Manifestări extreme ale vremii în România, în următoarele două luni. Măsurile luate de Ministerul Mediului

Vineri, 30 Iunie 2023, ora 15:10
2962 citiri
Manifestări extreme ale vremii în România, în următoarele două luni. Măsurile luate de Ministerul Mediului
Inundații FOTO Pixabay

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat vineri, după şedinţa de Guvern, că colegii de la ANM i-au comunicat că în următoarele două luni vom mai avea manifestări extreme ale vremii. Ministrul a anunţat că în această dimineaţă a semnat proiectul de hotărâre pentru planul naţional de management al riscului de inundaţii.

”Toate forţele şi mijloacele Administraţiei Bazinale Apele Române din zonele afectate şi respectiv cele Crişul şi Mureşţul au fost şi sunt pregătite de intervenţii, fiind suplimentate dacă situaţia o cere. Am solicitat situaţia la zi a numărului de utilaje şi persoane disponibile, la Apa Crişuri are 332 de persoane şi 90 de mijloace, la Apa Mureş, un personal operativ de 236 de persoane şi 112 mijloace de intervenţie”, a spus ministrul Mediului, despre situaţia inundaţiilor din ultima perioadă.

El a arătat că efectele schimbărilor climatice sunt evidente, iar acestea se manifestă prin precipitaţii abundente care generează inundaţii rapide, mai ales în anumite zone foarte localizate şi care generează în acelaşi timp secetă în alte zone.

”Colegii de la Administraţia Naţională de Meteorologie mi-au comunicat faptul că în următoarele două luni vom mai avea din păcate astfel de manifestări extreme ale vremii. În legătură cu investiţiile pe care le monitorizez personal la Ministerul Mediului, fie prin POIM, PNRR, alte surse avem la managementul Apei Pilonul I din PNRR 510 kilometri de linii de apărare împotriva inundaţiilor care vir fi reabilitaţi. De asemenea, primele contracte ale ANAR-ului de finanţare au fost deja semnate, însumează 60 de milioane de euro. Aş adăuga cele 30 de baraje hidrotehnice şi cele 20 de acumulări nepermanente ale căror studii de fezabilitate şi proiectare le vom finanţa tot din PNRR”, a precizat ministrul.

Fechet a anunţat că vor achiziţiona echipamente de monitorizare a stării infrastructurii de apărare la inundaţii şi toate cele 11 administraţii bazinale de apă vor fi echipate cu aceste noi echipamente.

”Anul trecut, sub coordonarea Ministerului mediului, au fost actualizate toate planurile de apărare împotriva inundaţiilor de la nivel loca, judeţean şi bazinal care cuprind măsuri cu caracter preventiv şi operativ ce trebuie aplicate de autorităţile locale şi judeţene”, a menţionat Mircea Fechet.

Ministrul a anunţat că în această dimineaţă ( vineri, nr) a semnat proiectul de hotărâre de guvern pentru planul naţional de management al riscului de inundaţii. ”Aici, unele din măsurile pe care le vom avea în vedere este actualizarea hărţilor de hazard şi risc la inundaţii pentru că avem noi şi noi zone care s-ar putea încadra într-o astfel de categorie”, a arătat ministrul.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#fenomene meteo extreme, #Ministerul Mediului, #vremea Romania , #vremea