Scrisoarea intelectualilor din Romania catre oficialii Uniunii Europene

Marti, 24 Iulie 2012, ora 09:05
8055 citiri
Scrisoarea intelectualilor din Romania catre oficialii Uniunii Europene
Foto: Arhiva

Mai multi intelectuali romani, scriitori, universitari, cercetatori si artisti au semnat o scrisoare deschisa adresata liderilor Uniunii Europene prin care isi exprima ingrijorarea fata de reactiile externe cauzate de recentele evenimente politice din Romania.

Scrisoarea a fost publicata, luni, pe blogul analistului politic Stelian Tanase si este adresata presedintelui Consiliului European, ES Herman Achille Van Rompuy, presedintelui Comisiei Europene, ES Jose Manuel Durao Barroso, vicepresedintelui Comisiei Europene, ES Viviane Reding, comisarului european pentru Afaceri Interne, ES Cecilia Malmstrom si secretarului general al Comisiei Europene, Catherine Day.

Ponta, in Der Spiegel: A fost un soc ca m-a chemat Barroso. Nu am comunicat bine cu Europa

Acuza informatii inselatoare privind situatia din Romania

"Suntem un grup de intelectuali romani - savanti, universitari, cercetatori in domeniul stiintelor fundamentale, aplicative si umaniste, scriitori si artisti. Unii suntem veterani ai miscarii democratice din Romania, altii - reprezentanti ai unor generatii mai tinere, dar toti suntem aparatori ferventi ai valorilor europene. Multi dintre noi nu sunt implicati in niciun fel in politica; unii au afilieri si simpatii dintre cele mai diferite.

Exprimam aici un punct de vedere non-partizan. Singurul nostru scop este acela de a apara principiile democratice si statul de drept, asa cum am facut-o mereu incepand decembrie 1989. Suntem acum profund ingrijorati de reactiile externe la recentele evenimente politice din tara noastra. Speram ca aceasta scrisoare sa ajute la clarificarea oricaror conceptii eronate cu privire la situatia curenta si va deschide un dialog in legatura cu viitorul.

Caci suntem profund preocupati de recentele acuzatii care pretind ca Parlamentul si Guvernul Romaniei ar fi subminat statul de drept si independenta justitiei in incercarea de a-l demite pe presedintele Traian Basescu. E greu pentru noi sa vedem ca reprezentanti de seama ai Uniunii Europene isi exprima pozitia ignorand un principiu fundamental al dreptului, audiatur et altera pars. Aceasta pozitie nu a putut fi formulata decat pe temeiul unor informatii inselatoare sau incomplete cu privire la adevarata natura a situatiei din Romania", se arata in scrisoare.

Semnatarii scriu, printre altele, ca judecatorii Curtii Constitutionale au recunoscut ca, substituindu-se primului ministru, presedintele Basescu a incalcat principiul fundamental al separatiei si echilibrului puterilor.

"Guvernul Romaniei nu a mai raspuns in fata Parlamentului, asa cum se intampla in toate statele democratice din Uniunea Europeana, ci in fapt in fata Presedintelui, ca in Federatia Rusa. Parlamentul a tins sa devina o cochilie vida, atunci cand majoritatea guvernamentala nu a avut voie sa voteze de cate ori exista riscul unei opinii disidente.

Suspendarea presedintelui, in conformitate cu Consitutia Romaniei

In consecinta, asa cum a recunoscut-o Curtea Constitutionala, suspendarea Presedintelui este conforma cu Constitutia Romaniei si urmeaza sa fie confirmata sau nu de un referendum national, organizat deasemenea in strictul repect al legii", se mai arata in textul scrisorii.

Semnatarii scrisorii mai spun ca presedintele Traian Basescu "vorbeste deschis si liber despre rolul sau de jucator, in ciuda faptului ca un atare rol contravine definitiei constitutionale a Presedintelui Romaniei ca mediator".

"Alte incidente recente confirma temerile noastre referitoare la modul in care Presedintele Basescu isi intelege competentele: In 2009, Parlamentul a votat o motiune de cenzura impotriva guvernului, care a fost demis in conformitate cu legea. Presedintele a refuzat sa accepte propunerea majoritatii, cum se cuvenea, si nu l-a desemnat drept Prim Ministru pe dl. Klaus Iohannis, Primarul Municipiului Sibiu, sustinut de o larga majoritate, ci a prelungit mandatul guvernului demis, doar ca sa fie sigur ca o echipa favorabila ii va organiza realegerea ca Presedinte al Romaniei. Presedintele a declarat in direct intr-un interviu televizat ca i-a numit din proprie vointa pe cei doi sefi ai Serviciilor Secrete, care, in conformitate cu legea, trebuie sa fie numiti de Parlament", potrivit aceluiasi document.

In scrisoarea adresata liderilor Uniunii Europene se mai precizeaza ca, acestea sunt doar cateva dintre evenimentele recente care au facut "sa explodeze in iarna trecuta demonstratii civice in peste 60 de orase ale Romaniei".

Plesu, despre plagiatul lui Ponta: Inteligenta l-a lasat de izbeliste

"Referendumul din 29 iulie este expresia faptul ca societatea romaneasca refuza intoleranta si discrepantele economice din ultimii ani. Speram cu toata sinceritatea ca acest referendum va dovedi ca idealurile democratice au radacini adanci in societatea romaneasca, sunt vibrante si pline de viata. Apreciem din toata inima timpul si preocuparea pe care le cheltuiti pentru examinarea contextului pe care l-am evocat, si care priveste climatul politic al Romaniei intr-un moment delicat. Speram ca declaratiile Dvs de sustinere a democratiei in Romania vor reflecta de asemeni aceste fapte complexe, si ca, impreuna, putem continua sa lucram in interesul nostru comun pentru un viitor democratic, prosper si tolerant deopotriva pentru Romania si pentru Uniune Europeana", se mai arata in scrisoare.

Printre semnatarii scrisorii se numara acad. prof. dr. Nicolae Anastasiu, prof.dr. Liviu Antonesei, presedintele Colegiului Medicilor din Romania, prof. dr. Vasile Astarastoae, prof. dr. Zoe Petre, prof. dr. Stelian Tanase, criticul literar Iulia Popovici, prof.dr.Cristian Pirvulescu, regizorul Alexandru Pecican.

#intelectuali romani scrisoare UE, #intelectuali scrisoare Uniunea Europeana, #Stelian Tanase scrisoare UE , #Uniunea Europeana
Comentarii
Poza adsal
adsal
rank 5
C
Cronos
rank 3
D-na Petre a semnat Zoe Petre sau mama unui secretar de stat MAE