Era Dumnezeu pe pamant

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 04 Septembrie 2016, ora 06:52
26883 citiri
Era Dumnezeu pe pamant

Asa era anul trecut pe vremea asta, in septembrie 2015 adica, Gabriel Oprea. La soare te puteai uita, dar la dansul ba. Interesul national "slujit" zi si noapte, de pe functii tot mai inalte, cu o putere tot mai mare, ametitor de mare, il facuse marele indispensabil.

General cu patru stele ("ca coniacu'", vorba pamfletului), profesor universitar doctor si conducator de doctorate, ministru de Interne si vicepremier, premier interimar si la un pas de a fi premier plin. De vointa lui depindea soarta unei guvernari mai abitir decat de a presedintelui. Drumul spre usa lui era umed de saliva celor pregatiti sa-i lustruiasca bocancii cu abnegatie.

Pentru orice om, o asemena acumulare de putere poate reprezenta un pericol la adresa simtului realitatii, ca sa nu-i spun de-a dreptul a sanatatii mintale, cu atat mai mult ea i-a fost letala dlui Oprea, pentru care, dincolo de titluri si stele, lupta cu limba romana ramanea cea mai grea batalie a vietii si, aparent, total lipsit de simtul ridicolului.

De aceea dl Oprea a ajuns sa creada, nu ma indoiesc, ca este etern, intangibil si isi poate permite orice. Absolut orice. Asa a ajuns, probabil fara a avea macar constiinta abuzului, care presupune intelegerea limitelor pe care le depasesti, la faraonismul pe care il arata referatul DNA in cazul Gigina.

Din tot ce facea, din felul in care facea era clar ca omul era patruns de propria putere, iar prabusirea de acum este ireala. Dupa numai un an, Gabriel Oprea nu numai ca nu mai are nicio putere politica, dar iata-l cu trei dosare penale (deocamdata), acuzat oficial ca ar fi un criminal, fara titlu de doctor si in pericol sa-si piarda nu numai stele, dar si gradele pana la cel de maior, cel pe care-l avea cand a devenit doctor, titlu academic care a contat in avansarile ulterioare.

Si, asociat prabusirii, Gabriel Oprea are ocazia sa experimenteze fenomenul invers darei de bale. Cu cat mai apasat era sarutul pe bocanc, cu atat mai apasata e acum smetia. In studiouri de televiziune unde era primit cu temenele si ii erau adunate scamele de pe sacou, acum este tocat marunt. Mecanismul care l-a ridicat acum il striveste pana la distrugere, o inversare pe care ar fi putut sa o anticipeze macar daca privea atent in jur, de exemplu, spre Adrian Nastase.

In felul lui insa, Gabriel Oprea, spre deosebire de intelectualul rafinat Adrian Nstase, este o victima. Daca a ajuns sa se creada Dumenzeu pe pamant a facut-o pentru ca fost creat, incurajat, gonflat sa o faca pentru a servi scopului creatorilor lui despre care a vorbit Alin Teodorescu: "Oprea a fost unul dintre realizatorii programului Basescu-Maior din 2005, un program prin care serviciile de informatii au inceput sa creeze ofiteri acoperiti si avea o logica in contextul intrarii in NATO si in UE, dar logica acestui program era valida pentru exterior, pentru interior era cam ilegala. Amandoi or sa nege ca exista acest program, dar a inceput in 2005. Oprea a inteles programul si l-a introdus."

Succesul initial a scapat de sub control. Iar anihilarea lui nu a fost consecinta vreunei conspiratii, vreunei reglari sanitare. In calea puterii generalului a iesit o groapa, fatalitatea, imprevizibila, sinistra, cinica, dar pe care fara sa stie chiar el a atras-o. Se numeste cauzalitate. Daca Bogdan Gigina nu era pe motocicleta dupa 18 ore de munca gonind prin noapte si ploaie pentru ca generalului sa nu piarda meciul sau serialul de la televizor, astazi ar fi fost in viata.

