Ponta, in Der Spiegel: A fost un soc ca m-a chemat Barroso. Nu am comunicat bine cu Europa

Autor: Ana Ilie
Luni, 23 Iulie 2012, ora 17:38
8864 citiri
Ponta, in Der Spiegel: A fost un soc ca m-a chemat Barroso. Nu am comunicat bine cu Europa
Foto: gov.ro

Uniunea Europeana a fost profund critica fata de guvernarea premierului roman, Victor Ponta. Intr-un interviu pentru Der Spiegel, acesta vorbeste despre relatia sa cu justita romaneasca, felul in care Europa l-a inteles gresit si visul sau de a se lupta cu cei care incalca drepturile omului.

In introducerea interviului acordat publicatiei Der Spiegel, se arata ca Victor Ponta, in varsta de 39 de ani, este cel mai tanar sef de guvern dintr-un stat al Uniunii Europene, si cel mai controversat.

Ales de Parlamentul Romaniei la 7 mai, premierul conduce o coalitie ce a emis o serie de ordonante care i-au facut pe multi sa creada ca incearca sa monopolizeze puterea politica in tara.

UE a fost foarte critica, in vreme ce comisarul european pentru Justitie Viviane Reding, dar si mai multi eurodeputati au vorbit chiar despre o "lovitura de stat". Totodata, fostul ministru roman de Externe, Andrei Plesu, a scris recent, intr-un comentariu pentru publicatia citata, ca tara este in pragul dictaturii.

Jurnalistii amintesc ca Ponta, fost procuror si profesor de drept, sustine ca astfel de cuvinte, din partea unor "colegi respectati", au fost dificil de digerat. Ei mai comenteaza ca "este limpede ca premierul roman a subestimat grav reactia europeana fata de felul in care a abordat guvernarea".

Ponta a promis sa vorbeasca deschis, dar a ocolit inrebarile despre plagiat

Spiegel precizeaza ca acesta este primul interviu pe care Ponta a acceptat sa-l dea presei internationale de la desclansarea furtunii de proteste, acesta spunand ca doreste sa vorbeasca "deschis".

Cu toate acestea, a refuzat sa raspunda la intrebarile ce au legatura cu acuzatiile privind plagierea lucrarii de doctorat. Interviul a avut loc la Bucuresti, in biroul sau, intr-o cladire comunista, gri. Era flancat de steagul Romaniei si cel al UE in timpul discutiei.

Intrebat de Spiegel cine este cu adevarat - un democrat, un conducator autoritar sau autorul unei lovituri de stat, Ponta a raspuns ca inca de la 17 ani a iesit pe strazi, supunandu-se unor riscuri personale uriase, pentru a protesta fata de dictatura comunista. De atunci "am fost un democrat pasionat. Am condus organizatia de tineret a partidului meu in timpul negocierilor cu privire la aderarea Romaniei la UE in 2007. Sunt un european angajat; o Europa unita este viitorul Romaniei. Si asta spune despre cum actionez in functia mea de premier".

Despre reactia lui Barrosi: "Doare si m-a socat

Reporterul Der Spiegel i-a replicat ca autoritatile europene vad lucrurile diferit, amintind ca, printre altele, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a spus ca i-a "zguduit increderea" si i-a cerut sa isi revizuiasca deciziile in 11 situatii concrete.

Intrebat daca a fost afectat de aceasta situatie, Ponta a admis ca da. "Doare si m-a socat. Sunt in politica de 12 ani si m-am dedicat mereu Europei, si acum vine asta. Insa daca sunt astfel de indoieli in Europa cu privire la un stat membru, atunci trebuie sa te supui. Abordarea sa este cea mai constructiva cale de a rearanja lucrurile. Barroso are dreptate".

Ponta a recunoscut ca trebuie sa realizeze "ca nu mi-am explicat mereu politicile bine, ca n-am comunicat suficient de bine cu Europa. Nu am nicio problema sa corectez perceptiile gresite si sa lamuresc neintelegerile care creeaza ingrijorare printre partenerii nostri europeni. Din acest motiv, la intoarcerea mea de la Bruxelles, mi-am asumat responsabilitatea de a lamuri toate punctele care au fost criticate si de a face pasii necesari pentru a convinge partenerii nostri europeni, chiar si pe cei care sunt mai mult responsabilitatea Parlamentului decat a mea".

