Motivul pentru care Europol va fi forțată să șteargă o mare parte din informațiile pe care le-a colectat

Sambata, 08 Octombrie 2022, ora 22:45
2942 citiri
Motivul pentru care Europol va fi forțată să șteargă o mare parte din informațiile pe care le-a colectat
Clădirea Europol de la Haga FOTO: Wikipedia

Organismul de poliție al UE este acuzat că deține ilegal informații și că aspiră să devină o agenție de supraveghere în masă. Astfel că va fi forțat să șteargă o mare parte dintr-un vast depozit de date cu caracter personal.

Descoperirea fără precedent din partea Autorității Europene pentru Protecția Datelor (AEPD) vizează ceea ce experții în confidențialitate numesc o ”arcă mare a datelor” care conține miliarde de puncte de informații, scrie The Guardian.

Câte date despre noi deține Europol

Datele sensibile din arcă au fost extrase din rapoartele privind infracțiunile, piratate din serviciile telefonice criptate și prelevate de la solicitanții de azil care nu sunt implicați niciodată în vreo infracțiune.

Conform documentelor interne cercetate de The Guardian, memoria cache a Europol conține cel puțin 4 petaocteți – echivalentul a 3 milioane de CD-Rom-uri sau o cincime din întregul conținut al Bibliotecii Congresului SUA.

Susținătorii protecției datelor susțin că volumul de informații deținute pe sistemele Europol echivalează cu supravegherea în masă și este un pas în drumul său spre a deveni omologul european al Agenției de Securitate Națională a SUA (NSA), organizația a cărei spionaj online clandestin a fost dezvăluit de denunțătorul Edward Snowden.

Printre cvadrilioanele de octeți deținute se numără date sensibile despre cel puțin un sfert de milion de suspecți, foști sau actuali, de infracțiuni grave și o multitudine de alte persoane cu care au intrat în contact. Aceste informații au fost strânse de la autoritățile naționale de poliție în ultimii șase ani, într-o serie de depozite de date dintr-un număr necunoscut de anchete penale.

Organismul de pază a ordonat Europol să șteargă datele deținute mai mult de șase luni și i-a dat un an pentru a rezolva ceea ce ar putea fi păstrat în mod legal.

Confruntarea confruntă organul de supraveghere al protecției datelor din UE cu o agenție de securitate puternică pregătită să devină centrul învățării automate și al inteligenței artificiale în domeniul poliției.

Hotărârea dezvăluie, de asemenea, diviziuni politice profunde între factorii de decizie din Europa cu privire la compromisurile dintre securitate și confidențialitate. Rezultatul final al confruntării lor are implicații pentru viitorul confidențialității în Europa și nu numai.

Comisarul UE pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a părut să apere Europol. „Autoritățile de aplicare a legii au nevoie de instrumente, resurse și timp pentru a analiza datele care le sunt transmise în mod legal”, a spus ea. ”În Europa, Europol este platforma care sprijină autoritățile naționale de poliție în această sarcină herculeană”.

Europol neagă orice abatere și a spus că organul de pază ar putea interpreta regulile actuale într-un mod nepractic: „(Regulamentul) Europol nu a fost intenționat de către legiuitor ca o cerință care este imposibil de îndeplinit de operatorul de date (adică Europol) în practică

Europol a lucrat cu AEPD „pentru a găsi un echilibru între menținerea securității UE și a cetățenilor săi, respectând în același timp cele mai înalte standarde de protecție a datelor”, a spus agenția.

Fondat ca organism de coordonare al forțelor naționale de poliție din UE și cu sediul la Haga, Europol a fost împins de unele state membre ca o soluție la preocupările legate de terorism în urma atacurilor Bataclan din 2015 și încurajat să colecteze date pe mai multe fronturi.

În teorie, Europol este supus unei reglementări stricte cu privire la tipurile de date personale pe care le poate stoca și pentru cât timp. Înregistrările primite sunt menite să fie strict clasificate și procesate sau păstrate numai atunci când au o potențială relevanță pentru lucrări de mare valoare, cum ar fi combaterea terorismului. Dar conținutul complet al conținutului pe care îl deține este necunoscut, în parte din cauza modului întâmplător în care AEPD a constatat că Europol tratează datele.

