Amenințare gravă pentru tineri din cauza unui obicei banal: Provoacă micșorarea creierului, iar apoi moartea prematură VIDEO

Joi, 24 August 2023, ora 02:00
10402 citiri
Amenințare gravă pentru tineri din cauza unui obicei banal: Provoacă micșorarea creierului, iar apoi moartea prematură VIDEO
Adolescenții care fumează sunt expuși unui mare pericol, micșorarea creierului FOTO: Children

O cercetare de amploare realizată de o echipă internațională de oameni de știință, publicată în prestigioasa revistă Nature pe 15 august 2023, avertizează asupra unui fenomen banal, la prima vedere, care este în creștere la tineri. Experții au constatat că adolescenții care fumează li se micșorează materia cenușie din creier, iar când devin adulți sunt loviți de o moarte prematură.

Specialiștii au observat acest lucru din studierea imagisticii neurologice a tinerilor care sunt înclinați tot mai mult să fumeze. S-a văzut o reducere a substanței cenușii din două regiuni importante ale creierului, indicând faptul că acestea pot juca un rol semnificativ în inhibiție și dependență, potrivit Nature.

„Fumatul este poate cel mai frecvent comportament care creează dependență din lume și o cauză principală a mortalității adulților”, spune psihologul Trevor Robbins de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

O nouă specie de oameni descoperită: Nu s-a mai văzut așa ceva, asta schimbă istoria lumii

„Inițierea unui obicei de fumat este cel mai probabil să apară în timpul adolescenței. Orice modalitate de a detecta o șansă crescută a acestui lucru, astfel încât să putem viza intervențiile, ar putea ajuta la salvarea a milioane de vieți”.

O echipă internațională condusă de bioinformaticianul de la Universitatea Fudan Tianye Jia din Shanghai, China și de neuroștiința cognitivă Shitong Xiang a comparat scanările RMN ale creierului de la peste 800 de persoane, colectate din Marea Britanie, Germania, Franța și Irlanda în diferite momente de timp. Acești voluntari au răspuns și la chestionare despre trăsăturile de personalitate.

Cercetătorii au comparat apoi cei pe care au început să fumeze până la vârsta de 14 ani cu nefumătorii și au repetat acest lucru din nou cu aceiași pacienți la 19 și 23 de ani.

Imaginile au arătat că cei care au început să fumeze de la vârsta de 14 ani aveau comparativ mai puțină substanță cenușie în cortexul prefrontal ventromedial stâng; o parte a creierului implicată în reglarea emoțională, luarea deciziilor și autocontrolul.

Scanările efectuate cinci ani mai târziu au arătat că partea opusă a aceleiași regiuni a creierului (pe dreapta) a fost, de asemenea, redusă la grupul de fumători, comparativ cu nefumătorii. Această parte a cortexului prefrontal ventromedial a fost, de asemenea, legată de plăcere.

Descoperire vitală pentru sănătate: Consumul unui aliment scade de 4 ori riscul unei boli grave a creierului

„Cortexul prefrontal ventromedial este o regiune cheie pentru dopamină, substanța chimică a plăcerii creierului”, explică psihiatrul Cambridge Barbara Sahakian. „Pe lângă un rol în experiențele pline de satisfacție, s-a considerat mult timp dopamina că afectează autocontrolul”.

„Fumătorii experimentează apoi pierderea excesivă de substanță cenușie în lobii frontali drepți, care este legată de comportamente care întăresc consumul de substanțe”, spune Jia – apăsând butonul de plăcere care caută senzații. „Acest lucru poate oferi o explicație cauzală a modului în care fumatul este inițiat la tineri și a modului în care acesta se transformă în dependență”.

Un alt subgrup al populației studiate au fost cei care au început să fumeze până la 19 ani. Ei aveau, de asemenea, mai puțină substanță cenușie în cortexul prefrontal stâng la 14, dar partea dreaptă a fost aceeași ca și nefumătorii până după ce au început să fumeze.

Deci, materia redusă în lobul frontal stâng poate fi un biomarker moștenit pentru persoanele cu tendințe spre dependență. „Oferirea de recompense alternative non-drog în stadiul incipient al consumului de substanțe poate ajuta la prevenirea tranziției la dependența de substanțe”, sugerează Jia și colegii.

Unul din cinci decese la adulți în SUA este atribuit fumatului. Înțelegerea cine este cel mai expus riscului chiar înainte de a începe acest obicei nociv, ar putea schimba viața tinerilor și al adulților, mai târziu.

OMS trage un semnal de alarmă: Consumul de alcool și țigări electronice este în creștere printre adolescenți
OMS trage un semnal de alarmă: Consumul de alcool și țigări electronice este în creștere printre adolescenți
Peste jumătate dintre adolescenţi au experimentat consumul de alcool şi unul din cinci a utilizat recent ţigări electronice, a avertizat joi Biroul regional european al Organizaţiei Mondiale...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#fumat tineri, #fumat efecte, #fumatul dauneaza sanatatii, #tineri fumat Internet, #fumat efecte secundare, #micsorare creier , #stiri externe