Reporterul a insistat intreband daca este vorba intr-adevar doar de neintelegeri, amintindu-i ca a limitat atributiile Curtii Constitutionale, iar Ponta a raspuns ca aceasta nu a fost niciodata intentia sa. "Un decret a fost anulat de curand la initiativa mea. Guvernul meu a promis sa respecte pe deplin independenta justitiei".

In ceea ce priveste cererea UE de a anula ordonantele de urgenta ce i-ar fi acordat puterea de a anula legile, Ponta a raspuns ca si in acest caz va actiona numai in cadrul legii. "De asemenea, dorim sa indeplinim cererea Bruxellesului de a instala un Avocat al Poporului independent politic, care sa monitorizeze institutiile noastre democratice. Asta, insa, este decizia parlamentarilor; eu nu pot sa iau aceasta decizie singur".

Nu sunt motive de ingrijorare pentru intelectuali

Ponta a promis ca nu sunt motive de ingrijorare, atunci cand reporterul i-a amintit ca laureata Nobel, Herta Muller, nascuta in Romania, s-a alaturat altor intelectuali care se plang de limitarile impuse libertatilor artistice sub guvernul sau, dand drept exemplu Institutul Cultural Roman, trecut sub controlul Senatului.

"Independenta culturala este inca garantata, la fel ca si libertatile presei. Ar trebui sa vedeti toate lucrurile negative pe care le scrie presa romana despre mine", a raspuns Ponta.

Cu toate acestea, a remarcat reporterul, initiativa de demitere a presedintelui Traian Basescu continua. "Oamenii din Europa nu inteleg un lucru", a inceput premierul roman.

"Procedurile de demitere nu au fost decizia mea personala, ci rezultatul unei decizii parlamentare, rezultand din faptul ca majoritatea reprezentantilor poporului cred ca Basescu si-a depasit puterile. Constitutia romana permite un astfel de referendum. Insa acum, asa cum a cerut Bruxellesul, o procedura anterioara va fi utilizata: referendumul este valid doar daca se prezinta la vot jumatate plus 1 din toti alegatorii".

Daca doar 45% se prezinta la urne si este o majoritate clara impotriva lui Basescu, Ponta sustine ca "este decizia lui (a lui Traian Basescu, n.red.) daca ramane in functie sau nu. Ar trebui sa se intrebe, intr-o astfel de situatie, pe cine reprezinta, cu siguranta nu majoritatea poporului. Inca o data, insa: ma voi tine de cuvant chiar si intr-o astfel de situatie".

La remarca reporterului, ca tot ceea ce spune pare a indica o intoarcere de 180 de grade, cedand complet in fata Bruxelles-ului, Ponta a replicat ca nu este cazul: "Nu este stilul meu de a face politica. Insa sunt convins ca scrisoarea mea detaliata adresata presedintelui PE a lamurit problemele existente".

Reporterul Der Spiegel insista insa, spunand ca Bruxelles-ul pare a fi de alta opinie, iar Barroso parea foarte sceptic, chiar si dupa primirea scrisorii. Ponta a admis ca acesta trebuie sa il judece dupa fapte, nu dupa promisiuni.

"MCV-ul, responsabilitatea lui Basescu. Ar fi pacat sa nu intram in Schengen"

La remarca ziaristului ca raportul MCV pentru Romania si Bulgaria, ce nu este nici pe departe o declaratie de incredere si trateaza tara noastra precum un membru de rangul doi al UE, Ponta a remarcat ca "nu e nimic nou" si a explicat ca este responsabilitatea lui Basescu.

"Faptul ca aceste rapoarte bi-anuale exista este in special responsabilitatea lui Basescu. Coruptia nu a fost combatuta in timpul mandatului sau. Dimpotriva. De cand s-a alaturat UE in 2007, am cazut sase puncte pe lista Transparency International. Insa guvernul meu va face orice ii sta in putere pentru a combate coruptia. Si speram foarte mult ca vom putea intra in Schengen in toamna".

