Foametea îi ameninţă pe locuitorii din Gaza. Președintele Joe Biden cere Hamas un acord de încetare a focului

Miercuri, 06 Martie 2024, ora 08:00
1322 citiri
Foametea îi ameninţă pe locuitorii din Gaza. Președintele Joe Biden cere Hamas un acord de încetare a focului
ONU a declarat că trupele israeliene au respins un convoi de ajutoare la un punct de control în nordul Fâşiei Gaza FOTO Hepta

Preşedintele american Joe Biden a cerut Hamas să accepte un acord de încetare a focului în Gaza, până în luna sfântă musulmană a Ramadanului, în timp ce gruparea militantă palestiniană a avertizat că discuţiile pentru armistiţiu şi eliberarea ostaticilor nu pot continua "la nesfârşit", transmite AFP.

În timp ce foametea îi ameninţă pe locuitorii din Gaza, avioane americane şi iordaniene au paraşutat din nou ajutoare alimentare pe teritoriul asediat, într-o operaţiune comună cu Egiptul şi Franţa.

Vicepreşedintele SUA, Kamala Harris, şi-a exprimat "profunda îngrijorare cu privire la condiţiile umanitare din Gaza", în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a raportat copii care mor de foame în două spitale din nordul Gaza.

Trimişii Hamas şi ai Statelor Unite s-au întâlnit la Cairo cu mediatorii qatarezi şi egipteni pentru a negocia un armistiţiu de şase săptămâni, schimbul a zeci de ostatici rămaşi în schimbul a sute de prizonieri palestinieni şi fluxul de ajutor către Gaza.

Postul egiptean Al-Qahera News, apropiat de serviciile de informaţii ale ţării, a declarat că discuţiile vor continua miercuri pentru a patra zi consecutivă.

Biden a cerut Hamas să accepte un armistiţiu în Gaza până la Ramadan, care începe la începutul săptămânii viitoare, după ce Antony Blinken, cel mai înalt diplomat al său, a îndemnat Hamas să accepte o "încetare imediată a focului".

"Este în mâinile Hamas în acest moment", a declarat preşedintele american reporterilor din Maryland.

"Trebuie să existe o încetare a focului, deoarece Ramadanul - dacă ajungem în circumstanţe în care acest lucru continuă până la Ramadan, Israelul şi Ierusalimul ar putea fi foarte, foarte periculos", a declarat preşedintele.

El nu a dat detalii, dar Statele Unite au îndemnat săptămâna trecută Israelul să permită musulmanilor să se închine în complexul moscheii Al-Aqsa din Ierusalim, un punct sensibil, în timpul Ramadanului.

Guvernul israelian a declarat că va permite accesul credincioşilor musulmani la Al-Aqsa în timpul Ramadanului "într-un număr similar cu cel din anii precedenţi".

Lista ostaticilor

Discuţiile de la Cairo nu au inclus până acum Israelul, presa israeliană relatând că delegaţii săi au boicotat discuţiile după ce Hamas nu a reuşit să furnizeze o listă cu ostaticii în viaţă.

Cu toate acestea, liderul de rang înalt al Hamas, Bassem Naim, a declarat pentru AFP că detaliile privind prizonierii "nu au fost menţionate în niciun document sau propunere difuzată în timpul procesului de negociere".

Osama Hamdan, un oficial Hamas la Beirut, a declarat că grupul său "nu va permite ca calea negocierilor să fie deschisă la nesfârşit".

Israelul a declarat că este de părere că 130 dintre cei 250 de prizonieri luaţi de luptătorii Hamas în atacul fără precedent din 7 octombrie, care a declanşat războiul, au rămas în Gaza, dar că 31 au fost ucişi. Consilierul pentru securitate naţională al SUA, Jake Sullivan, şi prim-ministrul Qatarului, şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, s-au întâlnit şi au căzut de acord că "eliberarea ostaticilor bolnavi, răniţi, bătrâni şi femei ar duce la o încetare imediată a focului în Gaza pe o perioadă de cel puţin şase săptămâni".

Prima fază a unei încetări a focului ar permite "un val de asistenţă umanitară pentru populaţia din Gaza şi ar oferi timp şi spaţiu pentru a asigura aranjamente mai durabile şi un calm susţinut", se arată într-un raport al Casei Albe privind întâlnirea.

