Cum vrea Rusia sa distruga Uniunea Europeana

Joi, 02 Octombrie 2014, ora 18:46
10818 citiri
Cum vrea Rusia sa distruga Uniunea Europeana

Nu SUA, ci UE este principalul dusman al Rusiei. De aceea Kremlinul incearca sa-i dezbine pe europeni, facand acest lucru prin diverse mijloace, inclusiv cumpararea unui intreg Parlament, precum cel al Bulgariei, sustine istoricul Timothy Snyder.

Profesorul de istorie de la Universitatea Yale apara dreptul ucrainenilor de a-si decide singuri soarta si critica politica lui Putin care, pur si simplu, refuza sa recunoasca ca Ucraina exista. El observa si o serie de greseli ale UE, care nu stie sa isi apere interesele, ramanand pasiva la propaganda ruseasca, care o acuza ca ar fi fost implicata in demiterea fostului presedinte al Ucrainei, Viktor Ianukovic.

Snyder mai spune ca Europa nu ar trebui sa cedeze pretentiilor Kremlinului si ca ar face bine sa isi apere valorile fundamentale care o definesc. El crede ca aceasta criza din Ucraina este un mare test pentru UE.

"In gandirea lui Putin nu este prevazut faptul ca indivizii liberi sa ia decizii libere. El chiar crede ca pentru evenimentele din Maidan sunt vinovate fortele externe care au ajuns la o intelegere secreta intre ele. De-a lungul a 40 de ani, Uniunea Europeana a primit asigurari ca multe tari vor sa i se alature. Aceasta extindere s-a transformat in principalul tel politic al Uniunii", spune Snyder, citat de Deutsche Welle.

"Acum, UE este surprinsa de trei mari tendinte geopolitice. In primul rand, SUA au devenit extrem de imprevizibile. In al doilea rand, Ucraina, o tara mare care se afla intr-un moment greu, vrea sa se alature UE. In final, Rusia vrea sa distruga UE. Istoricul e convins ca, pentru Rusia, UE este cel mai mare dusman al momentului, din cauza valorilor europenilor si situatiei economice a Uniunii.

"In Rusia se spune, pur si simplu, ca valorile vestice nu sunt valide. Dar aceste valori sunt reale", spune Snyder, care aminteste ca, in tarile UE, drepturile cetatenilor sunt garantate, ca nimeni nu poate, de pilda, sa le ia proprietatea de azi pe maine cum se intampla in Rusia.

In toate cazurile, cetatanenilor UE le este garantat dreptul la un proces echitabil, lucru pe care nu te poti baza in Rusia. Mai grav este ca disptretuirea valorilor UE a devenit regula pentru majoritaea rusilor. Oamenii de acolo chiar se mandresc ca tara lor este imaginea inversa a Europei.

"Politica externa a Rusiei a luat acest curs inainte de evenimentele din Piata Maidan. Ideea de la care pleaca formarea Uniunii Eurasiatice este ca UE reprezinta o amenintare ideologica pentru Rusia. Bineinteles, guvernul rus nu va recunoaste niciodata ca vrea sa distruga UE. In realitate, Rusia vede UE ca pe o amenintare, inclusiv economica. La Moscova, de pilda, se tem ca Europa ar putea deveni independenta energetic, dupa ce ar defini o politica energetica comuna.

Istoricul spune care ar fi strategiile Rusiei in distrugerea UE:

1. Kremlinul se bazeaza pe suportul extremei drepte europene, care vrea sa distruga valorile Uniunii.

2. Putin incearca sa colaboreze in sfera energetica cu cateva guverne al tarilor europene, de care este apropiat ideologic, Ungaria fiind un bun exemplu in acest sens.

3. Rusia depune eforturi sa cumpere Parlamente ale unor tari slabe ale UE, precum Bulgaria si Croatia. Pe de alta parte, razboiul informational al Rusiei se intensifica pe zi ce trece.

Toate acestea sunt facute pentru a deteriora legaturile dintre tarile membre ale UE, care ar fi mult mai slabe luate separat.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#Rusia conflict Europa, #Rusia relatii Ungaria, #Rusia strategii Europa , #Uniunea Europeana