Cand insa reporterul a remarcat ca liderii UE au legat aderarea la Schengen de respectarea promisiunilor privind deficientele democratice, Ponta a spus ca "ar fi pacat pentru noi, dar si o pierdere mare pentru partenerii nostri, pentru toata Europa, daca nu vom fi acceptati in zona fara granite".

Ar ajuta ca Germania sa asculte ambele parti din Romania

In ceea ce priveste criza economica si evolutiile monedei natioanle romanesti, care a ajuns la un minim istoric fata de euro, pe fondul luptei cu Traian Basescu, Ponta sustine ca nu el este de vina.

"Eu sunt la Putere de 11 saptamani, nu puteti da vina pe mine pentru criza economica din Romania. In plus, imprumutul de la FMI este sigur. Romania se mandreste ca isi respecta angajamentele financiare. S-a confirmat ca facem asta, am primit ratingul. Insa suntem, bineinteles, intr-o criza economica pe care trebuie sa o combatem. In depasirea crizei ne bazam puternic, apropos, pe investitorii germani".

In acest context, reporterul a remarcat ca relatiile dintre premierul roman si guvernul german sunt tensionate, ambasadorul roman la Berlin fiind recent convocat la ministerul de Externe, pe fondul masurilor luate de guvern, "un pas semnificativ in lumea diplomatiei".

Ponta a explicat ca face tot ce poate "pentru a calma Germania, ceva ce le-am promis diplomatilor vostri la Bucuresti intr-o discutie personala. M-am intalnit cu reprezentantii Camerei germane de Comert si oamenii de afaceri germani. Legaturile stranse cu tara voastra, un prieten special de multi ani, sunt de importanta mare pentru noi. As dori sa invit si politicienii importanti de la Berlin la Bucuresti". Jurnalistul Der Spiegel a remarcat, insa, ca "exista mari indoieli ca ei ar accepta o asemenea invitatie in acest moment".

Intrebat daca l-a ranit faptul ca Angela Merkel l-a sunat pe Basescu in loc sa-l sune pe el, si daca considera ca este vorba despre un "afront tintit", Ponta a admis: "Bineinteles ca as fi preferat sa ma sune pe mine".

"Insa este o veche relatie intre Merkel si Basescu, legaturi adanci intre conservatori, trebuie sa acceptam asta, este complet legitim. Si sunt optimist ca voi avea succes incercand sa conving guvernul german de intentiile mele. Ar ajuta, bineinteles, daca Berlinul ar asculta argumentele ambelor parti din Romania.

Mi-ar placea sa lupt la Curtea Penala Internationala de la Haga impotriva dictatorilor

Ponta continua spunand ca anticipeaza ca va avea o cariera politica indelungata si, oricat de mult ii place functia pe care o ocupa acum, "exista viata in afara politicii".

"Daca n-as mai fi in politica as lucra ca si procuror, poate pe functia mea anterioara de procuror in lupta impotriva coruptiei. Mi-ar placea sa merg la Curtea Penala Internationala de la Haga si sa-mi fac meseria impotriva dictatorilor. Asta ar fi placut: sa traiesc intr-o Europa unita si sa pun sub acuzare acesti politicieni teribili care au calcat in picioare drepturile omului", conchide Ponta.

Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Dan Barna acuză: Ciolacu, Ciucă și Iohannis vor "să le spună românilor că nu mai au speranţă"
Alianţa Dreapta Unită şi-a lansat vineri, 26 aprilie la Buzău, candidaţii pentru alegerile locale, vicepreşedintele USR Dan Barna formulând cu acest prilej o serie de critici la adresa...
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Firea nu mai vrea sa audă de scandalul azilelor groazei: "Nu am de ce să plătesc eu ceva ce nu am greşit"
Gabriela Firea, candidatul PSD pentru Primăria Generală a Capitalei, reafirmă că nu are nicio vină în scandalul azilurilor, care a devenit anchetă penală. „Nu am de ce să plătesc eu...
#Victor Ponta interviu Der Spiegel, #Victor Ponta lovitura stat , #premier