Au ajuns și în Australia: Fragmente dintr-o rachetă rusească au explodat deasupra orașului Melbourne VIDEO

Marti, 08 August 2023, ora 09:26
3533 citiri
Au ajuns și în Australia: Fragmente dintr-o rachetă rusească au explodat deasupra orașului Melbourne VIDEO
O dâră misterioasă de lumină strălucitoare a tăiat cerul nopții la Melbourne FOTO Youtube

Locuitorii orașului australian Melbourne au observat un fascicul de lumină strălucitor în noaptea de marți, 8 august. Acest „spectacol de lumini” a durat aproximativ un minut înainte să se producă o explozie puternică.

Mai întâi, o dâră misterioasă de lumină strălucitoare a tăiat cerul nopții, apoi s-a împrăștiat în bucăți care ardeau puternic. Localnicii au presupus că este vorba despre un meteorit în cădere sau o cometă, dar s-a dovedit a fi resturi de la o rachetă rusească, scrie The Guardian.

Oamenii de știință locali au spus că acest obiect nu poate fi un meteorit în cădere, deoarece culoarea materialului care ardea indica faptul că este vorba de un obiect artificial ce a apărut pe cer. Meteoriții obișnuiți strălucesc fie verde, fie albastru datorită compoziției lor chimice, dar după cum puteți vedea în videoclip, dâra strălucitoare de lumină era portocalie. Pe de altă parte, având în vedere durata acestui fenomen nocturn, cu siguranță nu ar putea fi un meteorit, care de obicei arde foarte repede.

Rușii au lansat luni, 7 august, un satelit în spațiu, la Cosmodromul Plesetsk. Oamenii de știință cred că unul dintre modulele rachetei Soyuz a intrat în atmosferă cu viteză mare după finalizarea misiunii.

Potrivit unui comunicat al Agenției Spațiale Australiane, o parte dintr-un vehicul de lansare rusesc trebuia să cadă în siguranță, în Oceanul Pacific, lângă coasta de sud-est a insulei australiane Tasmania.

Potrivit lui Alan Duffy de la Universitatea Swinburne, Australia, acest fenomen a fost foarte neobișnuit, deoarece a fost cea mai ”strălucitoare” intrare de resturi spațiale în atmosferă pe care a văzut-o vreodată.

Vehiculul de lansare Soyuz, lung de 25 de metri, cântărește 105 tone.

Oamenii de știință cred că fragmentele rachetei se mișcau foarte repede și, prin urmare, au spart bariera sunetului, motiv pentru care locuitorii din Melbourne au auzit explozia. Potrivit lui Duffy, ultimele resturi de la rachetă au ars cel mai probabil la câțiva kilometri deasupra suprafeței terestre.

Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Cum se votează cu urna mobilă. BEC a stabilit regulile pentru alegeri
Biroul Electoral Central a stabilit, vineri, 26 aprilie, măsurile pentru exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale la alegerile din data de 9 iunie, menţionând, între altele,...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#fragment, #racheta ruseasca, #melbourne, #explozie, #Austria , #Australia