Cel mai de succes film moldovenesc ajunge pe ecranele din România: unde poate fi urmărit

Luni, 12 Iunie 2023, ora 14:30
3000 citiri
Cel mai de succes film moldovenesc ajunge pe ecranele din România: unde poate fi urmărit
Filmul Carbon

Premiera românească a filmului „Carbon”, regizat de Ion Borş, va avea loc în cadrul TIFF (Transilvania International Film Festival) pe 14 iunie, la ora 20.00 şi pe 16 iunie, la ora 12.00, la Cinema Victoria din Cluj-Napoca.

„Carbon” este un film captivant şi profund, care explorează subtil teme precum conflictul uman, dezumanizarea şi propaganda, oferind o perspectivă provocatoare asupra societăţii moldoveneşti. Acţiunea filmului are loc în Republica Moldova anului 1992, în apropierea zonelor de conflict de pe Nistru.

Povestea urmăreşte peripeţiile unui tânăr tractorist care, din dorinţa naivă de a-şi construi o viaţă "normală" alături de iubita sa, porneşte într-o călătorie periculoasă spre împlinirea visurilor. O descoperire sinistră transformă călătoria într-o aventură plină de situaţii absurde în care eroul se confruntă cu indiferenţă, lăcomie şi prostie din partea celor din jur. Prin această poveste tulburătoare, el învaţă lecţia esenţială de a fi un om, o experienţă care îi va schimba viaţa.

Proiecţia de la TIFF va avea loc în prezenţa regizorului Ion Borş şi a echipei filmului, urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

„Carbon” reprezintă primul lungmetraj regizat de Ion Borş şi este considerat cel mai de succes film moldovenesc al ultimei perioade, obţinând un record la box office în Moldova şi devenind primul film moldovenesc proiectat în cinematografele din România. A fost selectat ca propunere a Republicii Moldova pentru Premiile Oscar şi a fost difuzat în peste 25 de oraşe din 10 ţări.

Ion Borş s-a născut pe data de 21 mai 1990. În anul 2013 a absolvit studiile de actorie la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău, Moldova. Din 2017 este fondatorul "Kantora Film Production". A regizat şi produs primul său scurtmetraj, intitulat "Plus minus unu / One Less One More", care a avut premiera şi a câştigat 3 premii importante la RAVAC IFF şi a fost proiectat la Festivalul de Film Cottbus. "One Less One More" a obţinut premiul pentru cel mai bun debut internaţional la "Huesca Film Festival" din Spania.

După TIFF, filmul „CARBON” va pleca într-un turneu de promovare prin ţară, iar din 7 iulie va putea fi văzut la cinematografele din România.

O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
O cubaneză a obținut cel mai bun rezultat al României la Campionatul European
Sportiva română de origine cubaneză Amanda Zuaznabar-Torres s-a clasat pe locul 7 la cat. 63 kg, vineri, la Campionatele Europene de judo de la Zagreb (Croaţia). Amanda Zuaznabar-Torres a...
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Veste mare pentru cei mai săraci români. Care va fi salariul minim net din 2025
Mai mulți bani pentru cei mai săraci dintre români, din 2025. De la 1 ianuarie anul viitor, niciun român nu va încasa un venit mai mic de 500 de euro net („în mână"), adică 2.500 de lei,...
#film moldovenesc, #carbon, #Romania, #cinema, #TIFF, #ion bors , #stiri magazin