin cedarea acestui mic oras otomanilor, in schimbul protectiei.

Problema Neum tine pe jar relatia croato-bosniaca, un alt punct sensibil in aceasta perioada. Bosniacii se opun proiectului construirii podului Peljesac, care le-ar ingradi accesul la mare.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#probleme Balcani, #toamna fierbinte Balcani, #state Balcani aderare UE , #stiri Europa