Daca generalul nu s-ar fi crezut faraon si nu s-ar fi comportat ca un faraon, Bogdan Gigina nu ar fi gonit prin noaptea si ploaie spre moarte, generalul pierdea cateva minute din meci, dar nu pierdea astfel puterea, cariera, poate libertatea.

Este aici o lectie teribila la care cred ca ar trebui sa mediteze orice politician, orice demnitar ajuns la un moment intr-o pozitie de putere. Oricand in fata puterii abuzive poata aparea o groapa in care poti pierde absolut totul intr-o clipa, fara ca vreun adversar sa te fi atacat, fara ca vreo conspiratie sa te fi vizat. Si singura cale de a o evita este sa nu iti pierzi simtul realitatii.

Dar tot la lectia Oprea ar trebui sa mediteze si marii sefi de laboratoare. Un experiment politic, initiat poate cu cele mai bune intentii, odata iesit din mediul securizat al laboratorului poate sa se transforme intr-un pericol toxic. Politica nefacuta in aer liber poate genera monstri. Se numeste legenda doctorului Frankenstein.

Triplarea veniturilor populației față de 2012, justificarea politicienilor pentru starea actuală a națiunii. Oare așa o fi?
Triplarea veniturilor populației față de 2012, justificarea politicienilor pentru starea actuală a națiunii. Oare așa o fi?
În amalgamul de acțiuni legate de alegerile prezidențiale, n-am dorit să exprim vreo opinie, pentru că, din toate declarațiile candidaților la cea mai înaltă funcție în stat, n-am putut...
Cheia supraviețuirii PSD și PNL: Crin Antonescu. Expert: „Dacă le arată bățul, atunci este clar că nu sunt în graficul pe care îl urmăresc”
Cheia supraviețuirii PSD și PNL: Crin Antonescu. Expert: „Dacă le arată bățul, atunci este clar că nu sunt în graficul pe care îl urmăresc”
Alegerile prezidențiale din acest an sunt mai mult decât o competiție electorală – pentru partidele de guvernare reprezintă un război de putere în care PSD și PNL își joacă viitorul....
#Oprea Gigina DNA, #Gabriel Oprea dosare penale, #Oprea doctorat , #stiri Gabriel Oprea
  1. Triplarea veniturilor populației față de 2012, justificarea politicienilor pentru starea actuală a națiunii. Oare așa o fi?
  2. Cheia supraviețuirii PSD și PNL: Crin Antonescu. Expert: „Dacă le arată bățul, atunci este clar că nu sunt în graficul pe care îl urmăresc”
  3. Diana Șoșoacă a luat foc după ce ANCOM a avertizat că unele publicații rusești și citarea lor sunt interzise în UE, deci și în România "Înțelegi, mă, sau îți traduc?”
  4. Ana Blandiana: „Visul meu este să câştige alegerile prezidenţiale Nicuşor Dan şi să-l numească premier pe Ilie Bolojan”. Ce spune despre Crin Antonescu
  5. Percheziții la protestatarii violenți care au provocat distrugeri după respingerea candidaturii lui Călin Georgescu. Mai multe persoane ajung la audieri
  6. Un mesaj atribuit lui Călin Georgescu este distribuit de media apropiată fostului candidat. Pe paginile oficiale ale acestuia nu este postat nimic
  7. Când începe campania electorală pentru alegerile prezidențiale. Care sunt regulile care trebuie respectate
  8. Principala problemă lui Călin Georgescu este cum să rămână în libertate, nu cum să-l ajute pe George Simion
  9. Va fi Călin Georgescu premier? Politolog: „Simion și Gavrilă au deschis șampania când a fost scos din cursă”
  10. "Le-aș crește vârsta de pensionare la 65 de ani". Atac dur la magistrații din România. "Ai investit în ei ca stat și te lasă baltă la 50 de ani"