Piratarea serviciului EncroChat

În 2020, Europol și-a trâmbițat implicarea împreună cu poliția franceză și olandeză în piratarea serviciului de telefonie criptată EncroChat, dezlănțuind un torent de date personale în arcă.

Când operațiunea secretă a fost dezvăluită de Europol și de omologul său judiciar, Eurojust, a fost salutată drept unul dintre cele mai mari succese în lupta împotriva crimei organizate din istoria Europei.

Numai în Marea Britanie, aproximativ 2.600 de persoane au fost arestate până în august 2021, iar Nikki Holland, directorul de investigații la Agenția Națională pentru Crimă din Regatul Unit, a comparat hack-ul cu „a avea o persoană din interior în fiecare grup de crimă organizată de top din țară”.

Europol a copiat datele extrase din 120 de milioane de mesaje EncroChat și zeci de milioane de înregistrări de apeluri, imagini și note, apoi le-a împărțit forțelor naționale de poliție. Fluxul de dovezi ale traficului de droguri și alte infracțiuni a înecat nemulțumirile cu privire la implicațiile operațiunii. Operația de hacking care a transformat telefoanele EncroChat în spioni mobili care acționează împotriva utilizatorilor lor are asemănări importante cu programele malware de supraveghere precum Pegasus.

Avocați din Germania, Franța, Suedia, Irlanda, Regatul Unit, Norvegia și Țările de Jos, toți reprezentând clienți prinși în urma consecințelor, s-au întâlnit la Utrecht în noiembrie 2021. Ei au descoperit că acele cazuri erau în curs de construire în întreaga Europă pe baza dovezilor despre care autorități erau nedorind să dezvăluie proveniența. „Anchetatorii și procurorii ascundeau sau deformau faptele”, a spus avocatul german Christian Lödden. „Suntem cu toții de acord că aceștia nu sunt cei mai buni oameni din lume, dar ce suntem gata să sacrificăm pentru a condamna încă o persoană?”

Clientela EncroChat a inclus non-criminali, oameni precum avocați, jurnaliști și oameni de afaceri. Avocatul olandez Haroon Raza a fost unul dintre ei și a spus că a cumpărat un telefon EncroChat de la un magazin de telefonie din Rotterdam. A cerut ca datele lui să fie șterse. „Din câte am înțeles, o copie se află încă în bazele de date ale Europol, unde ar putea rămâne pentru totdeauna.”

Avocatul francez Robin Binsard este convins că întreaga operațiune echivalează cu supraveghere în masă. El a spus: „Dezmontarea unui întreg sistem de comunicații este ca și cum poliția caută toate apartamentele dintr-un bloc pentru a găsi dovada unei infracțiuni: încalcă intimitatea și este pur și simplu ilegal”.

Din 2016, Europol desfășoară și un program de screening în masă în taberele de refugiați din Italia și Grecia, culegând date de la zeci de mii de solicitanți de azil în căutare de presupuși luptători străini și teroriști.

Potrivit unui raport de inspecție parțial declasificat al AEPD, obținut în temeiul legilor privind libertatea de informare, „verificările de rutină” de către Europol ale migranților care trec granițele UE „nu sunt permise”, deoarece nu există „nu există nicio bază legală” pentru un astfel de program.

Verificarea poate avea ca rezultat stocarea datelor cu caracter personal ale migranților într-o bază de date criminală, indiferent de legăturile găsite către infracțiuni sau terorism. Europol a refuzat să dezvăluie orice detalii operaționale.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Peste 130 de studenți, arestați în urma manifestațiilor propalestiniene de la New York. Forțele de ordine au fost de chemate printr-un mesaj pe rețeaua X VIDEO
Manifestaţiile studenţeşti propalestiniene care au avut loc la New York, în noaptea de luni spre marţi, 23 aprilie, în faţa sediilor prestigioasei universităţi NYU, s-au încheiat cu peste...
#Europol stocare ilegala date, #politie, #infractori, #anchete, #date caracter personal , #politie