Armata israeliană continuă atacurile împotriva Hamas. Disperarea crește în Gaza: „Numărul victimelor continuă să crească”

Joi, 12 Octombrie 2023, ora 08:53
4083 citiri
Armata israeliană continuă atacurile împotriva Hamas. Disperarea crește în Gaza: „Numărul victimelor continuă să crească”
Clădiri din Fâșia Gaza distruse FOTO Nexta/X

Israelul afirmă că vizează Hamas ca răspuns la atacul acestuia din urmă din weekend, soldat cu peste 1.200 de morţi în Israel, şi că urmăreşte să elimine complet grupul terorist. Numărul victimelor continuă să crească din ce în ce mai mult, afirmă Nebal Farsakh, purtător de cuvânt al Semilunii Roşii palestiniene.

Cincizeci şi unu de palestinieni au fost ucişi şi 281 au fost răniţi în ultimele ore de lovituri aeriene lansate de Israel în Gaza în timpul nopţii, potrivit Ministerului Sănătăţii din enclava de coastă, condus de Hamas.

În confruntările anterioare, spune Nebal Farsakh, întotdeauna exista o perioadă de timp fără atacuri aeriene. „Dar acum, nu există nici măcar un minut. De aceea, numărul victimelor continuă să crească din ce în ce mai mult", spune Farsakh, purtător de cuvânt al Semilunii Roşii palestiniene.

La spitalul Shifa din oraşul Gaza, reporterii de la Associated Press au văzut răniţi intrând pe uşă, în timp ce trupuri fără viaţă ajungeau în cearşafuri. În timp ce lucrătorii curăţau sângele, iar rudele duceau în grabă copiii cu răni de şrapnel în sala de operaţie, exploziile continuau să se audă în jurul spitalului.

Timp de cinci zile, avioanele de război israeliene au bombardat Gaza cu o intensitate pe care rezidenţii săi obosiţi de război nu au mai experimentat-o niciodată. Atacurile aeriene au ucis peste 1.100 de persoane, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza.

Oficialii nu au precizat câţi civili se numără printre morţi, dar lucrătorii umanitari avertizează că decizia Israelului de a impune un "asediu complet" asupra enclavei aglomerate de 2,3 milioane de persoane generează o catastrofă umanitară care îi afectează pe aproape fiecare dintre ei.

Nu există apă curată, iar după ce singura centrală electrică a teritoriului a rămas miercuri fără combustibil, energia electrică a devenit un bun preţios, în timp ce enclava se află în întuneric aproape total în timpul nopţii.

"Este o distrugere de o amploare fără precedent", spune Miriam Marmur, purtător de cuvânt al Gisha, un grup israelian pentru drepturile omului. "Deciziile israeliene de a întrerupe furnizarea de electricitate, combustibil, alimente şi medicamente agravează grav riscurile la care sunt supuşi palestinienii şi ameninţă să crească foarte mult numărul de vieţi omeneşti".

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
Noi negocieri pentru un armistițiu în Gaza. O delegație a Hamas merge în Egipt pentru a discuta „o propunere de încetare a focului”
O delegație a Hamas va merge luni, 29 aprilie, la Cairo pentru discuții menite să asigure o încetare a focului în Gaza, a declarat duminică un oficial Hamas pentru Reuters, în timp ce...
#Gaza, #Israel, #atacuri, #spitale, #razboi , #Israel