Se anunţă foamete

Israelul se confruntă cu critici din ce în ce mai mari din partea principalului său aliat, Statele Unite, pe măsură ce condiţiile din teritoriul palestinian asediat se deteriorează şi se anunţă foamete.

Harris s-a întâlnit, luni, la Washington, cu Benny Gantz, membru al cabinetului de război israelian, în aceeaşi zi în care OMS a declarat că o misiune de ajutorare a constatat în weekend că 10 copii au murit de foame la spitalele Al-Awda şi Kamal Adwan.

În Khan Yunis, principalul oraş din sudul Gazei, oamenii au descris faptul că au găsit cadavre în descompunere pe străzile mărginite de clădiri distruse.

"Vrem să mâncăm şi să trăim. Aruncaţi o privire la casele noastre. Ce vină am eu, o persoană singură, neînarmată şi fără niciun venit în această ţară săracă?", a declarat Nader Abu Shanab, arătând spre dărâmături cu mâinile înnegrite.

Avioane cargo americane au paraşutat, marţi, peste 36.000 de mese în Gaza, într-o operaţiune comună cu Iordania, care a precizat că au participat şi avioane franceze şi egiptene. Programul alimentar mondial al ONU a declarat că trupele israeliene au respins un convoi de ajutoare la un punct de control care duce în nordul Fâşiei Gaza şi că acesta a fost ulterior jefuit "de oameni disperaţi".

Atacul Hamas asupra sudului Israelului din 7 octombrie s-a soldat cu aproximativ 1.160 de morţi, majoritatea civili, potrivit unui bilanţ al AFP bazat pe cifre oficiale israeliene.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis peste 30.600 de persoane, majoritatea femei şi copii, potrivit Ministerului Sănătăţii din teritoriul condus de Hamas.

Tensiuni la ONU

Tensiunile au izbucnit între Israel şi Naţiunile Unite în legătură cu gestionarea acuzaţiilor de agresiune sexuală comise de militanţii Hamas în timpul atacului din octombrie.

Naţiunile Unite au publicat luni un raport în care se afirmă că există "motive rezonabile de a crede" că au fost comise violuri şi că ostaticii luaţi în Gaza au fost, de asemenea, violaţi.

Israelul a acuzat Naţiunile Unite că a întârziat prea mult să răspundă la aceste afirmaţii şi l-a rechemat pe ambasadorul său la ONU, Gilad Erdan, la scurt timp după publicarea raportului.

Războiul a declanşat violenţe în întreaga regiune, inclusiv schimburi de focuri aproape zilnice între forţele israeliene şi mişcarea libaneză Hezbollah.

Armata americană a declarat că a doborât marţi trei drone şi o rachetă trasă spre unul dintre distrugătoarele sale în Marea Roşie rebelii huthi din Yemen. O declaraţie a Comandamentului Central al SUA a precizat că "o rachetă balistică anti-navă şi trei sisteme aeriene fără pilot de atac unidirecţional" au fost doborâte şi că nava sa, USS Carney, nu a fost avariată.

Huthii susţinuţi de Iran atacă de luni de zile navele maritime din Marea Roşie, spunând că lovesc nave legate de Israel în sprijinul palestinienilor din Gaza.

Furia faţă de campania israeliană din Gaza a crescut în tot Orientul Mijlociu, alimentând violenţele care implică grupuri susţinute de Iran în Liban, Irak, Siria şi Yemen.

Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Israelul a bombardat nordul Fâşiei Gaza în cel mai puternic atac din ultimele săptămâni. „Alte crime atroce” FOTO/VIDEO
Armata israeliană a bombardat în timpul nopţii nordul Fâşiei Gaza, într-unul unul dintre cele mai puternice atacuri din ultimele săptămâni, provocând panică printre locuitori şi...
Reprezentanții ONU în Fâșia Gaza, acuzați că au ”probleme de neutralitate”: ”Membri ai unor organizații teroriste”
Reprezentanții ONU în Fâșia Gaza, acuzați că au ”probleme de neutralitate”: ”Membri ai unor organizații teroriste”
Agenţia ONU însărcinată cu Refugiaţi Palestinieni în Fâşia Gaza are ”probleme de neutralitate” politică, însă Israelul nu a prezentat încă ”proba” faptului că unii dintre...
#Gaza, #razboi Gaza, #foamete, #incetarea focului, #presedinte SUA, #Joe Biden , #Razboi Gaza