Ce înseamnă eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură

Sambata, 01 Iulie 2023, ora 04:00
17659 citiri
Ce înseamnă eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură
Domeniul IT este recunoscut în România ca fiind unul cu salarii mult peste media din țara noastră FOTO Pixabay

România are trei sectoare în care angajații au anumite facilități fiscale: IT, construcții și agricultură.

Măsurile au fost luate cu scopul de a încuraja oamenii să rămână în țară și de a atrage forță de muncă în aceste domenii.

Însă, potrivit unor surse guvernamentale, se ia în calcul eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT, construcții și agricultură. Totul de va face în două etape, la 1 septembrie 2023 și 1 ianuarie 2024.

Angajații din anumite sectoare IT beneficiază de scutire de la plata impozitului pe venit pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor.

În privința angajaților din construcții, facilitățile fiscale sunt valabile până în 2028 și constau în scutirea de impozit pe venit, de la plata contribuției sociale de sănătate și reducerea contribuțiilor la pensii. În acest domeniu există și un salariu minim brut de 4.000 lei pe lună.

Angajatorii din sectorul agricol și din industria alimentară beneficiază de plata la stat a unor taxe salariale reduse, fiind scutiți și ei de plata impozitului și a CASS.

Sorina Faier, specialist în resurse umane, a vorbit pentru Ziare.com despre ce ar însemna adoptarea unor astfel de măsuri.

„Diverse facilități fiscale aplicate în anumite domenii sunt menite să stimuleze dezvoltarea respectivelor domenii și să încurajeze angajările, să atragă specialiști și muncitori în sectoare cu cerere mare și potențial de dezvoltare sau în care firmele au probleme legate de găsirea forței de muncă.

Eliminarea acestor facilități ar putea determina mulți angajați să caute oportunități de angajare în alte domenii sau în alte țări, iar asta ar duce la o scădere a forței de muncă în sectoare care oricum se confruntă cu deficit. Spre exemplu, în construcții, chiar și cu facilități fiscale România importă forță de muncă din Asia”, a declarat Sorina Faier.

Expertul în HR este de părere că angajații ar putea fi forțați să ia în calcul o reducere a personalului.

„Totodată, pentru companii ar însemna o creștere a costurilor cu forța de muncă, lucru care iar ar avea un impact negativ pentru că ar putea determina angajatorii să ia în considerare reducerea personalului sau a unor operațiuni.

Pe de altă parte, facilitățile fiscale și tratamentele preferențiale pentru diferite categorii de salariați din diverse sectoare de activitate nu sunt menite să fie păstrate pe termen lung. Însă eliminarea sau modificarea acestor facilități trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte, printre care impactul bugetar, nivelul veniturilor și numărul angajaților care beneficiază de ele, calendarul modificărilor și impactul asupra mediului de afaceri.

Guvernul trebuie să aibă în vedere că mediul de afaceri are nevoie de predictibilitate și stabilitate, iar inechitățile și schimbările bruște sau frecvente de fiscalitate descurajează investițiile pe termen lung”, a adăugat Sorina Faier.

Cum se va face totul

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat recent că se face o analiză cu privire la restructurarea facilităţilor fiscale anunţată inițial de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, referitor la sectoarele construcţiilor şi IT.

„În primul rând, nu o să iau o decizie împreună cu dumneavoastră astăzi, aici. În al doilea rând, am avut deja o discuţie cu reprezentanţii constructorilor şi n-am ajuns la această decizie. În al treilea rând, avem facilităţi de 72 de miliarde. Suntem singurul stat european, avem un sistem fiscal unde nu există cotă unică.

Avem 16, 5, 3, 8, 9. Nimeni nu mai ştie. Cota unică e cota unică. De aceea, se numeşte cotă unică, că altfel îi spuneam cotă diferenţiată, nu cotă unică. Nu e o perioadă foarte uşoară să vii cu măsuri fiscale, pentru că niciodată în perioade de criză, cu toate că am început să o depăşim, dar n-avem încă o creştere economică majoră, n-am intrat în recesiune faţă de alte state europene şi menţinem trendul. Trendul şi de la Banca Mondială, şi de la FMI, şi de la Banca Naţională este că vom închide cel puţin cu un 3% creşterea economică.

Deci, România nu va intra în recesiune. Nu poţi, indiferent că se supără unii, să nu vezi că în toată Europa nu mai există cotă unică. Nu-i pregătit statul, întâi să pregătească statul şi pe urmă venim cu o reformă, cu un sistem. Aici sunt total de acord.

Sunt convins că împreună cu constructori, cu IT-iştii, toţi cei care au excepţii, vom avea un dialog şi vom găsi soluţia cea mai bună”, a spus Ciolacu.

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Răsturnare de situație în cazul ministrului ucrainean al Agriculturii. Reținut pentru corupție, Mîkola Solski a fost eliberat și reinstalat în funcție
Mîkola Solski, ministrul ucrainean al Agriculturii, plasat în detenţie vineri, 26 aprilie, cu privire la acuzaţii de corupţie de dinaintea intrării în Guvern, a fost eliberat aproape...
#facilitati fiscale, #facilitati fiscale IT, #constructii, #agricultura , #stiri sociale